Σε 632,9 εκατ. αποτιμήθηκε η αξία του κλάδου των παθητικών υποδομών κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ (καθαρή θέση) από την Grant Thornton. Ο εν λόγω κλάδος αποσπάται και εισφέρεται στην Cosmote Telekom Towers, 100% θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ με μετοχικό κεφάλαιο το προαναφερόμενο ποσό.
Όπως σημειώνεται από τη διοίκηση του ΟΤΕ στα σχετικά έγγραφα «η Απόσχιση Κλάδου των παθητικών υποδομών κρίνεται συμφέρουσα καθώς επιτυγχάνει βελτίωση της συνολικής αποδοτικότητας και στρατηγικής εστίασης του Ομίλου. Συγκεκριμένα επιτυγχάνεται:
- Λειτουργική αποδοτικότητα: Η νέα εταιρία θα εξορθολογήσει την ανάπτυξη και διαχείριση των υποδομών, αξιοποιώντας εξειδικευμένα συστήματα και απαλλαγμένη από την πολυπλοκότητα ενός κάθετα ολοκληρωμένου παρόχου.
- Αναπτυξιακή προοπτική: Δημιουργούνται ευκαιρίες τόσο για οριζόντια ανάπτυξη, μέσω της παροχής πρόσβασης σε τρίτους, όσο και για καθετοποιημένη διεύρυνση μέσω νέων υπηρεσιών και λύσεων όπως small cells, DAS και άλλα.
- Οικονομικά οφέλη: Μέσω τυποποίησης και διαφοροποίησης των προμηθευτών, επιδιώκεται μείωση των επενδυτικών δαπανών (CAPEX), ενώ τα λειτουργικά έξοδα (OPEX) μπορούν να βελτιστοποιηθούν.
- Στρατηγική εστίαση για τον Όμιλο ΟΤΕ: Ο Όμιλος μπορεί πλέον να επικεντρωθεί στις βασικές του προτεραιότητες — την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και την ενίσχυση της εμπειρίας πελάτη — ενώ οι υποδομές θα διαχειρίζονται από μια εξειδικευμένη εταιρεία.
- Επενδυτική αξία: Η απόσχιση αναδεικνύει τις υποδομές ως διακριτή επενδυτική κατηγορία, ενισχύοντας τη διαφάνεια και δημιουργώντας προϋποθέσεις για υψηλότερες αποτιμήσεις από επενδυτές. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση διενέργειας ανταγωνιστικής διαδικασίας προσφορών, οι υποψήφιοι επενδυτές ενδέχεται να διαμορφώσουν τις προσφορές τους ώστε να ενσωματώνουν πρόσθετες στρατηγικές, συνέργειες ή εκτιμήσεις απόκτησης ελέγχου που βρίσκονται εκτός του πλαισίου αυτής της αποτίμησης. Αυτές οι πιθανές προσαρμογές δεν έχουν ενσωματωθεί, καθώς δεν προβλέπεται προς το παρόν καμία τέτοια διαδικασία από τη Διοίκηση».
Προστίθεται επίσης ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις, είτε απόσχισης, είτε πώλησης των σχετικών υποδομών, όπως για παράδειγμα, η Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia, Vodafone, Telekom Austria, Iliad, ATT, Verizon κ.λπ.