Στα 1,79 δισ. δολάρια το πλήγμα για τις τηλεπικοινωνίες της Ουκρανίας

0

Η Ουκρανία θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,79 δισεκατομμύρια δολάρια για να επαναφέρει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών της στα προπολεμικά επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση που φέρει την υπογραφή της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ. Όπως αναφέρεται σε αυτήν, η Ρωσία «κατέστρεψε ολοσχερώς ή κατέλαβε» δίκτυα σε περιοχές της χώρας.

Η ανάλυση από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) πραγματοποιήθηκε με στόχο να εκτιμηθεί η έκταση της καταστροφής των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η έκθεση, η οποία καλύπτει τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου, διαπίστωσε ότι υπήρξαν σημαντικές ζημιές και καταστροφές σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, σε περισσότερες από 10 από τις 24 περιοχές της Ουκρανίας.

«Από την αρχή των στρατιωτικών επιθέσεων, με σκοπό τη χρήση των εγκαταστάσεων προς τα συμφέροντά του και για τις δικές του ανάγκες, ο επιτιθέμενος είτε κατέστρεψε ολοσχερώς, είτε κατέλαβε την τακτική λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών επίγειων τηλεπικοινωνιών και κρίσιμων υποδομών, στις προσωρινά κατεχόμενες και πολεμικά πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας», σημειώνει η έκθεση.

Ισχυρίζεται, επίσης, ότι η Μόσχα άλλαξε μονομερώς τους ουκρανικούς κωδικούς κλήσης, που καθορίστηκαν από την υπηρεσία του ΟΗΕ, σε ρωσικούς, και ότι υπήρξαν 1.123 κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

Αξιωματούχος της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Γενεύη απέρριψε τους προαναφερθέντες ισχυρισμούς, λέγοντας ότι έχουν σχεδιαστεί για να αποσπάσουν την προσοχή από απροσδιόριστες «ωμότητες» που διαπράχθηκαν από την Ουκρανία σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη.

Η έκθεση του ΟΗΕ, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες και δεδομένα μέχρι τον Αύγουστο, δημοσιεύτηκε χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες σε μια γωνιά του ιστότοπου της ITU, στα τέλη Δεκεμβρίου. Τέθηκε υπόψη του δικτύου Reuters πριν από μερικές ημέρες, μετά από σχετικά αιτήματα για πληροφορίες.

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους σε σχέση με την καθυστέρηση στη δημοσίευση της έκθεσης. Η ΕΕ είχε στείλει επιστολή τον Σεπτέμβριο στον τότε Γενικό Γραμματέα της ITU, τον Κινέζο Houlin Zhao, ζητώντας τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Ο Zhao απάντησε λίγες μέρες αργότερα, λέγοντας ότι η εκτίμηση των ζημιών βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη.

Η ITU είπε στο Reuters ότι η έκθεση δημοσιεύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου «αφού κρίθηκε πλήρης από τη διοίκηση». Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησής θα βοηθήσουν στην κινητοποίηση τεχνικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Share.

Comments are closed.