Στο «μικροσκόπιο» Βρετανίας και ΗΠΑ η ραγδαία πρόοδος του AI

0

Η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ βάζουν στο «στόχαστρο» την ισχυρή ανάπτυξη που έχει παρουσιάσει ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης τους τελευταίους μήνες, με την αρμόδια βρετανική εποπτική αρχή ανταγωνισμού να ξεκινά μια διερεύνηση του κλάδου και τον Λευκό Οίκο να ενημερώνει τις τεχνολογικές εταιρείες για τη «θεμελιώδη ευθύνη» τους να αναπτύξουν ασφαλή προϊόντα.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε εξέταση των σχετικών συστημάτων, που βρίσκονται πίσω από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Τα ευρήματα από την προκαταρκτική εξέταση -η οποία χαρακτηρίζεται από έναν εμπειρογνώμονα που επικαλείται ο Guardian ως «προειδοποίηση» για τον κλάδο- θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ημέρα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Kamala Harris, συναντήθηκε με στελέχη του κλάδου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι εταιρείες που αναπτύσσουν την τεχνολογία έχουν «θεμελιώδη ευθύνη να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή, προτού αναπτυχθούν ή δημοσιοποιηθούν».

Η συγκεκριμένη συνάντηση επισφράγισε μια εβδομάδα κατά την οποία μια σειρά από επιστήμονες και επικεφαλής επιχειρήσεων εξέδωσαν προειδοποιήσεις σε σχέση με την ταχύτητα κατά την οποία η τεχνολογία θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές. Τη Δευτέρα, ο Geoffrey Hinton, ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης», παραιτήθηκε από την Google για να μπορεί να μιλήσει ελεύθερα για τους κινδύνους της τεχνολογίας, ενώ ο απερχόμενος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Sir Patrick Vallance, προέτρεψε τους υπουργούς να «προλάβουν» τις βαθιές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που θα μπορούσαν να προκληθούν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CMA δήλωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει στη συνείδηση του κοινού τους τελευταίους μήνες, αλλά βρίσκεται στο ραντάρ μας για αρκετό καιρό. Είναι σημαντικό τα πιθανά οφέλη αυτής της μετασχηματιστικής τεχνολογίας να είναι άμεσα προσβάσιμα για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι άνθρωποι παραμένουν προστατευμένοι από ζητήματα όπως ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες».

Στις ΗΠΑ, η Harris συνάντησε τα διευθυντικά στελέχη των OpenAI, Alphabet και Microsoft στον Λευκό Οίκο και αναφέρθηκε σε μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης. Σε δήλωση που πραγματοποίησε μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι είπε στα στελέχη πως «ο ιδιωτικός τομέας έχει ηθική και νομική ευθύνη να διασφαλίσει την ασφάλεια των προϊόντων του». Η αμερικανική κυβέρνηση θα επενδύσει 140 εκατομμύρια δολάρια σε επτά νέα εθνικά ερευνητικά ινστιτούτα, για να επιδιώξει πρόοδο που είναι «ηθική, αξιόπιστη, υπεύθυνη και υπηρετεί το δημόσιο καλό».

Οι κορυφαίοι «παίκτες» στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι η Microsoft, ο developer του ChatGPT, η OpenAI -στην οποία η Microsoft είναι επενδυτής– και η Alphabet, η οποία κατέχει την βρετανική DeepMind. Στις κορυφαίες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνονται και οι νεοφυείς τις Anthropic και Stability AI.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.