Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δημιουργούν task force για την προστασία κρίσιμων υποδομών

0

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προχώρησαν στη δημιουργία μιας ειδικής task force, ώστε να ενισχύσουν την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, ως απάντηση στην περσινή επίθεση στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream και στο λεγόμενο «weaponising of energy» στο οποίο φαίνεται πως προχωράει η Ρωσία, σύμφωνα με τους ηγέτες των δύο οργανισμών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, τόνισε ότι το πρόβλημα με τον αγωγό τον περασμένο Σεπτέμβριο έδειξε την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον νέο τύπο απειλής».

«Πρόκειται για μια ομάδα εργασίας όπου οι ειδικοί από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστούν χέρι-χέρι για να εντοπίσουν βασικές απειλές για την κρίσιμη υποδομή μας και να εξετάσουν τις στρατηγικές ευπάθειες που έχουμε», είπε στις Βρυξέλλες, μιλώντας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg. Η ίδια σημείωσε ότι η ειδική ομάδα θα υποβάλει αρχικά προτάσεις για τις μεταφορές, την ενέργεια, την ψηφιακή και διαστημική υποδομή.

Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι επιθέσεις στον Nord Stream και οι ξαφνικές διακοπές φυσικού αερίου από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν φέρει στην επιφάνεια το πόσο εξαρτημένα είναι πολλά μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από βασικές υποδομές και ρωσική ενέργεια.

Ο Stoltenberg, μιλώντας λίγο πριν από τη συνάντηση με την Κομισιόν για μια συζήτηση γύρω από θέματα ασφάλειας, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη task force θα αποτελέσει μέρος της αυξημένης συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Θέλουμε να εξετάσουμε μαζί πώς θα κάνουμε τις κρίσιμες υποδομές, την τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές σε πιθανές απειλές και να αναλάβουμε δράση για τον μετριασμό των πιθανών τρωτών σημείων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του NATO.

Φωτογραφία αρχείου από NATO, ΥΠΌ Creative Commons

Share.

Comments are closed.