weekly D 21-1-22 sent

Βροχή τα δισεκατομμύρια σε AI και telecoms

Και ενώ όλοι ψάχναμε να βρούμε σε ποια «χέρια» θα περάσει η Nova, έρχεται η United Group να βάλει τέλος, προς το παρόν, στα σενάρια Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «δεν υπάρχει άλλη πώληση περιουσιακών στοιχείων της United Group που να σχεδιάζεται στο άμεσο μέλλον» Με τη δήλωση αυτή, ωστόσο, η UG δεν αποκλείει την πιθανότητα η Nova να περάσει στον αποκλειστικό έλεγχο του Σέρβου επιχειρηματία, Ντράγκαν Σόλακ - δηλαδή, η BC Partners να του πουλήσει το ποσοστό της (περίπου 60%)
Ούτε βεβαίως τι θα προκύψει στο…απώτερο μέλλον Άλλωστε, δεν έχουμε να κάνουμε με... ό,τι κι ό,τι, αφού η εταιρεία βραβεύτηκε και ως το πιο αξιόπιστο δίκτυο στην Ελλάδα από την Opensignal, κατακτώντας την υψηλότερη βαθμολογία στην εμπειρία αξιοπιστίας Αυτό που πιστοποιήθηκε είναι η δυνατότητα των χρηστών να διατηρούν σταθερή και αδιάλειπτη σύνδεση για την ολοκλήρωση εργασιών δεδομένων, όταν χρησιμοποιούν το δίκτυο κινητής της Nova. Εύγε!
Business as usual σε unusual καιρούς Πάντως, είναι φυσιολογικό τα telecoms να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού (και όχι μόνο) ενδιαφέροντος, αφού το οικοσύστημα εκτιμήθηκε ότι είχε αξία περίπου 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ το 2023, συμβάλλοντας στο 4,7% του ΑΕΠ της Γηραιάς ηπείρου Κρατήστε πως, σύμφωνα με την έρευνα της Connect Europe, οι τηλεπικοινωνίες κατάφεραν να ξεπεράσουν παραδοσιακούς κλάδους, όπως η γεωργία, η αλιεία και η δασοκομία!
Να σας πούμε, επίσης, πως πολύ σημαντική εξέλιξη για την συνδεσιμότητα της χώρας αποτελεί η προσαιγιάλωση στην Κρήτη του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος, υπό την ονομασία 2Africa Πρόκειται, για το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών στον κόσμο, με μήκος 45.000 χιλιόμετρα και χωρητικότητα έως 180 terabits/δευτερόλεπτο! Στην κοινοπραξία 2Africa συμμετέχουν οκτώ μεγάλοι διεθνείς φορείς, μεταξύ των οποίων οι China Mobile, Meta και Vodafone
Άλλη μια αναβάθμιση της χώρας, προς την κατεύθυνση του στρατηγικού τηλεπικοινωνιακού κόμβου! Οι τηλεπικοινωνιακοί κόμβοι αποκτούν σιγά – σιγά την ίδια αξία που έχουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια Θα περάσουμε στην τεχνητή νοημοσύνη, αφού οι εξελίξεις την εβδομάδα που πέρασαν ήταν πολλές, κυρίως λόγω του AI Action Summit που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι - στο οποίο βρέθηκε ο Μητσοτάκης, μαζί με όλο το «high-tech» κυβερνητικό επιτελείο
Δηλαδή τον Δημήτρη Παπαστεργίου τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον Γιάννη Μαστρογεωργίου Μεταξύ άλλων, γνωστοποιήθηκε πως η ΕΕ θα επενδύσει 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη (τα 150 έχουν ήδη ανακοινωθεί) και η Γαλλία πως θα δεχτεί επενδύσεις ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ σε AI έργα μέσα στα επόμενα χρόνια Βροχή τα γκολ και τα δισεκατομμύρια, όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση του ΠΡΟΠΟ (αν και μιλούσε για εκατομμύρια, τότε)
Βλέπετε, όσο περισσότερο καθυστερείς να επενδύσεις στην AI, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ανταγωνιστείς στην αρένα της αγοράς Και φυσικά, είχαμε και μια από τις (μάλλον κλασικές και τυποποιημένες πια) δεσμεύσεις, με την υπογραφή της διακήρυξης για τη «Συμπεριληπτική και Βιώσιμη Τεχνητή Νοημοσύνη για τους Ανθρώπους και τον Πλανήτη» Αυτές οι «συγκεντρώσεις υπογραφών» είναι κάτι σαν ευχετήριο βιβλίο επισκεπτών, παρά κάτι που θα έχει αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο
Καλύτερα όμως ευχετήριες υπογραφές, ώστε να ελπίζουμε, παρά συλλυπητήρια ως τεθλιμμένοι συγγενείς, για τη θανούσα τεχνολογικά Ευρώπη Από την άλλη, υπήρξε και η υπογραφή μιας πρωτοβουλίας, από περίπου 60 ευρωπαϊκές εταιρείες, μέσω της οποίας ζητούν απλούστερους κανόνες για το AI στην ΕΕ Δεν ξέρουμε αν είχε κάποια επίδραση αυτή η πρωτοβουλία, πάντως, λίγο μετά τη σύνοδο, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αποσύρει την προγραμματισμένη οδηγία για την ευθύνη της τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας απορρύθμισης
Και όπως μάθαμε από την επικεφαλής για θέματα ψηφιακής πολιτικής, η ΕΕ μειώνει τη ρύθμιση της τεχνολογίας για να ενισχύσει τις επενδύσεις στο AI, όχι «λόγω πίεσης από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ και τον Trump» όπως έντονα συζητήθηκε Αν θέλουμε βέβαια, το πιστεύουμε… Εδώ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μας έφτυσε κατάμουτρα και εμείς προσποιηθήκαμε -με λίγες εξαιρέσεις- ότι βρέχει Δεν μοιραζόμαστε, λέει, τις ίδιες αρχές!
