Παρασκευή, 24 Μαρτίου

Χαμηλό δεκαετίας για τις παγκόσμιες παραδόσεις smartphones

0

Η αγορά των smartphones έκλεισε μια δύσκολη χρονιά, με μια πτώση της τάξεως του 17% σε ετήσια βάση για το τέταρτο τρίμηνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Canalys, αυτό το ποσοστό τοποθετεί τις παραδόσεις (shipments) ολόκληρου του 2022, 11% κάτω από εκείνες του 2021, με την ιδια να αναφέρεται στο περσινό έτος ως «μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, για όλους τους προμηθευτές».

Οι επιβραδυνόμενοι ρυθμοί προϋπήρχαν του 2020, ενώ η πανδημία και οι διάφορες αρνητικές επιπτώσεις της συνέχισαν να προκαλούν δυσκολίες τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, για το 2022, τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο και για ολόκληρο το έτος βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν μιας ολόκληρης δεκαετίας.

Η Canalys σημειώνει πως «πρέπει να επιστρέψουμε στο 2013 για να βρούμε χαμηλότερους αριθμούς – και τότε η κατάσταση της αγοράς ήταν πολύ διαφορετική, καθώς η τεχνολογία ήταν περισσότερο αναδυόμενη».

Σημειώνεται πως η Apple επέστρεψε στην πρώτη θέση για το τέταρτο τρίμηνο, κατακτώντας το ένα τέταρτο του συνόλου. Η Samsung διατήρησε τη δεύτερη θέση, αλλά κατέλαβε την πρώτη θέση για ολόκληρο το 2022.

Όπως σημειώνεται, οι έμποροι «είναι πολύ προσεκτικοί με τη λήψη νέων αποθεμάτων, συμβάλλοντας στις χαμηλές αποστολές για το τέταρτο τρίμηνο». «Με την υποστήριξη ισχυρών προωθητικών κινήτρων από προμηθευτές και κανάλια, η εορταστική περίοδος των εκπτώσεων βοήθησε στη μείωση των επιπέδων αποθέματος.

Ενώ η ζήτηση για low-to-mid-range μειώθηκε γρήγορα τα προηγούμενα τρίμηνα, η ζήτηση για high-end (συσκευές) άρχισε να παρουσιάζει αδυναμία στο τέταρτο τρίμηνο. Οι επιδόσεις της αγοράς στο 4ο τρίμηνο του 2022 έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το οποίο είδε αύξηση της ζήτησης και χαλάρωση των προβλημάτων διάθεσης».

Η εταιρεία δεν αναμένει σημαντικά βήματα σε σχέση με την ανάκαμψη για το υπόλοιπο του 2023, προβλέποντας ότι αυτή θα είναι «από σταθερή έως οριακή», καθώς η οικονομική αβεβαιότητα και ο πληθωρισμός παραμένουν.

Η ανεργία, οι αυξήσεις των επιτοκίων και άλλα ζητήματα αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις «αγορές που κυριαρχούνται από τα mid-to-high-end», συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής και τμημάτων της Ευρώπης. Αυτό αναμένεται πως, σε κάποιο βαθμό, θα αντισταθμιστεί από την Κίνα, καθώς η μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο συνεχίζει την επαναλειτουργία της.

Share.

Comments are closed.