Κομισιόν: Όχι στην παράνοια και τις «δυστοπικές» ανησυχίες στη ρύθμιση της AI

0

Η Věra Jourová, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, δήλωσε στους Financial Times ότι η επικείμενη νομοθεσία του ευρωπαϊκού μπλοκ δεν πρέπει να βασίζεται σε «δυστοπικές» ανησυχίες.

Η ίδια προειδοποίησε να μην είμαστε «παρανοϊκοί» ή υπερβολικά περιοριστικοί κατά τη ρύθμιση της generative AI, επειδή ο φόβος για την τεχνολογία θα καταπνίξει την καινοτομία.

«Δεν πρέπει να υπάρχει παράνοια στην αξιολόγηση των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης. Πρέπει πάντα να υπάρχει μια σταθερή ανάλυση των πιθανών κινδύνων», δήλωσε η Jourová, μια από τους δύο επιτρόπους που επιβλέπουν τη θέσπιση του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Δεν πρέπει να επισημαίνουμε ως υψηλού κινδύνου πράγματα που δεν φαίνονται υψηλού κινδύνου αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να υπάρξει μια δυναμική διαδικασία όπου, όταν βλέπουμε τεχνολογίες να χρησιμοποιούνται με επικίνδυνο τρόπο, μπορούμε να τις προσθέσουμε στη λίστα υψηλού κινδύνου αργότερα».

Όταν ρωτήθηκε, συμφώνησε ότι η υπερβολική ρύθμιση αποτελεί απειλή για την τεχνολογική και επιχειρηματική καινοτομία. Τα σχόλια της Jourová έρχονται καθώς η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη – μέλη μπαίνουν στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Το αρχικό προσχέδιο της Επιτροπής επικεντρώθηκε στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ιδιωτικότητα, και βασίστηκε στη ρύθμιση των κινδύνων της τεχνολογίας. Ωστόσο, το κοινοβούλιο έχει εισαγάγει νομικές υποχρεώσεις στους δημιουργούς των λεγόμενων foundation models και των εφαρμογών τους, όπως το ChatGPT, για να τους καταστήσει υπεύθυνους για τον τρόπο χρήσης της τεχνολογίας.

Η Jourová, η οποία επιβλέπει την ψήφιση της νομοθεσίας με τον επίτροπο για την εσωτερική αγορά, Thierry Breton, είπε ότι θα υποστηρίξει τις απόψεις σε ένα φόρουμ των G7 για την τεχνητή νοημοσύνη στο Κιότο, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, ώστε το μοντέλο της ΕΕ να είναι το κορυφαίο παράδειγμα για τον τρόπο ρύθμισης της τεχνολογίας.

«Το βλέπουμε να καθορίζει τα πρότυπα για τον δημοκρατικό κόσμο, αλλά η Κίνα δεν είναι μέρος αυτού, επειδή στον κόσμο των τεχνολογιών είμαστε περισσότερο αντίπαλοι παρά εταίροι», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει «χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης» μεταξύ του Πεκίνου και της ομάδας των προηγμένων οικονομιών.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.