Θα συμφωνήσουμε: Δεν μπουκάρουμε στα καλά καθούμενα στο Καπιτώλιο, δεν λέμε ότι «μας γυάλισε» η τάδε περιοχή και θα την «σώσουμε με το στανιό» και -όσον αφορά την ελευθερία του λόγου- δεν αποκλείουμε τους δημοσιογράφους του Associated Press Και το γεγονός ότι το πιο πιθανό είναι να συρθούμε τελικά -λόγω εξαρτήσεων- από το άρμα της Αμερικής, δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε να σκεπτόμαστε κιόλας
Από την άλλη όλοι ξέρουμε πόσο ισχυρό είναι το lobbying των τεχνολογικών κολοσσών Και δεν το λέμε για να «αμαυρώσουμε» την πρακτική του lobbying - που είναι νόμιμο στα όργανα της ΕΕ και ρυθμίζεται αυστηρά μέσω κανόνων διαφάνειας και δεοντολογίας. Αλλά μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε κιόλας... Οι εξελίξεις ήταν πολλές και θα τις διαβάσετε όλες αναλυτικά στις επόμενες γραμμές
Εμείς να σας αφήσουμε με δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις: η μια είναι της Γιάννας Ανδρονοπούλου, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, στο περιοδικό InfoCom, και η δεύτερη του Λεωνίδα Χριστόπουλου, CEO του ΕΚΚΟΜΕΔ – Creative Greece, στα SmartTalks Και μην ξεχνάτε πως αυτό το Σάββατο, 22 του μήνα, έρχεται και το digital event Changemakers World 2025. Οι καλύτεροι σύμβουλοι επιχειρήσεων και μέντορες εντελώς δωρεάν στην οθόνη σας. Πραγματοποιήστε την εγγραφή σας, με ένα μόνο κλικ και απολαύστε το Σάββατο από την άνεση του σπιτιού σας! Καλή εβδομάδα!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Δεν πωλείται σε τρίτο φορέα η Nova, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον
Να θέσει τέλος στα σενάρια αναφορικά με την πώληση της Nova, επιχείρησε η United Group (UG) αναφέροντας σε ανακοίνωσή της σχετική με συναλλαγές για άλλες θυγατρικές της ότι, «δεν υπάρχει άλλη πώληση περιουσιακών στοιχείων της United Group που να σχεδιάζεται στο άμεσο μέλλον».
Με την δήλωση αυτή ωστόσο η UG δεν αποκλείει την πιθανότητα η Nova να περάσει στον αποκλειστικό έλεγχο του Σέρβου επιχειρηματία, Ντράγκαν Σόλακ, δηλαδή, η BC Partners να του πουλήσει το ποσοστό της (περί το 60%) στην τηλεπικοινωνιακή εταιρία που αποτελεί ένα από τους τρεις βασικούς παρόχους στην Ελλάδα.
Άλλωστε, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα είναι γνωστό ότι η BC Partners επιθυμεί την αποεπένδυσή της από την United Group, μητρική της Nova (Σημ: η UG ανήκει στο επενδυτικό κεφάλαιο BC Partners και στον προαναφερόμενο Σέρβο επιχειρηματία).
Και τώρα, η μεγάλη ερώτηση: τι θα γίνει τελικά με τη Nova; Προς το παρόν, όλα είναι «στον αέρα», όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, αλλά όσον αφορά την καθημερινότητα όλα είναι σε mode «business as usual». Η United κάνει επιλεκτική εκκαθάριση χαρτοφυλακίου, η BC Partners ψάχνει διέξοδο, ο Σόλακ μελετάει πως θα βγει η καραμπόλα, και η πολύφερνη νύφη Nova βρίσκεται στο κέντρο της σκηνής, περιμένοντας να δει ποιος θα την κερδίσει το χέρι της στη μεγάλη δημοπρασία της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Μείνετε συντονισμένοι! Και θυμηθείτε ότι στο σκάκι δεν κερδίζουν πάντα τα λευκά, γιατί κάνουν την πρώτη κίνηση. Κερδίζει αυτός που κάνει τη σωστή κίνηση…
Στην Κρήτη το υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα 2Africa
Σημαντική εξέλιξη για την συνδεσιμότητα της χώρας αποτελεί η προσαιγιάλωση στην Κρήτη του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος, υπό την ονομασία 2Africa, που ανακοίνωσε η Vodafone Ελλάδας.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών στον κόσμο, με μήκος 45.000 χιλιόμετρα και χωρητικότητα έως 180 terabits/δευτερόλεπτο. Στην ολοκλήρωσή του θα συνδέει την Ευρώπη (προς τα ανατολικά μέσω Αιγύπτου), τη Μέση Ανατολή (μέσω Σαουδικής Αραβίας) και την Αφρική, συνολικά 33 χώρες, 19 από τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική.
Θα αποτελέσει επίσης το πρώτο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει απρόσκοπτα την Ανατολική και τη Δυτική Αφρική σε ένα ενιαίο ανοιχτό σύστημα, ενώ θα εφαρμόσει τη νέα τεχνολογία, SDM1 από την ASN, για να επιτρέψει έως και 16 ζεύγη ινών αντί για τα 8 ζεύγη που έχουν τα παλαιότερα καλώδια.
Η προσαιγιάλωση του hyper-cable 2Africa στην Κρήτη αποτελεί κομβική εξέλιξη για την ψηφιακή διασύνδεση της Ελλάδας, αναβαθμίζοντας τη χώρα σε στρατηγικό κόμβο δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Η συμμετοχή κολοσσών όπως η Meta και η Vodafone υπογραμμίζει τη σημασία του έργου, ενώ η παρουσία της Κρήτης στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη ενισχύεται δυναμικά και σημαντικά! Άλλωστε, τα υποθαλάσσια καλώδια είναι η ραχοκοκαλιά της ψηφιακής εποχής!
Η Nova βραβεύτηκε ως το πιο αξιόπιστο δίκτυο στην Ελλάδα από την Opensignal
Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, βραβεύτηκε ως το πιο αξιόπιστο δίκτυο δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα από την Opensignal, διεθνώς ηγέτιδα εταιρεία ανεξάρτητης ανάλυσης μετρήσεων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, βασισμένων σε πραγματικές εμπειρίες χρηστών.
