Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ της κατανάλωσης ενέργειας των data centers μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με σχετική ανάλυση. Οι εκτιμήσεις αυτές, που έγιναν από τον Alex de Vries-Gao, ιδρυτή της ιστοσελίδας τεχνολογικής βιωσιμότητας Digiconomist, δημοσιεύονται ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα απαιτεί, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σχεδόν τόση ενέργεια όση καταναλώνει σήμερα η Ιαπωνία.
Οι υπολογισμοί του De Vries-Gao, οι οποίοι πρόκειται να δημοσιευτούν στο επιστημονικό περιοδικό βιώσιμης ενέργειας Joule, βασίζονται στην κατανάλωση ενέργειας των επεξεργαστών που κατασκευάζουν οι εταιρείες Nvidia και Advanced Micro Devices, και οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Η μελέτη λαμβάνει επίσης υπόψη την κατανάλωση ενέργειας από επεξεργαστές άλλων εταιρειών, όπως η Broadcom. Ο IEA εκτιμά ότι το σύνολο των data centers – εξαιρουμένης της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων – κατανάλωσε 415 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι.
Ο De Vries-Gao υποστηρίζει στην έρευνά του ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ήδη να ευθύνεται για το 20% αυτής της συνολικής κατανάλωσης. Αναφέρει ότι στους υπολογισμούς του συνεκτιμήθηκαν αρκετοί παράγοντες, όπως η ενεργειακή απόδοση ενός data center και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζεται με τα συστήματα ψύξης για τους διακομιστές που διαχειρίζονται τα φορτία εργασίας των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Τα data centers αποτελούν το κεντρικό νευρικό σύστημα της τεχνολογίας AI, με τις υψηλές ενεργειακές τους απαιτήσεις να καθιστούν τη βιωσιμότητα βασικό ζήτημα.
Μέχρι το τέλος του 2025, ο De Vries-Gao εκτιμά ότι η κατανάλωση ενέργειας από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να πλησιάσει το 49% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας των data centers, και πάλι εξαιρουμένης της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Η κατανάλωση από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να φτάσει τα 23 γιγαβάτ (GW), σύμφωνα με την έρευνα, δηλαδή το διπλάσιο της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Ολλανδίας. Ωστόσο, ο De Vries-Gao δήλωσε ότι διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της ζήτησης για hardware, όπως η φθίνουσα χρήση εφαρμογών τύπου ChatGPT.
Ένα άλλο πιθανό ζήτημα θα μπορούσε να είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις που θα οδηγήσουν σε περιορισμούς στην παραγωγή υλικού για AI, όπως οι έλεγχοι εξαγωγών. Ο De Vries-Gao αναφέρει ως παράδειγμα τα εμπόδια στην πρόσβαση της Κίνας σε επεξεργαστές, γεγονός που συνέβαλε στην κυκλοφορία του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek R1, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιεί λιγότερους επεξεργαστές. «Αυτές οι καινοτομίες μπορούν να μειώσουν το υπολογιστικό και ενεργειακό κόστος της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο De Vries.
Ωστόσο, τόνισε ότι οποιαδήποτε αύξηση στην αποδοτικότητα θα μπορούσε να ενθαρρύνει ακόμη μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας. Η προσπάθεια πολλών χωρών να δημιουργήσουν τα δικά τους συστήματα τεχνητής νοημοσύνης – μια τάση γνωστή ως «κυρίαρχη AI» – ενδέχεται επίσης να αυξήσει τη ζήτηση για hardware. Ο De Vries-Gao επισημαίνει επίσης ότι μια νεοφυής εταιρεία data centers στις ΗΠΑ, η Crusoe Energy, εξασφάλισε ενεργειακή ισχύ 4,5 GW από φυσικό αέριο για τις υποδομές της, με την OpenAI – την εταιρεία πίσω από το ChatGPT – να συγκαταλέγεται στους δυνητικούς πελάτες, στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Stargate.
«Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι αυτά τα data centers του Stargate θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», γράφει ο De Vries-Gao. Την Πέμπτη, η OpenAI ανακοίνωσε την έναρξη ενός έργου Stargate στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το πρώτο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Microsoft και η Google παραδέχθηκαν πέρυσι ότι οι επενδύσεις τους στην τεχνητή νοημοσύνη θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητά τους να επιτύχουν τους εσωτερικούς τους περιβαλλοντικούς στόχους.
Ο De Vries-Gao δήλωσε ότι οι πληροφορίες για τις ενεργειακές απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης είναι ολοένα και πιο δυσεύρετες, χαρακτηρίζοντας τον κλάδο ως «αδιαφανή». Ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί από τις εταιρείες AI να δημοσιοποιούν την κατανάλωση ενέργειας κατά την εκπαίδευση ενός μοντέλου, αλλά όχι για τη χρήση του σε καθημερινή βάση. Ο καθηγητής Adam Sobey, διευθυντής της αποστολής βιωσιμότητας στο Ινστιτούτο Alan Turing του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια.
Ο Sobey ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε πόση ενέργεια καταναλώνεται από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και πόση θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν συμβάλλοντας στην αύξηση της αποδοτικότητας ρυπογόνων βιομηχανιών, όπως οι μεταφορές και η ενέργεια. Δήλωσε: «Υποψιάζομαι ότι δεν χρειάζονται πολλές και εξαιρετικές περιπτώσεις χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για να αντισταθμιστεί η ενέργεια που καταναλώνεται αρχικά».