Η ερευνητική ομάδα SMARTECH του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του Ερευνητικού Κέντρου “ΑΘΗΝΑ”, υπό την καθοδήγηση του συνεργαζόμενου μέλους ΔΕΠ Καθηγητή Χρήστου Βερυκούκη, ανέλαβε πρόσφατα τον συντονισμό του νέου ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου FLECON-6G. Το έργο εντάσσεται στην πρωτοβουλία Smart Networks Systems Joint Undertaking και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τα δίκτυα επικοινωνίας της επόμενης γενιάς.
Διεθνής Συνεργασία για την Τεχνολογική Πρόοδο
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, κορυφαίες εταιρείες όπως οι L.M. ERICSSON LIMITED (Ιρλανδία), SIEMENS AKTIENGESELLSCHAFT (Γερμανία) και AIRBUS DS SLC (Γαλλία), καθώς και μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι όπως οι ORANGE ROMANIA SA (Ρουμανία) και TELEFONICA INNOVACION DIGITAL SL (Ισπανία), ενώνουν τις δυνάμεις τους με κορυφαία ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, όπως το CONSORZIO NAZIONALE INTERUNIVERSITARIO PER LE TELECOMUNICAZIONI (Ιταλία), το TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT (Ολλανδία) και το EURECOM (Γαλλία).
Στη κοινοπραξία συμμετέχουν επίσης οργανισμοί όπως το UCLAN CYPRUS LIMITED (Κύπρος), EBOS TECHNOLOGIES LIMITED (Κύπρος), IQUADRAT INFORMATICA SL (Ισπανία), NEXTWORKS (Ιταλία), BRAINSTORM MULTIMEDIA SL (Ισπανία), E-LIGHTHOUSE NETWORK SOLUTIONS SL (Ισπανία) και REALWORLD EASTERN EUROPE SRL (Ρουμανία). Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή ελληνικών βιομηχανικών εταίρων, όπως ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (OTE), που συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός “Έξυπνου Δικτύου Δικτύων”.
Καινοτομία και Εφαρμογές του FLECON-6G
Το FLECON-6G στοχεύει στην αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων στους τομείς των τηλεπικοινωνιών με την χρήση της έννοιας του «Δικτύου των Δικτύων» (Network of Networks). Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει τη διασύνδεση πολλών παρόχων, βελτιώνοντας την απόδοση και την αποδοτικότητα των δικτύων. Παράλληλα, η αξιοποίηση Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) στη διαχείριση των δικτύων αυξάνει την αξιοπιστία του συστήματος και μειώνει την καθυστέρηση, διασφαλίζοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
Οι τεχνολογίες του FLECON-6G θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε τέσσερις τομείς:
- Μέσα Ενημέρωσης
Το έργο προωθεί νέες μορφές διαδραστικού περιεχομένου, μειώνει το κόστος παραγωγής και ενισχύει τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας μέσω της εικονικής και απομακρυσμένης παραγωγής. Η ενσωμάτωση Τεχνητής Νοημοσύνης στις ροές εργασίας διασφαλίζει την ευελιξία και την προσαρμογή στις διαρκώς εξελισσόμενες τεχνολογικές απαιτήσεις.
- Αυτοματοποιημένη Επιθεώρηση Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων
Αυτόνομα ρομπότ απαιτούν σταθερή και υψηλής ευκρίνειας ροή βίντεο για την έγκαιρη ανίχνευση ανωμαλιών. Το FLECON-6G αναπτύσσει μία έξυπνη, προσαρμοστική λύση, βασισμένη σε Μηχανική Μάθηση και Αυτόνομη Διαχείριση Δικτύου και Υπηρεσιών (Zero-touch Network and Service Management – ZSM), που προσαρμόζει δυναμικά τους πόρους του δικτύου, εξασφαλίζοντας σταθερή ποιότητα υπηρεσίας, ακόμα και σε δύσκολες ασύρματες συνθήκες.
- Ψηφιακά Δίδυμα σε Μη-Επίγεια Δίκτυα
Η ενσωμάτωση Ψηφιακών Διδύμων Δικτύου (NDTs) σε Μη-Επίγεια Δίκτυα (NTNs) επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση και βελτιστοποίηση των παραμέτρων του δικτύου σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, διασφαλίζεται η ικανοποίηση απαιτήσεων ποιότητας υπηρεσίας (QoS), όπως η καθυστέρηση και οι ρυθμοί μετάδοσης, ενισχύοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα.
- Δημόσια Ασφάλεια
Η άμεση και αξιόπιστη πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, πυροσβεστική, ιατρικές διασώσεις) είναι ζωτικής σημασίας. Το FLECON-6G παρέχει υπερ-αξιόπιστη, χαμηλής καθυστέρησης επικοινωνία, ενσωματώνοντας Τεχνητή Νοημοσύνη για την καλύτερη επίγνωση της κατάστασης και ταχύτερη λήψη αποφάσεων.
Η ευρωπαϊκή συνεργασία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών λύσεων στον τομέα των επικοινωνιών. Μέσα από αυτή τη συλλογική προσπάθεια του FLECON-6G, η Ευρώπη δημιουργεί το μέλλον των επικοινωνιών, προσφέροντας αποδοτικές και βιώσιμες λύσεις που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Το έργο αυτό αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσης της Ευρώπης στην αναβάθμιση των υποδομών της και στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας, διασφαλίζοντας ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε έναν πιο συνδεδεμένο και αποδοτικό ψηφιακό κόσμο