Έγκριση νέας ειδικότητας Τεχνικού Συστημάτων Ανοικτού Λογισμικού στα Δημόσια ΙΕΚ

0

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών χαιρετίζει την έγκριση της νέας ειδικότητας του “Τεχνικού Συστημάτων Ανοικτού Λογισμικού” από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά βίου Μάθησης & Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Έπειτα από πρωτοβουλία του ΔΘΙΕΚ Αιγάλεω και του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ και με την συνδρομή της Ένωσης Χρηστών και φίλων Linux – Hellug, η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά βίου Μάθησης & Νεολαίας του ΥΠΑΙΘ ενέκρινε την ειδικότητα Τεχνικός Συστημάτων Ανοικτού Λογισμικού στα Δημόσια ΙΕΚ.

Η ειδικότητα Τεχνικός Συστημάτων Ανοικτού Λογισμικού, θα είναι διαθέσιμη από την επόμενη σχολική χρονιά και θα εμφανιστεί στο Παράλληλο Μηχανογραφικό τον Ιούλιο όπου οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να την επιλέξουν. Η ειδικότητα θα εφαρμοστεί πειραματικά σε δύο Δημόσια ΙΕΚ, το Θεματικό ΙΕΚ Αιγάλεω στην Αττική και το Πειραματικό ΙΕΚ Πάτρας στην Αχαΐα.

Τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας παρατηρείται έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, εξειδικευμένου σε τεχνολογίες ανοικτού κώδικα και ειδικότερα στη χρήση και διαχείριση του Λειτουργικού Συστήματος Linux. Το Linux θεωρείται το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα καθώς αποτελεί Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό “ανοικτού” κώδικα (Free/Open Source Software – FOSS ή OSS). Τα πλεονεκτήματά του είναι η δωρεάν διάθεση, η σταθερότητα και η ευκολία διαχείρισης και αναβάθμισης. Ενδεικτικά, το έτος 2021 το Linux “τρέχει” στο 100% των Υπερ-Υπολογιστών, στο 96% των Διαδικτυακών Εξυπηρετητών (Web Servers), σε κινητά τηλέφωνα Android, σε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, στο Διαδίκτυο (Internet) και στις Υπηρεσίες Νέφους (Cloud Services).

Για να καλύψει τις ανάγκες της εξειδίκευσης σε ανοιχτό λογισμικό στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς έχει σχεδιάσει και υλοποιεί τη συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού για τα μαθήματα των διαφόρων εξαμήνων της ειδικότητας “Τεχνικού Συστημάτων Ανοικτού Λογισμικού”. Μπορείτε να δείτε εδώ τα κεφάλαια που καλύπτονται από αυτά τα μαθήματα.

Επιπλέον, η ΕΕΛΛΑΚ προγραμματίζει την παραγωγή μαθημάτων και διδακτέας ύλης για προγραμματιστές Ανοικτού Λογισμικού σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και διδακτέας ύλης για αυτά τα μαθήματα. Όλο το εκπαιδευτικό υλικό των μαθημάτων θα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα Moodle (elearn.ellak.gr) με άδεια CC-BY-SA. Μπορείτε να δείτε εδώ τις ενότητες που θα προσφέρονται.

Περισσότερες πληροφορίες για την ειδικότητα “Τεχνικός Συστημάτων Ανοικτού Λογισμικού” μπορείτε να δείτε στο: https://iekaigal.att.sch.gr/?p=2198


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Comments are closed.