Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πιέσουν τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να υιοθετήσει έναν «εθελοντικό κώδικα δεοντολογίας» εντός των επόμενων μηνών, για να παρέχονται οι σχετικές εγγυήσεις σε μια χρονική στιγμή που βρίσκεται υπό ανάπτυξη η νομοθεσία, όπως δήλωσε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager.

Ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη, που προβλέπει κανόνες για την αναγνώριση προσώπου και τη βιομετρική παρακολούθηση, θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη ολοκληρωμένη νομοθεσία στον κόσμο που θα διέπει τον συγκεκριμένο τομέα της τεχνολογίας – κάτι που, επί του παρόντος, βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

«Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα τεθεί σε ισχύ σε δυόμισι έως τρία χρόνια. Αυτό είναι προφανώς πολύ αργά», δήλωσε η Vestager στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ που πραγματοποιείται στη Σουηδία. «Πρέπει να δράσουμε τώρα».

Ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Thierry Breton, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Alphabet και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός συμφώνου για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σε σχέση με τον αντίκτυπο στην κοινωνία, ιδίως από την generative τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT.

Οι ηγέτες των χωρών της G7 ζήτησαν νωρίτερα αυτό το μήνα την ανάπτυξη τεχνικών προτύπων, ώστε να διατηρηθεί η τεχνητή νοημοσύνη «αξιόπιστη», παροτρύνοντας για την πραγματοποίηση διεθνών συζητήσεων γύρω από θέματα όπως η διακυβέρνηση, τα πνευματικά δικαιώματα, η διαφάνεια και η απειλή από την παραπληροφόρηση.

Η Vestager δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τις λεπτομέρειες και όχι μόνο γενικές δηλώσεις, υποδεικνύοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της διαδικασίας.

«Νομίζω ότι μπορούμε να προωθήσουμε κάτι που θα μας κάνει όλους να νιώθουμε πολύ πιο άνετα με το γεγονός ότι η generative τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει πλέον στον κόσμο και αναπτύσσεται με εκπληκτική ταχύτητα», δήλωσε.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.