Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε τα σχέδια για τους κανονισμούς που αφορούσαν τις τεχνολογικές πατέντες, την τεχνητή νοημοσύνη και την ιδιωτικότητα των καταναλωτών στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, δηλώνοντας ότι δεν αναμένει να λάβουν την έγκριση των νομοθετών της ΕΕ και των κρατών-μελών. Όλες οι προτάσεις είχαν βρεθεί στο στόχαστρο έντονου λόμπινγκ από τη βιομηχανία και τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
Ανάμεσα σε αυτές ήταν και ένας κανόνας που στόχευε στη ρύθμιση των βασικών πατεντών (standard essential patents) που χρησιμοποιούνται σε τεχνολογίες για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, συνδεδεμένα αυτοκίνητα και έξυπνες συσκευές. Η πρόταση είχε κατατεθεί πριν από δύο χρόνια, με σκοπό να τερματίσει τις δαπανηρές και χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε στο πρόγραμμα εργασίας της για το 2025 ότι δεν διαβλέπει καμία προοπτική συμφωνίας και ότι θα αξιολογήσει εάν πρέπει να υποβληθεί νέα πρόταση.
Ο κανονισμός για τις πατέντες είχε διχάσει εταιρείες όπως η Nokia, η Ericsson και η Qualcomm, που κατέχουν πολύτιμες βασικές πατέντες, κατασκευαστές αυτοκινήτων και την Apple και την Google, που επιθυμούσαν να τις χρησιμοποιούν, με τη διαμάχη να επικεντρώνεται στο ύψος των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης που θα έπρεπε να καταβληθούν. Η Nokia –η οποία, μαζί με την Ericsson και τη Siemens, είχε αντιταχθεί στους προτεινόμενους κανόνες– χαιρέτισε την απόφαση να αποσυρθούν. «Θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο οικοσύστημα καινοτομίας, ιδίως στα κίνητρα των ευρωπαϊκών εταιρειών να επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην έρευνα και ανάπτυξη», ανέφερε η Nokia.
Η Fair Standards Alliance, στην οποία μέλη είναι η BMW, η Tesla, η Google της Alphabet και η Amazon, δήλωσε ότι έμεινε εμβρόντητη από την απόφαση της Επιτροπής. «Η απόσυρση στέλνει ένα τρομερό μήνυμα προς τις καινοτόμες επιχειρήσεις που βασίζονται σε ένα προβλέψιμο και δίκαιο σύστημα αδειοδότησης βασικών πατεντών (SEP)», ανέφερε η ομάδα λόμπινγκ.
Ο δεύτερος προτεινόμενος κανονισμός που απορρίφθηκε από την Κομισιόν, η Οδηγία για την ευθύνη της τεχνητής νοημοσύνης (AI Liability Directive), η οποία προτάθηκε το 2022, θα επέτρεπε στους καταναλωτές να διεκδικούν αποζημιώσεις για ζημιές που προκλήθηκαν λόγω σφάλματος ή παράλειψης ενός παρόχου, προγραμματιστή ή χρήστη τεχνολογίας AI. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα εξετάσει εάν θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα πρόταση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκατέλειψε επίσης ένα σχέδιο που θα απαιτούσε από τις υπηρεσίες WhatsApp της Meta Platforms και Skype της Microsoft να υπόκεινται στους ίδιους αυστηρούς κανόνες με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όσον αφορά την ιδιωτικότητα των χρηστών.
Ο κανονισμός αυτός, γνωστός ως ePrivacy, που προτάθηκε το 2017 και βρισκόταν σε αδιέξοδο από το 2020, αποσκοπούσε στη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Ωστόσο, η πρόοδός του παρεμποδίστηκε από διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με τους κανόνες για τα cookies που παρακολουθούν τις διαδικτυακές δραστηριότητες των χρηστών και τις διατάξεις για τον εντοπισμό και τη διαγραφή παιδικής πορνογραφίας.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν αναμένει συμφωνία από τους συννομοθέτες και ότι η πρόταση θεωρείται «ξεπερασμένη λόγω ορισμένων πρόσφατων νομοθετικών εξελίξεων».