Η κατάκτηση αυτής της υψηλού κύρους διάκρισης για τις υπηρεσίες κινητής, καταδεικνύει τη δέσμευση της Nova για την παροχή απρόσκοπτης και αξιόπιστης εμπειρίας χρηστών στο δίκτυο δεδομένων κινητής της.
Στην πιο πρόσφατη έκθεση της Opensignal, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2025, η Nova κατέκτησε την υψηλότερη βαθμολογία στην εμπειρία αξιοπιστίας, καθώς πιστοποιήθηκε η δυνατότητα των χρηστών να διατηρούν σταθερή και αδιάλειπτη σύνδεση για την ολοκλήρωση εργασιών δεδομένων όταν χρησιμοποιούν το δίκτυο κινητής της Nova.
Η διάκριση της Nova ως το πιο αξιόπιστο δίκτυο δεδομένων κινητής στην Ελλάδα από την Opensignal ενισχύει τη θέση της στον κλάδο, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων. Η εντυπωσιακή βελτίωση της κάλυψης και της ταχύτητας δείχνει μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Όποιες άλλες εξελίξεις και αν τρέχουν (δείτε παραπάνω), η εταιρεία έχει στο επίκεντρο την εμπειρία του καταναλωτή. Και αυτή είναι που μετατρέπει τους πελάτες σε συνδρομητές!
H Cosmote θωρακίζει τις τηλεπικοινωνίες στις Κυκλάδες
Σε προληπτικές ενέργειες στοχευμένης θωράκισης των τηλεπικοινωνιακών της υποδομών σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη προχώρησε η Cosmote.
Τόσο τα κατά τόπους συνεργεία της εταιρείας, όσο και επιπλέον τεχνικοί που μετέβησαν στα νησιά γι’ αυτό το σκοπό, βρέθηκαν στα σημεία ενδιαφέροντος, ώστε να εξασφαλίσουν την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών δικτύων σε περίπτωση κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει στη Σαντορίνη και την Αμοργό κινητούς σταθμούς βάσης για την ενίσχυση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε περίπτωση ανάγκης και έχει μεταφέρει σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό και Ανάφη ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες ρεύματος) και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για την κάλυψη πιθανών αναγκών των δικτύων. Επιπλέον, έχουν ενεργοποιηθεί εναλλακτικές ζεύξεις δικτύου.
Η προληπτική ενίσχυση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Cosmote στα νησιά των Κυκλάδων αποτελεί ένα βήμα θωράκισης απέναντι σε ακραία φαινόμενα και έκτακτες καταστάσεις. Σε μια χώρα με 6000 νησιά, εκ των οποίων κατοικούνται τα 119 -πόσο μάλλον σε μια χώρα με έντονη σεισμικότητα- τέτοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανθεκτικότητας των δικτύων.
Η United Group έχει έρθει σε συμφωνία για την πώληση της SBB Σερβίας στην e& PPF Telecom
Η United Group, ο κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μητρική εταιρεία της Nova, με πλειοψηφικό ποσοστό ιδιοκτησίας από την BC Partners, ανακοινώνει ότι έχει έρθει σε συμφωνία για την πώληση της SBB doo Βελιγράδι, κορυφαίου παρόχου συνδρομητικής τηλεόρασης, ευρυζωνικού διαδικτύου και σταθερών τηλεφωνικών υπηρεσιών στη Σερβία, στην e& PPF Telecom Group.
Ο Όμιλος συμφώνησε επίσης να πουλήσει την Eon TV International Ltd (την εταιρεία που κατέχει την επιχείρηση NetTV Plus) και τα δικαιώματα αθλητικής μετάδοσης για τα Δυτικά Βαλκάνια (Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία) στην Telekom Srbija a.d. Βελιγράδι (“TS”).
Αυτές οι συναλλαγές, με συνδυασμένη Επιχειρηματική Αξία 1,5 δισ. ευρώ και συνεπαγόμενο EV/2024 EBITDAal (προ IFRS 16) 10x, καταδεικνύουν τη δυναμική πορεία της United Group.
Η έξοδος από τη Σερβία, όπου η εταιρεία ιδρύθηκε, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής! Το τέλος δεν υπάρχει ποτέ στην πραγματικότητα – είναι απλώς ένα σημείο μετάβασης σε κάτι νέο… Άσε που ο Ντράγκαν Σόλακ μας έχει συνηθίσει στο να βγάζει λαγούς από το καπέλο! Πως νομίζετε ότι μέσα σε 25 χρόνια μετέτρεψε το μικρό τοπικό καλωδιακό δίκτυο με το οποίο ξεκίνησε στη United Group;
Με ρυθμό 23% αναπτύσσεται η WITSIDE
Διατήρησε και το 2024 τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών η WITSIDE, εταιρία ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών που αξιοποιούν τεχνολογίες Advanced Analytics και Τεχνητής Νοημοσύνης.
Όπως είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της WITSIDE, Χρήστος Παπαδόπουλος, πέρυσι οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν σε 5 εκατ. ευρώ (αύξηση 23%) ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν 28%, στα 1,1 εκατ. ευρώ, με την εταιρία να διατηρεί μηδενικό δανεισμό και υψηλή ρευστότητα.
Παράλληλα, ενίσχυσε περαιτέρω το ανθρώπινο δυναμικό της, απασχολώντας πλέον 48 άτομα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο φέτος εκτιμάται ότι οι πωλήσεις δύναται να αυξηθούν 20% στα 6 εκατ. ευρώ. Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα σημείωσε ότι έχουν υπάρξει προσεγγίσεις για εξαγορά ή για στρατηγική συνεργασία, ωστόσο δεν έχει ξεκινήσει καμία σχετική συζήτηση.
Το 2025 διαφαίνεται ως χρονιά-ορόσημο για την WITSIDE, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις και η αυξημένη ζήτηση για AI-driven λύσεις μπορούν να ενισχύουν, ακόμη περισσότερο, την πορεία της.
Το 1 τρισ. ευρώ αγγίζει η αξία του οικοσυστήματος συνδεσιμότητας της Ευρώπης
Στη δημοσιότητα δόθηκε, πριν από μερικές ημέρες, από την Connect Europe, το 2025 State of Digital Communications.
