Στο Mobile World Congress 2025, η Nokia, σε συνεργασία με τους βιομηχανικούς εταίρους KDDI, SoftBank Corp., T-Mobile US και NVIDIA, παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των Δικτύων Ραδιοπρόσβασης (RAN) που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και την αρχιτεκτονική του μέλλοντος για το AI-RAN.
Όπως αναφέρεται, οι κοινές αυτές πρωτοβουλίες θέτουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη μοντέλων πλατφόρμας ως υπηρεσία (PaaS) για τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας (CSPs), επιτρέποντάς τους να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες δημιουργίας εσόδων μέσω της προσφοράς επεκτάσιμων υποδομών υπολογιστικής ισχύος και δυνατοτήτων επεξεργασίας AI και άλλων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της στρατηγικής anyRAN, η Nokia εξελίσσει τις λύσεις Cloud RAN, ενσωματώνοντας υπολογιστικές δυνατότητες AI στην κοινή υποδομή, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητα των διαθέσιμων πόρων για τους παρόχους δικτύων.
Για την επιτάχυνση της καινοτομίας και της ανάπτυξης του AI-RAN, η Nokia ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Κέντρου AI-RAN στα γραφεία της στο Ντάλας των ΗΠΑ. Το νέο αυτό κέντρο θα επιτρέψει στους συνεργάτες της να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν λύσεις AI-RAN σε πραγματικές συνθήκες δικτύου, με έμφαση στη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών, πρωτοτύπων και στην επικύρωση της αρχιτεκτονικής AI-RAN. Παράλληλα, η Nokia συνεχίζει να συνεργάζεται με κορυφαίους βιομηχανικούς εταίρους σε μια σειρά από πρωτοβουλίες.
Όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου, τον τελευταίο χρόνο, η Nokia συνεργάζεται στενά με τη NVIDIA για την αξιολόγηση της υποδομής επιταχυνόμενης υπολογιστικής ισχύος πολλαπλών χρήσεων της NVIDIA, με στόχο την αξιοποίηση της μετασχηματιστικής δύναμης του AI-RAN.
Επιπλέον, η Nokia έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την KDDI, διερευνώντας τις πρακτικές εφαρμογές του AI-RAN, από περιπτώσεις χρήσης έως αρχιτεκτονικές, με στόχο την εμπορική του αξιοποίηση. Οι δύο εταιρείες εξετάζουν πώς οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ενισχύσουν την εμπειρία χρήστη, να βελτιώσουν την ποιότητα δικτύου, να μειώσουν το κόστος λειτουργίας και την κατανάλωση ενέργειας στα δίκτυα 5G μέσω αυτοματοποίησης, ενώ παράλληλα δημιουργούν νέες ευκαιρίες εσόδων μέσω της αξιοποίησης GPU και της generative AI. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, σχεδιάζεται εμπορική δοκιμή που θα χρησιμοποιήσει εξοπλισμό RAN με δυνατότητες AI, καθώς και έρευνα για τη βελτιστοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην απόδοση του δικτύου.
Στο μεταξύ, η συνεργασία της Nokia με την SoftBank έχει ήδη αποδείξει την επιτυχή ενσωμάτωση βελτιστοποιημένων φόρτων εργασίας AI στην πλατφόρμα AI και RAN, η οποία βασίζεται στο Red Hat OpenShift, την κορυφαία υβριδική cloud πλατφόρμα που λειτουργεί με Kubernetes. Η διαχείριση αυτής της πλατφόρμας πραγματοποιείται μέσω της λύσης διαχείρισης δικτύων MantaRay NM της Nokia και του AITRAS Orchestrator της SoftBank. Η συνεργασία αυτή καταδεικνύει ότι τόσο οι φόρτοι εργασίας AI όσο και οι φόρτοι RAN μπορούν να μοιράζονται αποδοτικά τους ίδιους υπολογιστικούς πόρους, βελτιώνοντας σημαντικά την αξιοποίηση των διαθέσιμων υποδομών. Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο αυξημένη λειτουργική αποδοτικότητα, αλλά και ταχύτερη απόδοση επένδυσης για τους παρόχους δικτύων.
Αντίστοιχα, η Nokia και η T-Mobile US διερευνούν καινοτόμες αρχιτεκτονικές για ένα πολλαπλών χρήσεων cloud infrastructure. Από την ανακοίνωση της συνεργασίας τους στο AI-RAN το περασμένο έτος, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται για την αξιολόγηση της αρχιτεκτονικής του AI-RAN, τη σκοπιμότητα χρήσης επιταχυνόμενης υπολογιστικής ισχύος για το επίπεδο L1, καθώς και τη συνύπαρξη της τεχνητής νοημοσύνης και του RAN σε κοινή υποδομή, χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες Nokia Cloud RAN και NVIDIA. Παράλληλα, διερευνούν νέες ευκαιρίες δημιουργίας εσόδων και τα τεχνοοικονομικά οφέλη της υποδομής cloud πολλαπλών χρήσεων του AI-RAN.