Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δημιουργούν task force για την προστασία κρίσιμων υποδομών

0

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προχώρησαν στη δημιουργία μιας ειδικής task force, ώστε να ενισχύσουν την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, ως απάντηση στην περσινή επίθεση στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream και στο λεγόμενο «weaponising of energy» στο οποίο φαίνεται πως προχωράει η Ρωσία, σύμφωνα με τους ηγέτες των δύο οργανισμών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, τόνισε ότι το πρόβλημα με τον αγωγό τον περασμένο Σεπτέμβριο έδειξε την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον νέο τύπο απειλής».

«Πρόκειται για μια ομάδα εργασίας όπου οι ειδικοί από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστούν χέρι-χέρι για να εντοπίσουν βασικές απειλές για την κρίσιμη υποδομή μας και να εξετάσουν τις στρατηγικές ευπάθειες που έχουμε», είπε στις Βρυξέλλες, μιλώντας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg. Η ίδια σημείωσε ότι η ειδική ομάδα θα υποβάλει αρχικά προτάσεις για τις μεταφορές, την ενέργεια, την ψηφιακή και διαστημική υποδομή.

Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι επιθέσεις στον Nord Stream και οι ξαφνικές διακοπές φυσικού αερίου από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν φέρει στην επιφάνεια το πόσο εξαρτημένα είναι πολλά μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από βασικές υποδομές και ρωσική ενέργεια.

Ο Stoltenberg, μιλώντας λίγο πριν από τη συνάντηση με την Κομισιόν για μια συζήτηση γύρω από θέματα ασφάλειας, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη task force θα αποτελέσει μέρος της αυξημένης συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Θέλουμε να εξετάσουμε μαζί πώς θα κάνουμε τις κρίσιμες υποδομές, την τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές σε πιθανές απειλές και να αναλάβουμε δράση για τον μετριασμό των πιθανών τρωτών σημείων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του NATO.

Φωτογραφία αρχείου από NATO, ΥΠΌ Creative Commons


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.