Η έκθεση εκτιμά για πρώτη φορά την αξία του οικοσυστήματος συνδεσιμότητας της Ευρώπης και αναδεικνύει τον μετασχηματιστικό ρόλο τεχνολογιών όπως το 5G, η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH), το 6G και τα AI-driven δίκτυα.
Ωστόσο, τα στοιχεία αποκαλύπτουν και μια μείωση 2% στις τηλεπικοινωνιακές επενδύσεις το 2023, η οποία αποτελεί την πρώτη πτώση εδώ και επτά χρόνια, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τις αναλύσεις σημαντικών εκθέσεων των Enrico Letta και Mario Draghi, που υπογραμμίζουν τη στρατηγική σημασία ενός τομέα που είναι υπερβολικά κατακερματισμένος και υπερρυθμισμένος.
Η μείωση των τηλεπικοινωνιακών επενδύσεων, για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια, είναι μάλλον ανησυχητική, ειδικά σε μια περίοδο όπου ο ανταγωνισμός από ΗΠΑ και Ασία εντείνεται. Με τη ρυθμιστική πολυπλοκότητα να λειτουργεί ανασταλτικά, η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: είτε θα ενισχύσει τις επενδύσεις και θα απλοποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο είτε θα συνεχίσει να χάνει έδαφος. Συνήθως, όποιος κυνηγάει δύο λαγούς δεν πιάνει κανέναν. Στο φινάλε, ο συμβιβασμός δεν είναι ήττα: είναι η τέχνη να παίρνεις το μέγιστο από μία κατάσταση!
Η ΕΕ θα κινητοποιήσει 200 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι η ΕΕ θα κινητοποιήσει συνολικά 200 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η μάχη για την ηγεσία στο AI δεν έχει ακόμη κριθεί από την Κίνα ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ποσό περιλαμβάνει ήδη ανακοινωμένη χρηματοδότηση 150 δισεκατομμυρίων ευρώ από επενδυτές και τη βιομηχανία, την οποία η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει με επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δράση στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Action Summit) στο Παρίσι, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κόσμο για την ανάπτυξη αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης», με έμφαση στις βιομηχανικές και κρίσιμης αποστολής εφαρμογές, καθώς και στη δημιουργία μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας δεδομένων στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων.
Η δέσμευση της ΕΕ για συνολικές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη σηματοδοτεί μια φιλόδοξη προσπάθεια να κλείσει το χάσμα με τους ανταγωνιστές. Ωστόσο, η επιτυχία αυτής της στρατηγικής θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα υλοποίησης, την πρόσβαση σε υπολογιστική ισχύ και τη δημιουργία ανταγωνιστικών AI λύσεων. Ελπίδες υπάρχουν ακόμη και η DeepSeek δείχνει το δρόμο. Θυμηθείτε τη διαμάχη της Google με την -τότε- κραταιά Altavista. Την κέρδισε η Google, χάρη στους καλύτερους αλγόριθμους και την καλύτερη εμπειρία χρήστη… «Όποιος δεν μαθαίνει από την ιστορία είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει», έχει πει ο Ισπανοαμερικανός φιλόσοφος George Santayana. Ας μην μείνουμε μετεξεταστέοι στην κούρσα του ΑΙ…
Η Ελλάδα και περισσότερες από 70 χώρες δεσμεύονται για βιώσιμη και συμπεριληπτική AI
Η διεθνής κοινότητα συναντήθηκε στο Παρίσι στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2025 για τη Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Action Summit), που συνδιοργανώθηκε από τη Γαλλία και την Ινδία με κεντρικό στόχο τη χάραξη κοινής στρατηγικής για τη βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη του AI.
Αποκορύφωμα της Συνόδου υπήρξε η υπογραφή της διακήρυξης «Συμπεριληπτική και Βιώσιμη Τεχνητή Νοημοσύνη για τους Ανθρώπους και τον Πλανήτη», ενός κειμένου που προωθεί τη ρύθμιση, την καινοτομία και την ηθική αξιοποίηση των αλγορίθμων, σε απόλυτη συνάρτηση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής.
Πάνω από εβδομήντα κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και ερευνητικά ιδρύματα υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν, σηματοδοτώντας μια ευρεία, πολυμερή συναίνεση γύρω από τις αρχές της διαφάνειας, της ανοιχτής πρόσβασης και της συνεργασίας στον τομέα του AI. Ανάμεσα στις χώρες που προσχώρησαν στη διακήρυξη συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.
Η υπογραφή της διακήρυξης σηματοδοτεί μια πολυμερή δέσμευση, παρά την απουσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που διατηρούν επιφυλάξεις. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: θα ακολουθήσουν πρακτικές δεσμεύσεις και υλοποιήσιμες πολιτικές ή η Σύνοδος θα μείνει ως ένα ακόμα συμβολικό βήμα χωρίς άμεσο αντίκτυπο; Μια απλή συγκέντρωση υπογραφών, με άλλα λόγια; Βλέπετε, ο κόσμος δεν αλλάζει με αυτά που λες, αλλά με αυτά που κάνεις!
Η ΕΕ αποσύρει τα σχέδια ρύθμισης για πατέντες, AI και ιδιωτικότητα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε τα σχέδια για τους κανονισμούς που αφορούσαν τις τεχνολογικές πατέντες, την τεχνητή νοημοσύνη και την ιδιωτικότητα των καταναλωτών στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, δηλώνοντας ότι δεν αναμένει να λάβουν την έγκριση των νομοθετών της ΕΕ και των κρατών-μελών.
Όλες οι προτάσεις είχαν βρεθεί στο στόχαστρο έντονου λόμπινγκ από τη βιομηχανία και τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και ένας κανόνας που στόχευε στη ρύθμιση των βασικών πατεντών (standard essential patents) που χρησιμοποιούνται σε τεχνολογίες για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, συνδεδεμένα αυτοκίνητα και έξυπνες συσκευές.
