Η παγκόσμια τηλεπικοινωνιακή αγορά αναμένεται να σημειώσει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 2,9% έως το 2028, ποσοστό χαμηλότερο από τον πληθωρισμό, παρά την αύξηση των συνολικών εσόδων του κλάδου στις σταθερές και κινητές υπηρεσίες κατά 4,3% το 2023, αγγίζοντας το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση Global Telecoms Outlook της PwC, που δημοσιεύθηκε με αφορμή το Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.
Η έκθεση καταδεικνύει ότι η τηλεπικοινωνιακή βιομηχανία αντιμετωπίζει μια περίοδο αργής ανάπτυξης, καθώς αυξάνονται τα κόστη και ο ανταγωνισμός, η ανάπτυξη των συνδρομητών παραμένει υποτονική και οι μακροοικονομικές και γεωπολιτικές πιέσεις συνεχίζονται. Παρότι ο όγκος των υπηρεσιών αυξάνεται, ο μέσος όρος εσόδων ανά μονάδα (ARPU) αναμένεται να μειωθεί κατά μέσο όρο 2% ετησίως έως το 2028, σε όλες τις κατηγορίες υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, σταθερής ευρυζωνικότητας και φωνής.
Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις που περιγράφει η έκθεση και την ανάγκη αναδιάρθρωσης του κλάδου, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην προοπτική ανάπτυξης μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών και αγορών. Για παράδειγμα, οι συνδρομές σταθερής ευρυζωνικότητας και κινητής τηλεφωνίας προβλέπεται να αυξηθούν ετησίως κατά 3,8% και 4,3% αντίστοιχα έως το 2028, ενώ οι συνδρομές σταθερής τηλεφωνίας αναμένεται να μειωθούν κατά 1,8%. Σε γεωγραφικό επίπεδο, οι συνδρομές στις σταθερές υπηρεσίες προβλέπεται να αυξηθούν από 0% έως 6%, με τις αγορές υψηλής ανάπτυξης να περιλαμβάνουν την Ινδία (17,2%), τη Νιγηρία (9,2%) και τη Μαλαισία (9%).
Παρά τη μέχρι τώρα υποτονική υιοθέτηση των υπηρεσιών 5G, οι συνδρομές σε αυτές αναμένεται να υπερτετραπλασιαστούν, από 1,79 δισεκατομμύρια το 2023 σε 7,51 δισεκατομμύρια το 2028, με το ποσοστό τους στο σύνολο των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας να υπερτριπλασιάζεται, από 18,8% το 2023 σε 64,1% το 2028. Με αυτόν τον ρυθμό, το 5G αναμένεται να καταστεί το κυρίαρχο πρότυπο κινητής τηλεφωνίας από το 2026. Μία ιδιαίτερα σημαντική εφαρμογή είναι η σταθερή-ασύρματη πρόσβαση (Fixed-Wireless Access – FWA), η οποία προβλέπεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία ευρυζωνικότητας έως το 2028, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18,3%.
Σε αυτό το περιβάλλον, η ροή κεφαλαίων μετατοπίζεται προς τη σταθερή συνδεσιμότητα, δηλαδή τις οπτικές ίνες. Το 2023, οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) στον τομέα των τηλεπικοινωνιών μειώθηκαν κατά 2,3%, λόγω της πτώσης κατά 5,7% στις δαπάνες για κινητές υπηρεσίες. Ωστόσο, οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες του κλάδου αναμένεται να αυξηθούν με σύνθετο ετήσιο ρυθμό 2,4% από το 2024, με αρχική ώθηση από τις επενδύσεις σε σταθερή ευρυζωνικότητα για την ανάπτυξη οπτικών ινών και στη συνέχεια από την ανάκαμψη των επενδύσεων σε κινητές υπηρεσίες καθώς οι πάροχοι προετοιμάζονται για το 6G.
Ο τομέας του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) μέσω κινητών δικτύων έχει αναδειχθεί ως «φωτεινό» σημείο ανάπτυξης για τη βιομηχανία σε όλες τις περιοχές, κυρίως λόγω της αυξανόμενης υιοθέτησής του στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών. Συνολικά, τα έσοδα από το IoT στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν μεταξύ 2023 και 2028, φτάνοντας τα 34,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 15,8%.
Καθώς οι νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες μετασχηματίζουν τη βιομηχανία, ενισχύουν τη ζήτηση για υπηρεσίες συνδεσιμότητας και υποδομές ψηφιακών δικτύων, η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αν και παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη. Σε επίπεδο καταναλωτή, τα εργαλεία και οι δυνατότητες της AI μπορούν να βοηθήσουν τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να προσφέρουν εξατομικευμένες εμπειρίες στους πελάτες, να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την κατανομή του εργατικού δυναμικού και να αναπτύξουν κέντρα λειτουργιών γνωστικών δικτύων (AI-powered cognitive network operations centres – NOCs), τα οποία παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες και βελτιώσεις αποδοτικότητας σε πραγματικό χρόνο.