Το Big Tech αναζητά «ισορροπημένη» ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

0

Οι επικεφαλής των τεχνολογικών κολοσσών ζήτησαν ρύθμιση που θα εξισορροπεί την καινοτομία και την ασφάλεια, καθώς η αμερικανική Γερουσία διεξήγαγε ένα «φόρουμ» για την ενημέρωση της γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο τη δυνητική θέσπιση κανόνων.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Chuck Schumer, κάλεσε τους ηγέτες στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Meta, Mark Zuckerberg, του CEO της OpenAI, Sam Altman, του CEO της Microsoft, Satya Nadella, του προέδρου της Nvidia, Jensen Huang, του CEO της Google, Sundar Pichai, και του προέδρου της X, Elon Musk, στο δικομματικό φόρουμ «AI Insight».

Το φόρουμ ήταν κλειστό για το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ορισμένοι από τους καλεσμένους προχώρησαν σε δηλώσεις. Ο Zuckerberg είπε ότι «το Κογκρέσο θα πρέπει να συνεργαστεί με τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για να υποστηρίξει την καινοτομία και τις διασφαλίσεις». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο καθοριστικά ζητήματα για την AI: η ασφάλεια και η πρόσβαση. Η εταιρεία πιστεύει ότι τα ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης «θα είναι ένας ολοένα και πιο σημαντικός μοχλός ευκαιριών στο μέλλον».

«Πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι ακαδημαϊκοί, η κοινωνία των πολιτών και η βιομηχανία θα πρέπει να συνεργαστούν για να ελαχιστοποιήσουν τους πιθανούς κινδύνους αυτής της νέας τεχνολογίας, αλλά και για να μεγιστοποιήσουν τα πιθανά οφέλη». «Αν πιστεύετε ότι αυτή η γενιά εργαλείων AI είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, τότε είναι σημαντικό να μην υποτιμάτε τις πιθανές ανοδικές δυνατότητες». Ο CEO της Meta σημείωσε ότι η εξισορρόπηση των κανονισμών και της καινοτομίας είναι σημαντική, ώστε οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να ηγούνται της «κούρσας».

Από την άλλη πλευρά, ο Musk, ο οποίος προχώρησε πρόσφατα στην ίδρυση μιας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, είπε σε δημοσιογράφους έξω από το φόρουμ ότι η αμερικανική κυβέρνηση χρειάζεται μια ομοσπονδιακή υπηρεσία εποπτείας της AI. Σύμφωνα με το Reuters, ο Musk τόνισε ότι «είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε έναν διαιτητή», ώστε οι εταιρείες να μην αναπτύσσουν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης ανεξέλεγκτα.

Οι New York Times αναφέρουν ότι αρκετοί από τους προσκεκλημένους παρατήρησαν τη σημασία της ρύθμισης της τεχνολογίας, με τον Altman της OpenAI να λέει ότι πιστεύει πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν «να κάνουν το σωστό» και πως εντυπωσιάζεται με το πόσο γρήγορα επιθυμεί η αμερικανική κυβέρνηση να αναπτύξει σχετικούς κανόνες. Ο Schumer, ο οποίος προηγουμένως κάλεσε τους ομολόγους του να «επιταχύνουν τον ρυθμό» γύρω από τη ρύθμιση της AI, είπε ότι το φόρουμ είναι σημαντικό για να κατανοηθεί η τεχνολογία, αναφέροντας στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βιαστούν να θέσουν κανόνες.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες είχαν μια πολυάσχολη εβδομάδα, μιλώντας για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Μια ημέρα πριν από το AI Insight Forum, η δικαστική επιτροπή της Γερουσίας πραγματοποίησε ακρόαση σε σχέση με τη νομοθεσία για την AI. Την ίδια στιγμή, το Κογκρέσο πραγματοποιεί τακτικές ακροάσεις για διάφορα θέματα γύρω από τη ρύθμιση της, εδώ και αρκετούς μήνες. Ο Λευκός Οίκος προχώρησε, επίσης, σε εθελοντικές δεσμεύσεις από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, σε σχέση με την υπεύθυνη ανάπτυξη της.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.