Η πρόταση είχε κατατεθεί πριν από δύο χρόνια, με σκοπό να τερματίσει τις δαπανηρές και χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε στο πρόγραμμα εργασίας της για το 2025 ότι δεν διαβλέπει καμία προοπτική συμφωνίας και ότι θα αξιολογήσει εάν πρέπει να υποβληθεί νέα πρόταση.
Δεν είμαστε σίγουροι αν οδεύουμε προς... πισωγύρισμα, αλλά σίγουρα μία ανησυχητική στασιμότητα. Η Ευρώπη, που συνήθως πρωτοστατεί σε ρυθμιστικά ζητήματα (GDPR, Digital Markets Act), αυτή τη φορά δείχνει αναποφάσιστη και ευάλωτη σε πιέσεις. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να ανακάμψει και να επιβάλει τους δικούς της κανόνες ή αν θα μείνει πίσω στη μάχη για το μέλλον της τεχνολογίας. Όποιος σκύβει συνέχεια το κεφάλι, στο τέλος ξεχνάει πως να κοιτάζει τον ουρανό…
Μακρόν για AI: Επενδύσεις 109 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία
Το Παρίσι φιλοξένησε τη Σύνοδο AI Action 2025, τη Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας πολιτικούς, πρωτοπόρους της βιομηχανίας, ακαδημαϊκούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, σε μια σειρά συζητήσεων για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και τις ευρείες επιπτώσεις της στην κοινωνία.
Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εν όψει της διήμερης εκδήλωσης, η Γαλλία αναμένεται να δεχτεί επενδύσεις ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έργα τεχνητής νοημοσύνης μέσα στα επόμενα χρόνια.
Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει σχέδια της καναδικής επενδυτικής εταιρείας Brookfield να επενδύσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα τεχνητής νοημοσύνης στη Γαλλία, καθώς και χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία θα μπορούσε να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν.
Οι επενδύσεις-μαμούθ ύψους 109 δισ. ευρώ στη Γαλλία δείχνουν τη φιλοδοξία της χώρας να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό ηγέτη του AI. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι δεσμεύσεις θα μετατραπούν σε απτές πολιτικές ή θα παραμείνουν σε επίπεδο δηλώσεων. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν πρέπει να υπάρχει, δεδομένου ότι οι επενδύσεις στο ΑΙ είναι το εισιτήριο για το μέλλον!
Η Γαλλία επιστρατεύει την πυρηνική ενέργεια στη μάχη για την κυριαρχία στο AI
Η Γαλλία ετοιμάζεται να επενδύσει δυναμικά στην τεχνητή νοημοσύνη, διαθέτοντας ένα γιγαβάτ πυρηνικής ενέργειας για ένα νέο έργο υπολογιστικής το οποίο αναμένεται να κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ιδιώτες επενδυτές που το στηρίζουν.
Σε συνδυασμό με άλλα έργα για την τεχνητή νοημοσύνη, που είναι χρηματοδοτούμενα από την Brookfield Asset Management και επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, τα σχέδια αυτά θα διευρύνουν σημαντικά τις δυνατότητες της Ευρώπης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ανταγωνιζόμενα τη μαζική επέκταση που σημειώνεται στις ΗΠΑ. Τα έργα αυτά εντάσσονται σε ένα «κύμα» επενδύσεων που ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε στη σύνοδο για την τεχνητή νοημοσύνη που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Παρίσι.
Με τον Μακρόν να προωθεί τη Γαλλία ως ενεργειακά αποδοτικό κόμβο AI, η Ευρώπη αποκτά μια σπάνια ευκαιρία να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά το ερώτημα παραμένει: θα καταφέρει να αξιοποιήσει αυτή την τεχνολογική συγκυρία; Σε κάθε περίπτωση η μεγαλύτερη πρόκληση της ΤΝ δεν είναι η νοημοσύνη -αυτή είναι δεδομένη- αλλά η ενέργεια...
Έλλειψη χώρου στα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων το 2025 λόγω της ανάπτυξης του AI
Τα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους κατά 22% φέτος, αλλά εξακολουθούν να δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση, αυξάνοντας τον κίνδυνο η Ευρώπη να μείνει ακόμη πιο πίσω στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου.
Η κινεζική DeepSeek προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, εγείροντας την πιθανότητα για πιο ενεργειακά αποδοτικών μοντέλων AI. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να «ανακουφίσει» τα πιεστικά ζητήματα της Ευρώπης, όπως η συμφόρηση των ηλεκτρικών δικτύων και η έλλειψη κατάλληλων τοποθεσιών για νέα κέντρα δεδομένων.
Μεγάλες εταιρείες λογισμικού, όπως η Google και η Amazon, σκοπεύουν να προχωρήσουν με τα σχέδιά τους για «υπερκλιμακούμενα» (hyperscale) κέντρα δεδομένων, ενώ και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χρειάζονται επιπλέον χώρο συνδεδεμένο με το AI.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κρίσιμο παράδοξο: ενώ η ζήτηση για κέντρα δεδομένων εκτοξεύεται, οι υποδομές δεν επεκτείνονται με τον ίδιο ρυθμό, λόγω χωροταξικών και ενεργειακών περιορισμών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να βγούμε από τη μιζέρια μας, δεδομένου ότι… τα δεδομένα είναι ο νέος πλούτος και τα data centers οι νέες τράπεζες.
Τεχνολογικοί κολοσσοί & startups ζητούν απλούστερους κανόνες για το AI στην ΕΕ
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι, περίπου 60 ευρωπαϊκές εταιρείες -από βιομηχανικούς κολοσσούς έως νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης (συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής Mistral, που αναπτύσσει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα)- υπέγραψαν μια πρωτοβουλία για να βοηθήσουν στην καθιέρωση της Ευρώπης ως ηγέτιδας δύναμης στο AI.
Η πρωτοβουλία «EU AI Champions Initiative» παρουσιάζεται στο Ελιζέ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι, την οποία φιλοξενεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι ο ευρωπαϊκός βραχίονας μιας αμερικανικής εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων, της General Catalyst, έχοντας ως βάση την ιδέα ότι η προσέγγιση της Ευρώπης στην τεχνητή νοημοσύνη είναι υπερβολικά περίπλοκη και επιβαρυμένη από κανονισμούς.
