Το Vodafone Group καλεί την Ευρώπη να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα της διαχείρισης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, προειδοποιώντας ότι η υπερκατανάλωση και η έλλειψη επενδύσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια επικείμενη «κρίση χωρητικότητας». Σύμφωνα με την εταιρεία, η ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων, η αδυναμία διαρκούς επέκτασης των υποδομών και οι αυστηροί κανονιστικοί περιορισμοί έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Στο πλαίσιο αυτό, η Vodafone προτείνει τη θέσπιση ενός νέου Πλαισίου Υπεύθυνης Χρήσης των Δικτύων, το οποίο θα προωθήσει αποδοτικότερη και δικαιότερη διαχείριση των πόρων.
Το βασικό πρόβλημα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αφορά την αντιμετώπιση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων ως ενός κοινού πόρου, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερκατανάλωση και ελάχιστα κίνητρα για υπεύθυνη χρήση. «Το πρόβλημα είναι μια κλασική “τραγωδία των κοινών”, όπου τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αντιμετωπίζονται ως ένας κοινός πόρος». Ωστόσο, επισημαίνει πως αυτά τα δίκτυα δεν είναι απεριόριστα και πως η υπερβολική χρήση τους έχει αρχίσει να επηρεάζει τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητά τους. «Η υπερκατανάλωση αυτού του πολύτιμου και πεπερασμένου πόρου ήδη θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητά του».
Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επιβάρυνση διαδραματίζουν οι πάροχοι περιεχομένου, των οποίων τα επιχειρηματικά μοντέλα είναι σχεδιασμένα για να αυξάνουν διαρκώς τη χρήση των δικτύων. «Τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, που υποστηρίζονται από έσοδα από διαφημίσεις, είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να αυξάνουν συνεχώς τη δέσμευση των χρηστών. Μπορούν να αυξάνουν την κίνηση ανεξαρτήτως των επιπτώσεων στα δίκτυα, ή της σπατάλης που προκαλείται από την αυτόματη αναπαραγωγή, την ατελείωτη κύλιση και την προφόρτωση περιεχομένου». Η Vodafone τονίζει ότι πολλές πλατφόρμες ήδη εφαρμόζουν τεχνολογίες συμπίεσης δεδομένων, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους επηρεάζεται από τη χρήση μη συμβατού ή ιδιόκτητου λογισμικού και υλικού.
Η ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων που μέχρι πρότινος ήταν αναλογικές, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των υπηρεσιών cloud, έχουν οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση του όγκου δεδομένων. «Στα τελευταία δέκα χρόνια, η κίνηση στο δίκτυο της Vodafone στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί κατά είκοσι πέντε φορές». Παράλληλα, η διαρκής επέκταση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας. «Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, πολλές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες δυσκολεύονται να διατηρήσουν σταθερή την ετήσια κατανάλωση ενέργειας, πόσο μάλλον να τη μειώσουν».
Η εταιρεία σημειώνει ότι η διατήρηση της ποιότητας των δικτύων απαιτεί αδιάκοπες επενδύσεις, ειδικά σε κρίσιμα σημεία όπως το «τελευταίο μίλι» του δικτύου που φτάνει στους καταναλωτές. «Είναι επίσης δύσκολο για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να επεκτείνουν το ‘κοινό’ ώστε να συμβαδίζει με την αύξηση της κίνησης, ειδικά στο ‘τελευταίο μίλι’ του δικτύου που συνδέεται με τους πελάτες». Μέχρι σήμερα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, ωστόσο αυτό γίνεται εις βάρος άλλων στρατηγικών επενδύσεων, όπως η κάλυψη αγροτικών περιοχών και η υλοποίηση αυτόνομων δικτύων 5G.
Ένα πρόσθετο εμπόδιο αποτελεί το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρώπης, το οποίο, σύμφωνα με τη Vodafone, επιβάλλει υπερβολικούς περιορισμούς στη διαχείριση της κίνησης από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. «Οι κανόνες περί Ανοιχτού Διαδικτύου, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά αυστηροί και επιτρέπουν τη διαχείριση της κίνησης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις». Η εταιρεία προειδοποιεί πως αν δεν ληφθούν μέτρα, η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή συμφόρηση στα δίκτυά της. «Η Ευρώπη κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια ‘κρίση χωρητικότητας’ στα δίκτυά της, εκτός αν αναγνωρίσουμε και αντιμετωπίσουμε αυτές τις αλληλοσυνδεόμενες προκλήσεις».
Η Vodafone προτείνει τη δημιουργία ενός Πλαισίου Υπεύθυνης Χρήσης των Δικτύων, που θα περιλαμβάνει τρεις βασικές παρεμβάσεις: «Ένας νέος Κώδικας Δεοντολογίας του κλάδου, που θα ορίζει σαφείς και συνεπείς κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτιστοποίηση της κίνησης στο διαδίκτυο». «Οι πάροχοι θα πρέπει να μπορούν να διαχειρίζονται δυναμικά την κίνηση στα δίκτυά τους, εφαρμόζοντας πολιτικές εύλογης χρήσης και αξιοποιώντας τεχνικά εργαλεία διαχείρισης της κίνησης που αποτρέπουν τη συμφόρηση και διασφαλίζουν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών». «Ένα νομοθετικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού επίλυσης διαφορών, για τη διαπραγμάτευση των εμπορικών όρων μεταξύ παρόχων δικτύου και μεγάλων παρόχων περιεχομένου».
Η Vodafone υπενθυμίζει πως η συνεργασία μεταξύ παρόχων περιεχομένου, τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και κυβερνήσεων είχε αποδειχθεί επιτυχής κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για παράδειγμα, οι πάροχοι περιεχομένου, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και οι κυβερνήσεις συνεργάστηκαν για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της κοινωνίας». Η εταιρεία θεωρεί ότι παρόμοια συνεργασία μπορεί να θεσμοθετηθεί για τη σημερινή κατάσταση, ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών της Ευρώπης.