Πιο κοντά στην πώληση της Telekom Romania Mobile (TKRM) βρίσκεται ο ΟΤΕ, καθώς η ρουμανική Επιτροπή Ανταγωνισμού έθεσε σε διαβούλευση τα κείμενα των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι αγοραστές Digi Romania και Vodafone Romania.
Όπως ειπώθηκε από τη διοίκηση του Ομίλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου (βάσει των οποίων η TKRM παρουσίασε έσοδα 60,9 μειωμένα 8% και μηδενικά EBITDA από 2,8 εκατ. το 2024) η συμφωνία αγοραπωλησίας δύναται να ολοκληρωθεί σε ένα με δύο μήνες.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ σε περίπτωση που η πώληση της TΚRM ολοκληρωθεί επιτυχώς μέσα στο 2025 και αναλόγως το αποτέλεσμα, το προτεινόμενο ποσό για την αμοιβή των μετόχων θα προσαρμοστεί κατάλληλα ώστε να αντικατοπτρίζει τον πραγματικό αντίκτυπο στις ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου.
Ο ΟΤΕ θα διανείμει το 98% περίπου των αναμενόμενων ελεύθερων ταμειακών ροών για το 2025 ύψους περίπου 460 εκατ. Η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους θα ανέλθει σε περίπου 451 εκατ. και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας 298 εκατ. και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών για το 2025 ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου 2025 και είναι σε εξέλιξη. Μέχρι σήμερα, ο ΟΤΕ έχει προβεί σε επαναγορά μετοχών ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Τo προτεινόμενο μέρισμα αντιστοιχεί σε 0,7216 ευρώ ανά μετοχή και προγραμματίζεται να καταβληθεί στις 9 Ιουλίου 2025.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Κώστας Νεμπής, έκανε λόγο για ένα δυναμικό ξεκίνημα το 2025, ενώ απαντώντας σε ερωτήματα για το ανταγωνισμό και ειδικότερα για την είσοδο στην αγορά εικονικού παίκτη κινητής τηλεφωνίας, της Orizon (Volton), της ΔΕΗ και τη δραστηριότητα της Inalan σημείωσε πως δεν έχει διαπιστωθεί κάποια επίπτωση στην πελατειακή βάση της εταιρίας. Πρόσθεσε πως ο Όμιλος θα ανταπεξέλθει σε όποιες συνθήκες ανταγωνισμού διαμορφωθούν.
Στο μεταξύ το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ προχθές αποφάσισε την έγκριση του Σχεδίου Διάσπασης με απόσχιση του αυτοτελούς κλάδου δραστηριότητας παθητικών υποδομών κινητής και την εισφορά του σε νέα εταιρία με μοναδικό μέτοχο τον ΟΤΕ. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσχισης τελεί υπό την αίρεση των απαιτούμενων εγκρίσεων από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στη συνέχεια στην πώληση των παθητικών υποδομών, όπως έχουν πράξει πολλές τηλεπικοινωνιακές εταιρίες.