Η πρωτοβουλία «EU AI Champions Initiative» έρχεται να απαντήσει σε ένα καίριο ζήτημα: πώς η Ευρώπη θα ξεφύγει από το ρυθμιστικό λαβύρινθο και θα καταστεί ανταγωνιστική στην τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, η πρόκληση είναι διττή: αφενός η ανάγκη για ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο και αφετέρου η κινητοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων.
Nokia: Νέος CEO ο Justin Hotard, επικεφαλής AI & data centers της Intel
Η Nokia ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Pekka Lundmark, ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο όρισε τον Justin Hotard ως τον επόμενο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο. Θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα την 1η Απριλίου 2025. Ο Hotard εντάσσεται στη Nokia με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας σε παγκόσμιες τεχνολογικές εταιρείες, έχοντας ηγηθεί της καινοτομίας, της τεχνολογικής υπεροχής και της αύξησης εσόδων.
Αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής του τμήματος Data Center & AI Group της Intel. Πριν από αυτόν τον ρόλο, κατείχε διάφορες ηγετικές θέσεις σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Hewlett Packard Enterprise και η NCR Corporation. Θα έχει έδρα τα κεντρικά γραφεία της Nokia στο Espoo της Φινλανδίας.
Η αλλαγή ηγεσίας στη Nokia σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την εταιρεία, καθώς ο Pekka Lundmark αποχωρεί έχοντας επανατοποθετήσει τη Nokia στην αιχμή της τεχνολογίας δικτύων!
Οι επενδυτές ρίχνουν δισ. στο AI, αλλά «φρενάρουν» την υπόλοιπη τεχνολογία
Οι venture capitalists κατακλύζουν τις χρηματοδοτήσεις των startups που δραστηριοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, παραμένοντας, ωστόσο, επιλεκτικοί όσον αφορά τη χρηματοδότηση του ευρύτερου τεχνολογικού τομέα.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Dealroom, οι startups τεχνητής νοημοσύνης «σήκωσαν» 110 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, ποσό αυξημένο κατά 62% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες που έλαβαν ιδιωτική χρηματοδότηση (startups και scale-ups) σε όλο το φάσμα της τεχνολογίας συγκέντρωσαν 227 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, καταγράφοντας μείωση 12% σε σχέση με το 2023.
Ο Yoram Wijngaarde, ιδρυτής του Dealroom, σημείωσε πως, ενώ τα marketplaces γνώρισαν εκρηκτική ανάπτυξη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000 από την πλευρά των επενδυτών, τίποτα δεν συγκρίνεται με τον αντίκτυπο που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στις επενδύσεις, τόσο από άποψη δραστηριότητας όσο και αξίας.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει το απόλυτο επενδυτικό hotspot, με τις startups του κλάδου να συγκεντρώνουν 110 δισ. δολάρια το 2024, ενώ ο υπόλοιπος τεχνολογικός τομέας βιώνει ύφεση. Ίσως κάπου αυτό να είναι λάθος, δεδομένου ότι οι τεχνολογίες (data centers, ενέργεια, ICT) πρέπει να αναπτύσσονται παράλληλα.
Η Ευρώπη θα καταγράψει ρεκόρ στην ανάπτυξη κέντρων δεδομένων το 2025
Η Ευρώπη ενδέχεται να καταγράψει επίπεδα ρεκόρ σε νέα κέντρα δεδομένων φέτος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η CBRE Group, καθώς οι εταιρείες επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing.
Η ζήτηση για χωρητικότητα σε κέντρα δεδομένων έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, μαζί με την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία τους, καθώς οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητές τους.
Η ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να «δει» προσθήκη κέντρων δεδομένων που θα αντιστοιχούν σε ζήτηση ισχύος 937 μεγαβάτ το 2025, ένα νούμερο που θα αποτελέσει νέο ρεκόρ για την περιοχή, σύμφωνα με την CBRE, εταιρεία παροχής υπηρεσιών εμπορικών ακινήτων και επενδύσεων.
Η Ευρώπη οδεύει προς ρεκόρ ανάπτυξης στα κέντρα δεδομένων, καθώς η ζήτηση για AI και cloud computing εκτοξεύεται. Ακόμη και αυτά τα ρεκόρ, όμως, ενδεχομένως δεν είναι αρκετά. Το πιο ισχυρό νόμισμα του 21ου αιώνα δεν είναι το δολάριο ή το ευρώ, είναι τα δεδομένα!
Προστασία δεδομένων και δικτύων: Η κατάσταση στην ΕΕ και την Ελλάδα το 2024
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Eurostat, το 2024, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην ΕΕ εφαρμόζουν μέτρα ασφάλειας για τα συστήματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT), με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία δεδομένων και δικτύων.
Ωστόσο, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, με την Ελλάδα να κατατάσσεται σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την εφαρμογή και αναθεώρηση πολιτικών ασφάλειας ICT. Αναλυτικά, το 2024, το 92,76% των επιχειρήσεων στην ΕΕ με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους ή αυτοαπασχολούμενα άτομα χρησιμοποίησαν τουλάχιστον ένα μέτρο για να εξασφαλίσουν την ακεραιότητα, τη διαθεσιμότητα και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων και των συστημάτων.
Περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις (35,50%) ανέφεραν ότι είχαν έγγραφα που καθόριζαν μέτρα, πρακτικές ή διαδικασίες για την ασφάλεια. Στο ένα πέμπτο των επιχειρήσεων (21,82%) αυτά τα έγγραφα καθορίστηκαν ή αναθεωρήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες.
Τα στοιχεία της Eurostat για την ασφάλεια ICT στην ΕΕ το 2024 δείχνουν πρόοδο, αλλά και ανησυχητικές ανισότητες! Εσείς δηλώσατε δωρεάν συμμετοχή στο InfoCom Security; Αν όχι κάντε το με ένα click!
