Η κινητή συνδεσιμότητα θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των τεχνολογιών cloud για την επιτάχυνση μιας νέας εποχής ψηφιοποίησης, δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson, Börje Ekholm, κατά την έναρξη της παρουσίας της εταιρείας στο MWC 2025 στη Βαρκελώνη. Ο Ekholm τόνισε ότι η ψηφιακή υποδομή –δηλαδή ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της κινητής συνδεσιμότητας– χρειάζεται αριστεία σε όλα τα επιμέρους στοιχεία της για να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της.
Επεσήμανε ότι γι’ αυτόν τον λόγο τα μελλοντικά δίκτυα κινητής πρέπει να είναι υψηλών επιδόσεων και προγραμματιζόμενα, με τη δυνατότητα να είναι προσβάσιμα από developers, για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών. Χωρίς συνδεσιμότητα, τόνισε, το cloud και η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορούν να κλιμακωθούν. Ο Ekholm σημείωσε ότι η κινητή συνδεσιμότητα ξεπερνά πλέον την παραδοσιακή καταναλωτική αγορά και γίνεται βασικός μοχλός ψηφιοποίησης. «Τα δίκτυα υψηλών επιδόσεων είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε. «Τι εννοούμε με υψηλές επιδόσεις; Πρόκειται για ανώτερη κάλυψη, υψηλή ταχύτητα, χαμηλή καθυστέρηση, πολύ χαμηλό κόστος και ενεργειακή αποδοτικότητα.»
Πρόσθεσε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά θα είναι ακόμη πιο σημαντικά καθώς προχωρούμε προς εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. «Η δυνατότητα προγραμματισμού είναι ακόμη πιο σημαντική, θα έλεγα. Στο παρελθόν, είχαμε ένα δίκτυο για τις καταναλωτικές εφαρμογές, ένα άλλο για κρίσιμες εφαρμογές και ένα τρίτο για επιχειρήσεις. Κάθε εφαρμογή είχε το δικό της δίκτυο. Στο μέλλον, θα υπάρχει ένα ενιαίο δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τα δίκτυα με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και ευκολία. Εκεί έρχεται η προγραμματισιμότητα.»
Ο Ekholm αναφέρθηκε στις πρόσφατες βελτιώσεις του χαρτοφυλακίου της Ericsson και στις νέες τεχνολογικές καινοτομίες, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη για να προσφέρει τις απαιτούμενες δυνατότητες προγραμματισμού και τις υψηλές επιδόσεις που απαιτεί η ψηφιακή εποχή. Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Telstra, Vicki Brady, μίλησε για την πρόσφατη ανακοίνωση της συνεργασίας της εταιρείας με την Ericsson, με στόχο την πρωτοπορία στο πρώτο προγραμματιζόμενο δίκτυο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
«Οι πελάτες θεωρούν τη συνδεσιμότητα ως κάτι κρίσιμο», είπε. «Είτε πρόκειται για έναν καταναλωτή είτε για έναν επιχειρηματικό πελάτη, η εμπειρία στο δίκτυο είναι καθοριστική. Στη βάση αυτής της επένδυσης, η απόδοση, η ανθεκτικότητα και η αξιοπιστία του 5G θα βελτιώνονται συνεχώς.» Ο Ekholm έδωσε ένα παράδειγμα σχετικά με το πώς οι πάροχοι υπηρεσιών επικοινωνίας (CSPs) μπορούν να επωφεληθούν από τη διαφοροποιημένη συνδεσιμότητα. «Ας πάρουμε τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Πώς θα λειτουργήσουν; Πρώτον, πρέπει να γνωρίζουμε την εφαρμογή – στην προκειμένη περίπτωση, την επαυξημένη πραγματικότητα. Δεύτερον, πρέπει να γνωρίζουμε τα συγκεκριμένα επίπεδα υπηρεσιών που απαιτούνται. Σε αυτήν την περίπτωση, χρειαζόμαστε εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση, πολύ υψηλή ταχύτητα μεταφόρτωσης και λήψης δεδομένων, καθώς και επαρκή χωρητικότητα που θα διαμορφωθεί δυναμικά από το δίκτυο.»
Συνέχισε εξηγώντας ότι αυτά τα χαρακτηριστικά θα ρυθμιστούν δυναμικά μέσω ενός API δικτύου. «Αυτό σημαίνει ότι ένας προγραμματιστής που εργάζεται σε μια εφαρμογή για γυαλιά AR μπορεί να καλέσει το API του δικτύου και να το ενσωματώσει στην εφαρμογή του, φέρνοντάς την έτσι στην αγορά.» Ο Ekholm μίλησε επίσης για τη στρατηγική της Ericsson στον τομέα των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι τα ιδιωτικά δίκτυα 5G διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψηφιοποίηση της βιομηχανίας.
Ο Ekholm αναφέρθηκε επίσης στη νέα κοινοπραξία Aduna, στην οποία η Ericsson είναι ιδρυτικό μέλος, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος που θα επιτρέπει την πρόσβαση σε προηγμένα χαρακτηριστικά δικτύου μέσω APIs. «Ως προμηθευτές, μιλάμε εδώ και καιρό για τις δυνατότητες του 5G, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να τις μετατρέψουμε σε έσοδα», σημείωσε. «Τώρα εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δημιουργούμε την παροχή APIs δικτύου μέσω μιας κοινοπραξίας με κορυφαίους παρόχους παγκοσμίως. Πρέπει πρώτα να υπάρξει η προσφορά πριν δημιουργηθεί η ζήτηση – είναι ένα κλασικό πρόβλημα κότας και αυγού, το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε.»
Υπογράμμισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Aduna σε συνεργασία με την KDDI στην Ιαπωνία, την EnStream στον Καναδά και παρόχους των ΗΠΑ, επισημαίνοντας τη συνεχή ανάπτυξη του οικοσυστήματος. «Το επόμενο βήμα –το συναρπαστικό βήμα– είναι ότι πλέον δημιουργούμε τη ζήτηση. Δημιουργούμε τη ζήτηση από προγραμματιστές εφαρμογών και επιχειρήσεις. Νέοι συνεργάτες, όπως η Sinch και η Infobip, υπογράφουν συμφωνίες, προστιθέμενοι στους ήδη υπάρχοντες συνεργάτες, όπως η Google Cloud και η Vonage. Με αυτόν τον τρόπο, χτίζουμε το οικοσύστημα γύρω από τα APIs δικτύου, δίνοντας τη δυνατότητα στους παρόχους να εμπορεύονται παγκόσμιες εφαρμογές. Νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό.»
Κλείνοντας την παρουσίασή του, ο Ekholm υπογράμμισε τον ενθουσιασμό του για τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η συνδεσιμότητα στην ανάπτυξη της ψηφιοποίησης, καθώς αυτή ξεπερνά πλέον τα όρια της καταναλωτικής κινητής ευρυζωνικότητας. «Συχνά λέω ότι οτιδήποτε μπορεί να γίνει ασύρματο, θα γίνει ασύρματο», δήλωσε. «Οδεύουμε προς έναν κόσμο όπου θα υπάρχει ένα ενιαίο δίκτυο με πολλές εφαρμογές να εκτελούνται πάνω του. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα πλεονεκτήματα των υψηλών επιδόσεων και της δυνατότητας προγραμματισμού των δικτύων να μετατρέπονται σε πραγματικές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Αυτό το γεγονός προσδίδει πλεονέκτημα στους παρόχους που επενδύουν τώρα στη δυνατότητα προγραμματισμού και στις υψηλές επιδόσεις των δικτύων τους. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις νέες πηγές εσόδων που αναδύονται. Και αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό.»