Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι, περίπου 60 ευρωπαϊκές εταιρείες -από βιομηχανικούς κολοσσούς έως νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης (συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής Mistral, που αναπτύσσει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα)- υπέγραψαν μια πρωτοβουλία για να βοηθήσουν στην καθιέρωση της Ευρώπης ως ηγέτιδας δύναμης στο AI.
Η pρωτοβουλία «EU AI Champions Initiative» παρουσιάζεται στο Ελιζέ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι, την οποία φιλοξενεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι ο ευρωπαϊκός βραχίονας μιας αμερικανικής εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων, της General Catalyst, έχοντας ως βάση την ιδέα ότι η προσέγγιση της Ευρώπης στην τεχνητή νοημοσύνη είναι υπερβολικά περίπλοκη και επιβαρυμένη από κανονισμούς.
Όπως αναφέρει η General Catalyst, «η πρωτοβουλία στοχεύει στη διαμόρφωση ενός θετικού κοινού οράματος για την Ευρώπη, κινητοποιώντας ταλέντο και κεφάλαιο, επιταχύνοντας την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στις καθιερωμένες βιομηχανίες και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών. Υπό την ηγεσία της General Catalyst, η αποστολή μας είναι να καλλιεργήσουμε μια ανθεκτική συνεργασία μεταξύ καθιερωμένων εταιρειών και τεχνολογικών παρόχων, ώστε να απελευθερώσουμε το πλήρες δυναμικό της Ευρώπης στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η Ευρώπη μπορεί να αξιοποιήσει μια μοναδική ευκαιρία γενεών, ηγούμενη της εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης και ενσωματώνοντάς την στη βιομηχανική της βάση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, της ανθεκτικότητας και της οικονομικής κυριαρχίας, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπως η μεταποίηση, η ενέργεια και η άμυνα. Αυτό προϋποθέτει την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των καθιερωμένων επιχειρήσεων που διαθέτουν κλίμακα και πόρους και των νεοφυών επιχειρήσεων που φέρνουν ευελιξία και καινοτομία αιχμής».
Η Jeannette zu Fürstenberg, γενική διευθύντρια και επικεφαλής Ευρώπης στη General Catalyst, δήλωσε ότι οι καθιερωμένες εταιρείες και οι startups ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «αγκαλιάσουν την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης». «Πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία για το ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα», τόνισε. «Θέλουμε να επιταχύνουμε έναν λειτουργικό “τροχό αδράνειας” ανάμεσα στους καινοτόμους, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους φορείς που υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη».
Η ίδια ανέφερε ότι η πρωτοβουλία θα συνεργαστεί με την Κομισιόν «σε μια δομημένη διαδικασία για το πώς μπορούμε να απελευθερώσουμε τη ρύθμιση», υποστηρίζοντας: «αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη σύγκρουση μεταξύ του Κανονισμού για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων, των ειδικών κανονισμών για επιμέρους κλάδους -όπως η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών ή ο τραπεζικός τομέας- καθώς και του Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και της οριζόντιας φύσης αυτών. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι τυποποιημένο».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει θέσει ως στόχο της δεύτερης θητείας της την απλοποίηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη, με τον σχεδιασμό ενός Ευρωπαϊκού Νόμου Καινοτομίας – στον οποίο θέλει να συμπεριλάβει μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας για τους developers τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και πιο ξεκάθαρα μέτρα υποστήριξης του οικοσυστήματος, όπως η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια.
«Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί ρυθμιστικοί φορείς που συχνά συγκρούονται μεταξύ τους, για παράδειγμα στον τραπεζικό κλάδο και στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αυτό επιβραδύνει την πραγματική υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης», υποστήριξε η Fürstenberg. Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας ουσιαστικά επικρίνουν την ΕΕ, απάντησε: «Μας έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι θέλουν πραγματικά να συμμετάσχουν ενεργά. Πολλές από τις συγκρούσεις που βιώνουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι εσκεμμένες. Έτσι, φέρνουμε τους ρυθμιστικούς φορείς σε επαφή με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται πραγματικά στον χώρο».
Σε μια υποστηρικτική δήλωση, ο Arthur Mensch, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mistral AI, έγραψε: «η πρωτοβουλία έρχεται σε μια καθοριστική στιγμή για τους εταιρικούς ηγέτες, ώστε να τοποθετήσουν την Ευρώπη στην πρωτοπορία της τεχνητής νοημοσύνης και να μετασχηματίσουν την οικονομία μας. Ο χρόνος για συζητήσεις και πιλοτικά προγράμματα μικρής κλίμακας έχει τελειώσει. Είναι πλέον κρίσιμο για τους Ευρωπαίους πολιτικούς, τους ηγέτες της βιομηχανίας και τις startups να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης».