Η ΕΕ μειώνει τους τεχνολογικούς κανονισμούς «για να ενισχύσει τις επενδύσεις στο AI»
Η ΕΕ μειώνει τη ρύθμιση της τεχνολογίας για να ενισχύσει τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, όχι λόγω πίεσης από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ και την κυβέρνηση Trump, δήλωσε η επικεφαλής για θέματα ψηφιακής πολιτικής της ΕΕ.
Η Henna Virkkunen, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για την ψηφιακή πολιτική, δήλωσε στους Financial Times ότι η ΕΕ επιδιώκει να «βοηθήσει και να υποστηρίξει» τις εταιρείες στην εφαρμογή των κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς στόχος της είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αποφυγή του κινδύνου να μείνει πίσω σε αυτήν την τεχνολογία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να διασφαλίσει «ότι δεν δημιουργούμε περισσότερες υποχρεώσεις αναφοράς για τις επιχειρήσεις μας», δημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει απειλήσει με αντίποινα εναντίον της ΕΕ για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.
Η απόφαση της ΕΕ να «χαλαρώσει» τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης δείχνει μια στροφή προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά γεννά ερωτήματα. Αν και η Virkkunen αρνείται ότι πρόκειται για αντίδραση στην αμερικανική πίεση, η συγκυρία δεν μπορεί να αγνοηθεί… O φόβος δεν φέρνει σεβασμό. Φέρνει εκμετάλλευση!
Infocom Today #107: 200 δισ. για επενδύσεις στο AI, στο 1 τρισ. η συνδεσιμότητα!
Στο Youtube, αλλά και σε όλες τις μεγάλες podcasting πλατφόρμες, είναι άμεσα διαθέσιμο το νέο επεισόδιο του Infocom Today, το 107ο κατά σειρά! Σε αυτό το επεισόδιο: 200 δισ. για επενδύσεις στο AI, στο 1 τρισ. η συνδεσιμότητα! Το Infocom Today αποτελεί την τακτική σας ενημέρωση από την τεχνολογική αγορά, με την υπογραφή της δημοσιογραφικής ομάδας του Infocom.gr
SmartTalks #62: Λεωνίδας Χριστόπουλος, ΕΚΚΟΜΕΔ – Η Ελλάδα ως Mediterranean Game Hub!
Άμεσα διαθέσιμο είναι το 62ο επεισόδιο των SmartTalks, της διαδικτυακής εκπομπής που φιλοξενεί σημαντικά πρόσωπα από τον κόσμο της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και του επιχειρείν!
Στόχος των συγκεκριμένων συζητήσεων είναι να προσφέρουν ενημέρωση για θέματα που απασχολούν τον κόσμο της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας, αναλύοντας ζητήματα στα οποία απαιτείται η γνώση και η τοποθέτηση ενός ειδικού. Σε αυτό το επεισόδιο, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΚΟΜΕΔ – Creative Greece, μιλάει στην εκπομπή SmartTalks και τον Χρήστο Κοτσακά για το πώς η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό περιφερειακό κόμβο ανάπτυξης ψηφιακών παιχνιδιών!
Νέο τεύχος InfoCom - Συνέντευξη με την Γιάννα Ανδρονοπούλου
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού InfoCom! Στο εξώφυλλο, η Γιάννα Ανδρονοπούλου, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, μιλάει στο InfoCom για τη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό tech hub για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τις στρατηγικές τεχνολογικές επενδύσεις της εταιρείας, και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την ελληνική οικονομία. Καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα προχωρά δυναμικά, η Microsoft βρίσκεται σε φάση κατασκευής των πρώτων data centers στην Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη ενός Azure Data Center Region, του πρώτου στην ευρύτερη περιοχή.
Το νέο ν/σ του Υπουργείου Πολιτισμού εισάγει αυστηρότερα μέτρα κατά της παράνομης αναμετάδοσης αθλητικών και ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων Οι διατάξεις περιλαμβάνουν την εφαρμογή dynamic blocking για την άμεση απενεργοποίηση παράνομων μεταδόσεων και την πρόβλεψη διοικητικών προστίμων για παραβίαση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, καλύπτοντας το κενό του ν. 2121/1993 Κάλλιο αργά παρά ποτέ Το νέο πλαίσιο επεκτείνεται και σε οπτικοακουστικά έργα που προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού ΕΚΚΟΜΕΔ-Creative Greece: Έναρξη του Καθεστώτος Cash Rebate GR-Film & TV Η Nielsen εξετάζει την επέκταση του δυναμικού κοινού στη μέτρηση τηλεθέασης από 18-55 ετών σε 18-59 ετών Το παραδοσιακό τηλεοπτικό κοινό γερνάει, ενώ η κυριαρχία των υπηρεσιών streaming ανατρέπει τα δεδομένα. Η νέα προσαρμογή θα δώσει μία ανάσα στα κανάλια εθνικής εμβέλειας Ο ΑΝΤ1+ συνεχίζει να διευρύνει το περιεχόμενό του, προσθέτοντας εκτός από αθλητικές διοργανώσεις και μια θεματική ενότητα αφιερωμένη στη θρησκεία Το ERTFLIX πέτυχε νέο ρεκόρ 19,2 εκατ. θεάσεων τον Ιανουάριο, με τη μίνι σειρά «Η Μαρία που έγινε Κάλλας» να συγκεντρώνει πάνω από 4,7 εκατ. views Με νέα ηγεσία και αυξημένα έσοδα (+8,6%), η Nova συνεχίζει να εδραιώνεται στην αγορά τηλεπικοινωνιών και media. Η συνδρομητική της βάση ενισχύθηκε κατά 160.000 χρήστες, επιβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική της αποδίδει!
Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά παρουσιάζει το νέο Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο Llama-Krikri ICEYE και SATIM συνεργάζονται για να αναπτύξουν νέα προϊόντα ανάλυσης εικόνων SAR με χρήση AI Πώς οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την άνοδο της DeepSeek Πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εποχή του GenAI
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
Απαραίτητο να σταματήσουν οι απάτες στον κυβερνοχώρο που τροφοδοτούνται από AI Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο Οι γυναίκες ηγούνται της ψηφιακής επανάστασης
GY-1537-600X80-1
Η Intracom Telecom πρωτοπορεί με τεχνολογίες αιχμής στο MWC ΦΑΡΜΑΣΕΡΒΙΣ: ψηφιακός μετασχηματισμός με τη λύση Galaxy Pharma Επενδύσεις και ανάπτυξη με δύο νέα μεγάλα Public + home Νέες λύσεις ψηφιακού cockpit από το Mobility Labworks της LG Διάκριση του Ομίλου JT στη λίστα «Α» του CDP Έναρξη του Καθεστώτος Cash Rebate GR-Film & TV ΚτΠ: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης των Ελληνικών Μουσείων DOTSOFT: καινοτόμες λύσεις για καθαρή και βιώσιμη Αθήνα Η ΕΠΑΦΟΣ αναβαθμίζει τις τάξεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Profile Software: νέο κέντρο R&D στην Πάτρα Επιχειρηματική αποστολή στο Μιλάνο για Enterprise Greece, ΕΒΕΑ, ΣΕΒ και ΣΕΒΕ Freedom Holding: ρεκόρ κεφαλαιοποίησης Η THEON ανακοινώνει τα προσωρινά οικονομικά αποτελέσματα για το 2024 Sparkle: παροχή λύσεων Cloud στην Ευρωπαϊκή Ερευνητική και Ακαδημαϊκή Κοινότητα Ολοκληρώθηκε o 6ος κύκλος του Quest Mini MBA Action Global Communications Greece: Επίσημος συνεργάτης εταιρικής επικοινωνίας της Airbus Φυσικό Αέριο: Νέα Υπηρεσία για τη Σύναψη Συμβολαίων μέσω gov.gr Sunlight Group: Αξία μέσω στρατηγικής αναπροσαρμογής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης Έναρξη εργασιών του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ινδίας – Ελλάδας - Κύπρου Η Huawei τιμά τους κορυφαίους συνεργάτες της H ES Systems και η Ολυμπία Οδός υλοποίησαν την επέκταση του έργου Smart Tunnel Η Κομισιόν ενέκρινε τη χορήγηση ενίσχυσης προς τη Motor Oil Hellas Το Google Family Link προσφέρει νέα εργαλεία εποπτείας για γονείς QNR: στρατηγική επέκταση στον τομέα του ψηφιακού τραπεζικού μετασχηματισμού HPE ProLiant: επόμενης γενιάς servers Η LG συμπεριλαμβάνεται στην κατάταξη βιωσιμότητας TOP 1% της S&P Global Οι ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη μετάβαση στις επιχειρήσεις της Κρήτης Συνεργασία της EY Ελλάδος και του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών 1ο SHIFT From Continuous Threats to Continuous Business Aύξηση 24% στις πωλήσεις της Answear Έκλεισε με θετικό πρόσημο για τις εξαγωγές το 2024 Πειραιώς: Νέοι κύκλοι επιμορφωτικών δράσεων για την ισότητα των φύλων στο πλαίσιο του Equall - BizNow.gr ISOMAT: Πάνω από 114 εκ. € ο κύκλος εργασιών
600x80 LTBC digital banner
Ο Μητσοτάκης στη Διεθνή Σύνοδο για την Τεχνητή Νοημοσύνη Παπαστεργίου: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση της ΤΝ Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας & καινοτομίας Εγκαινιάζεται ο νέος Πολυχώρος Έρευνας και Πολιτισμού του ΙΤΕ στο Ηράκλειο Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν O Παπαθανάσης συναντήθηκε με τον Fitto ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπέγραψε σχέδιο για «αμοιβαίους δασμούς» στους εμπορικούς εταίρους Ο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο World Governments Summit στο Ντουμπάι Ενσωμάτωση της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις απαιτήσεις προσβασιμότητας Ενημερωτική Ημερίδα Αρχής Προστασίας Δεδομένων Διευκρινίσεις για την πλήρη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε εστίαση και τουρισμό Πιτσιλής: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν Κίνητρα για επενδύσεις, αναβάθμιση των ελέγχων, εποπτεία και κυρώσεις για τα crypto Κεραμέως: Επεξεργαζόμαστε μείωση ασφαλιστικών εισφορών στις υπερωρίες, υπερεργασία, νυχτερινά, αργίες Νέες δυνατότητες για την πολύ μικρή επιχειρηματικότητα ap;o το Ταμείο Μικροπιστώσεων Παπακώστα: Ορόσημο η ρύθμιση που επιβάλλει ποσοστό 33% συμμετοχής των γυναικών στα ΔΣ Παπαθανάσης: Νέες δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
To Samsung Wallet διαθέσιμο σε Ελλάδα και Κύπρο efood pro: ετήσια συνδρομή για απεριόριστο δωρεάν delivery Αύξηση του τζίρου κατά 9% για τα Online Super Market το 2024 Cardom by Avis & Skroutz: marketplace για την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Λιγότερο από το 40% ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων Wolt: Οι κορυφαίες επιλογές των Ελλήνων καταναλωτών για τον Άγιο Βαλεντίνο Στο -1% ο Τζίρος για τα Online Φαρμακεία το 2024
cl8-sept-2019-600x80
egg Investor Day: «Γέφυρα» Ανάπτυξης για 41 startups από 7 χώρες
Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας Νεκτάριος Ταβερναράκης: Ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Μοριακή Βιολογία Νίκος Παπαδόγλου: Ο Νέος General Manager στη Novibet Πειραιώς: Ανάληψη καθηκόντων Συμβούλου Διοίκησης από την Αναστασία Σακελλαρίου Randstad: Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητές τους ManpowerGroup: Οι παγκόσμιες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης
Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στόχος μας δεν είναι μόνο να ενισχύσουμε με τεχνολογικά εργαλεία το ψηφιακό άλμα της χώρας μας, αλλά να καθιερωνόμαστε και ως παραγωγός καινοτομίας.
Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε περιφερειακό tech hub για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση
Γιάννα Ανδρονοπούλου, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια Δεδομένων & Κυβερνοασφάλεια

Άλλα Νέα

facebook twitter youtube instagram linkedin