Η συναίνεση, ο χρόνος και η εστίαση στη συνεχή βελτίωση θα αποτελέσουν βασικά στοιχεία για την καθοδήγηση της εξέλιξης των δικτύων κινητής προς το 6G και πέρα από αυτό, βασιζόμενα στη σταθερή θεμελίωση του 5G. Η Next Generation Mobile Networks Alliance – NGMN αποκάλυψε αυτή τη θέση, δημοσιεύοντας ένα προτεινόμενο πλαίσιο που θα καθοδηγήσει την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των δικτύων προς το 6G.
Η δημοσίευση με τίτλο «Network Architecture Evolution towards 6G» βασίζεται στη δήλωση θέσης της NGMN «6G Position Statement – An Operator View», η οποία δημοσιεύτηκε το 2023. Σε αυτήν, επισημαίνεται ότι η μελλοντική αρχιτεκτονική του 6G θα πρέπει να καλύπτει τα κενά του 5G, να υποστηρίζει νέα σενάρια και απαιτήσεις, να προσαρμόζεται στις αλλαγές του RAN (Radio Access Network) και να ενσωματώνει τις αναδυόμενες τεχνολογικές τάσεις. Η NGMN δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αφιέρωσης επαρκούς χρόνου στη διαδικασία τυποποίησης, ώστε να διασφαλιστεί η συνεργασία σε όλη τη βιομηχανία, επιτρέποντας την ομαλή και συνεχή εξέλιξη των δικτύων κινητής προς το 6G και πέρα από αυτό.
«Το NGMN οραματίζεται τη μελλοντική αρχιτεκτονική των δικτύων ως μια πλατφόρμα βασισμένη σε υπηρεσίες, η οποία εξελίσσεται ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις αυξανόμενες απαιτήσεις των χρηστών, των εφαρμογών και των βιομηχανιών, αξιοποιώντας παράλληλα τις συνεχιζόμενες προόδους του 5G», δήλωσε ο Arash Ashouriha, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμμαχίας NGMN και Ανώτερος Αντιπρόεδρος Τεχνολογίας Ομίλου στη Deutsche Telekom. «Για να εξασφαλίσουμε ότι η επόμενη γενιά θα ξεδιπλώσει πλήρως τις δυνατότητές της, είναι σημαντικό να τεθούν σαφείς αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης της αρχιτεκτονικής από τα πρώτα στάδια, προωθώντας τη συνεργασία, ελαχιστοποιώντας την περιττή πολυπλοκότητα και διασφαλίζοντας την ευθυγράμμιση με τους μακροπρόθεσμους στόχους», συνέχισε ο Πρόεδρος της NGMN.
Οι αρχές σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής του 6G στοχεύουν στην αντιμετώπιση των περιορισμών του 5G, διασφαλίζοντας παράλληλα την υποστήριξη νέων σεναρίων και απαιτήσεων. Οι πάροχοι δικτύων κινητής (Mobile Network Operators – MNOs) που συμμετείχαν στη μελέτη τόνισαν ότι η πολυπλοκότητα του δικτύου, οι προκλήσεις ενσωμάτωσης με υφιστάμενα συστήματα και η ενεργειακή απόδοση είναι βασικά ζητήματα των υπαρχόντων δικτύων 5G, τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν στην ανάπτυξη του 6G. Η αυτόνομη διαχείριση δικτύου και ο εγγενής σχεδιασμός με βάση την τεχνητή νοημοσύνη (AI-native design) αναγνωρίστηκαν ως βασικοί μοχλοί αλλαγής της αρχιτεκτονικής.
Μεταξύ των 13 αρχών που καθιέρωσε η NGMN, η εξελισσόμενη αρχιτεκτονική δικτύου θα πρέπει να επιτρέπει την καινοτομία, να υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών κατ’ απαίτηση και να διασφαλίζει backward compatibility με τις υφιστάμενες βασικές υπηρεσίες συνδεσιμότητας. Παράλληλα, θα πρέπει να ενσωματώνει υποδομές «quantum-safe» για την ενίσχυση της ασφάλειας, της ιδιωτικότητας και της ανθεκτικότητας. Οι MNOs που συμμετείχαν στην ανάπτυξη αυτών των αρχών πρότειναν επίσης ότι μια νέα διεπαφή για το 6G θα πρέπει να προσφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις σε σχέση με το 5G-Advanced σε βασικούς τομείς, όπως η αυξημένη αποδοτικότητα φάσματος, οι δυνατότητες ISAC (Integrated Sensing and Communication) και η μαζική συνδεσιμότητα οικονομικά αποδοτικών συσκευών.
Μετά τη δημοσίευση αυτού του πλαισίου, η NGMN θα ηγηθεί περαιτέρω πρωτοβουλιών και θα δημοσιεύσει συστάσεις και απαιτήσεις σε βασικούς τομείς της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής των δικτύων. Αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη στρατηγικών μτάβασης, τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνύπαρξης με τα υφιστάμενα δίκτυα 5G και την εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων που το 6G πρέπει να υποστηρίζει. Οι προσπάθειες αυτές θα καθοδηγήσουν τη συνεχή εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των δικτύων προς ένα κλιμακούμενο, καινοτόμο, αποδοτικό και βιώσιμο πλαίσιο, διασφαλίζοντας μια ομαλή μετάβαση που θα ενδυναμώσει μια πραγματικά διασυνδεδεμένη και ευφυή κοινωνία.
«Το μέλλον των δικτύων κινητής έγκειται στην ικανότητά τους να εξελίσσονται συνεχώς, όπως ακριβώς το λογισμικό, ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών και των βιομηχανιών. Εστιάζοντας περισσότερο σε σταδιακές βελτιώσεις και αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του 5G και πέρα από αυτό, μπορούμε να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη ροή καινοτόμων χαρακτηριστικών, διατηρώντας την ικανοποίηση των πελατών μας», τόνισε ο Laurent Leboucher, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμμαχίας NGMN και Chief Technology Officer (CTO) και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Δικτύων στην Orange.