Ο Christophe Fouquet, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας μικροτσίπ ASML, πρόσθεσε σε σχετική δήλωση: «στην ASML, πιστεύουμε ότι η πρωτοποριακή τεχνητή νοημοσύνη, σε συνδυασμό με το παγκοσμίου επιπέδου οικοσύστημα καινοτομί της Ευρώπης, θα οδηγήσει την επόμενη εποχή τεχνολογικής προόδου. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την “ενοποίηση” των ηγετών της βιομηχανίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει στην αιχμή των εξελίξεων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη».
Σε άλλη δήλωση, ο Robin Rombach, συνιδρυτής της Black Forest Labs, πρόσθεσε: «ως μια νεοφυής επιχείρηση με έδρα τη Γερμανία που δημιουργεί πρωτοποριακά θεμελιώδη μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, η Black Forest Labs έχει αποδείξει ότι η Ευρώπη είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Πιστεύουμε στην ικανότητα της Ευρώπης να παραμείνει ηγέτιδα στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και στηρίζουμε πρωτοβουλίες που επιταχύνουν τις ευρωπαϊκές προσπάθειες προς την ανοιχτή καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής».
Ως μέρος της πρωτοβουλίας, η General Catalyst δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο: «Μια Φιλόδοξη Ατζέντα για την Ευρωπαϊκή Τεχνητή Νοημοσύνη». Όπως αναφέρεται εκεί, «η ακριβής πρόβλεψη του αντίκτυπου των αναδυόμενων τεχνολογιών είναι μια δύσκολη άσκηση — με τους ανθρώπους να έχουν ιστορικά μικτά αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η generative AI θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας έως και 3% μέχρι το 2030, προσθέτοντας δυνητικά περισσότερα από 575 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική αξία κάθε χρόνο.
Πέρα από τα άμεσα οφέλη, οι μεγάλες επιχειρήσεις αναμένουν ότι ο πλήρης μετασχηματισμός μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα αποφέρει δύο έως τρεις φορές περισσότερη αξία από ό,τι το cloud computing. Δεδομένου ότι η ατζέντα Digital Decade της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμά ότι το cloud computing θα μπορούσε να “ξεκλειδώσει” 2,8 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, η οικονομική δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης είναι σημαντικά μεγαλύτερη.
Τα ευρήματά μας ενισχύουν αυτή την προοπτική. Ορισμένοι επιχειρηματικοί ηγέτες εκτιμούν ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς θα μπορούσε να τριπλασιαστεί ή ακόμη και να τετραπλασιαστεί μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια, υποκινούμενη από λειτουργικές βελτιώσεις, νέες ευκαιρίες στην αγορά, καινοτομία προϊόντων και έναν ευρύτερο οργανωσιακό μετασχηματισμό. Αυτό υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για επιτάχυνση της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης – απελευθερώνοντας δυνητικά επιπλέον τρισεκατομμύρια σε αξία για την ευρωπαϊκή οικονομία».
Και καταλήγει τονίζοντας πως «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη -είτε είναι οικονομικές, δημογραφικές ή γεωπολιτικές- απαιτούν τολμηρές λύσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει μια μετασχηματιστική ευκαιρία για την αποσύνδεση της παραγωγικότητας από την εργασία και τον εκσυγχρονισμό κρίσιμων υποδομών, προωθώντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη. Υιοθετώντας την τεχνητή νοημοσύνη, η Ευρώπη μπορεί, όχι μόνο να ξεπεράσει τα τρέχοντα εμπόδιά της, αλλά και να ξεκλειδώσει τρισεκατομμύρια ευρώ σε αξία αγοράς, διαμορφώνοντας ένα μέλλον πιο ευημερούν και ανθεκτικό.
Ωστόσο, η μετατροπή της ευρωπαϊκής τόλμης και αποφασιστικότητας στην τεχνητή νοημοσύνη σε βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα απαιτεί στοχευμένη δυναμική. Χρειάζεται να ευθυγραμμίσουμε την τεχνολογική καινοτομία, τη βιομηχανική συνεργασία και μια υποστηρικτική πολιτική προσέγγιση, ώστε να κινητοποιήσουμε το ταλέντο και το κεφάλαιο που είναι απαραίτητα για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε μεγάλη κλίμακα. Αυτός ο μετασχηματισμός απαιτεί μια “Μεγάλη Συμφωνία” για την ενεργοποίησή του, η οποία ξεκινά με μια σπίθα».