Παρασκευή, 24 Μαρτίου

Κινητικότητα για το UFBB

0

Πρόοδος έχει σημειωθεί στη διαδικασία ανάθεσης του Ultra-Fast Broadband (UFBB) όσον αφορά τις γεωγραφικές περιοχές (lots) που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ, ενώ πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms έχει ενημερώσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι τις επόμενες μέρες θα καταθέσει τα δικαιολογητικά κατακύρωσης.

Το UFBB (προϋπολογισμού 884 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από ΕΕ 249 εκατ. ευρώ) το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έχει καθυστερήσει σημαντικά, ωστόσο, η κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος δημιουργεί προσδοκίες για την υλοποίησή του.

Βάσει σχετικής απόφασης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις 29.12.22 ο ΟΤΕ έχει ανακηρυχθεί οριστικός ανάδοχος για τις γεωγραφικές ζώνες 1, 3 και 7 του έργου.

Το Σχέδιο Σύμβασης Σύμπραξης που θα υπογραφεί με τον ΟΤΕ έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο, όπως αναφέρεται στην απόφαση, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις επί του αρχικού εγκεκριμένου Σχεδίου.

Αντίστοιχη απόφαση χρειάζεται να εκδοθεί αφού η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms που, εκτός απρόοπτου, θα αναλάβει τις γεωγραφικές ζώνες, 2, 4, 5 και 6, προσκομίσει στο υπουργείο τα δικαιολογητικά κατακύρωσης.

Η σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια 26 έτη και μέσω των υποδομών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου, εκτιμάται ότι περίπου 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (18% του συνόλου της χώρας) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερυψηλή ταχύτητα (100 Mbps / 1 Gbps). Επιπλέον, 10.300 δημόσια κτήρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ, κλπ.) θα συνδεθούν στο διαδίκτυο με συμμετρικές ταχύτητες 1 Gbps.

Share.

Comments are closed.