Κυβερνήσεις, στελέχη του κλάδου και διεθνείς οργανισμοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ενίσχυση του ζωτικής σημασίας παγκόσμιου δικτύου υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων στο Διεθνές Συνέδριο για την Ανθεκτικότητα των Υποθαλάσσιων Καλωδίων, που πραγματοποιήθηκε στην Αμπούτζα της Νιγηρίας.
Η Τελική Διακήρυξη του Συνεδρίου, η οποία αναπτύχθηκε από τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ανθεκτικότητα των Υποθαλάσσιων Καλωδίων, περιλαμβάνει δέσμευση για διεθνείς προσπάθειες ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων, με έμφαση σε δράσεις που εκτείνονται από την ενισχυμένη συνεργασία έως τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Πάνω από το 99% της διεθνούς κίνησης δεδομένων μεταφέρεται μέσω ενός δικτύου περίπου 500 υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων, τα οποία καλύπτουν περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια χιλιόμετρα παγκοσμίως. Με έναν μέσο όρο 150 έως 200 βλαβών που αναφέρονται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διακοπές στις επικοινωνίες επηρεάζουν τις οικονομίες, την πρόσβαση στην πληροφόρηση και τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και την καθημερινή ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
«Τα υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά καλώδια αποτελούν τη θεμελιώδη ραχοκοκαλιά του διασυνδεδεμένου κόσμου μας. Ολόκληρες οικονομίες αισθάνονται τον αντίκτυπο των διακοπών στη λειτουργία τους», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), Doreen Bogdan-Martin. «Αυτό το συνέδριο κινητοποιεί τις παγκόσμιες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα αυτής της ζωτικής τηλεπικοινωνιακής υποδομής.»
Η διήμερη εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Επικοινωνιών, Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας της Νιγηρίας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) και τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας Καλωδίων (ICPC).
Η Διακήρυξη του Συνεδρίου προωθεί την παγκόσμια συνεργασία σε βασικούς τομείς, όπως η ενίσχυση της προστασίας των καλωδίων μέσω της μείωσης των κινδύνων, η προώθηση διαφορετικών διαδρομών και σημείων προσαιγιάλωσης για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της συνέχειας των υπηρεσιών, καθώς και η διευκόλυνση της έγκαιρης ανάπτυξης και επισκευής καλωδίων.
Η διακήρυξη περιλαμβάνει επίσης την αναγνώριση ότι η προώθηση βιώσιμων προσεγγίσεων, η ενίσχυση της τεχνολογικής καινοτομίας και η ανάπτυξη ικανοτήτων είναι απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και την προώθηση της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία για τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες συνδεσιμότητας.
«Καθώς τα υποθαλάσσια καλώδια αποτελούν τις γραμμές ζωής της ψηφιακής εποχής, η ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους είναι κοινή προτεραιότητα», δήλωσε ο Υπουργός Επικοινωνιών, Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας και Συμπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, Bosun Tijani. «Το συνέδριο αυτό και η διακήρυξή του υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε την υποδομή πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η ψηφιακή μας οικονομία. Ως βασικό σημείο προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδίων στην Αφρική, η Νιγηρία είναι σε πλεονεκτική θέση να συμβάλει και να διαμορφώσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.»
«Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για την ανθεκτικότητα των υποθαλάσσιων καλωδίων, καθώς η διακήρυξη ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερη διεθνή συνεργασία», δήλωσε η Καθηγήτρια Sandra Maximiano, Πρόεδρος της ANACOM και Συμπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής. «Δεδομένης της σημασίας των υποθαλάσσιων καλωδίων για τη σύνδεση της Πορτογαλίας, ιδιαίτερα των Αυτόνομων Περιοχών της Μαδέρα και των Αζορών, και της στρατηγικής μας θέσης ως σημείο προσαιγιάλωσης διαηπειρωτικών καλωδίων, αυτή η διακήρυξη αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για εμάς. Πιστεύω ότι είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα για ολόκληρο το οικοσύστημα των υποθαλάσσιων καλωδίων.»
Το συνέδριο φιλοξένησε την πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ανθεκτικότητα των Υποθαλάσσιων Καλωδίων, η οποία συγκροτήθηκε από την ITU σε συνεργασία με την ICPC στα τέλη του 2024. Η Συμβουλευτική Επιτροπή στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ανθεκτικότητας των υποθαλάσσιων καλωδίων, διασφαλίζοντας αξιόπιστη συνδεσιμότητα για όλους.
«Αυτό το συνέδριο συγκέντρωσε τη διεθνή βιομηχανία των υποθαλάσσιων καλωδίων και τις κυβερνήσεις, προκειμένου να εστιάσουν στην συνεχή προστασία και ανθεκτικότητα αυτής της κρίσιμης υποδομής», δήλωσε ο Πρόεδρος της ICPC, Graham Evans. «Αυτή η συνεργασία παρέχει μια βασική ευκαιρία να εργαστούμε από κοινού για πρακτικά βήματα που θα προωθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές και θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των υποθαλάσσιων καλωδίων σε όλο τον κόσμο.»
Οι αποφάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής στο συνέδριο περιλαμβάνουν τη δημιουργία ομάδων εργασίας με αντικείμενο την αναγνώριση, την παρακολούθηση και τον μετριασμό κινδύνων, καθώς και τη γεωγραφική διαφοροποίηση των σημείων προσαιγιάλωσης και διαδρομών σύνδεσης, καθώς και την έγκαιρη ανάπτυξη και επισκευή καλωδίων.