Πατέντες: Η IBM αλλάζει στρατηγική και η Samsung την ξεπερνά μετά από τρεις δεκαετίες

0

Μετά από δεκαετίες, η λίστα με τις εταιρείες που διαθέτουν τις περισσότερες πατέντες στις ΗΠΑ παρουσιάζει μια σημαντική μεταβολή: η IBM, η οποία αποτέλεσε τον ηγέτη στην υποβολή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για περίπου τρεις δεκαετίες, έπεσε στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Στην κορυφή βρίσκεται, πλέον, η κορεατική Samsung.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Samsung Electronics στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έφτασε τα 8.513 μέσα στο 2022. Την ίδια στιγμή, η IBM, που ήταν ο ηγέτης επί του συγκεκριμένου τομέα εδώ και αρκετές δεκαετίες, παρουσίασε κάμψη κατά 44%, φτάνοντας τις 4.743 πατέντες για την ίδια περίοδο.

Οι στρατηγικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η IBM φέρεται να έδωσαν την ευκαιρία στην Samsung να… αρπάξει το στέμμα της «αγοράς» των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με τη λίστα Patent 300 του Harrity LLP. Η ίδια λίστα δείχνει, επίσης, ότι η κορεατική εταιρεία εκδίδει πάνω από 8.000 νέες πατέντες ετησίως από το 2017.

Η IBM λέγεται ότι είχε τον μεγαλύτερο αριθμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τα τελευταία 29 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλαξε τη στρατηγική της το 2020 και άρχισε να εστιάζει στο χαρτοφυλάκιο IP, απαλλάσσοντας μηχανικούς από την εστίαση στη διαδικασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Μια άλλη ιδιαίτερη εξέλιξη είναι πως η Huawei έκανε την εμφάνιση της στην κατάταξη. Αναλυτικά, η πρώτη δεκάδα:

Όπως αναφέρει ο Darío Gil, Director of IBM Research, «για 29 συναπτά έτη, η IBM ηγείται στις πατέντες στις ΗΠΑ, καταθέτοντας στο αποκορύφωμα περισσότερες από 10.000 αιτήσεις σε ένα μόνο έτος, για καινοτομίες από τα ATM έως το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα τσιπ δύο νανομέτρων και τους κβαντικούς υπολογιστές. Ήταν μια καταπληκτική πορεία – αλλά η νέα IBM είναι έτοιμη για νέες προκλήσεις.

Ως μέρος της ικανότητάς μας για επανεφεύρεση, αποφασίσαμε το 2020 ότι δεν θα επιδιώκουμε πλέον τον στόχο να αποτελούμε ηγέτη στους αριθμούς, όσον αφορά στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Ως αποτέλεσμα, το 2022 είναι η πρώτη φορά από το 1993 που η IBM δεν διεκδίκησε την πρώτη θέση στη λίστα των εταιρειών με τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ».

Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η εστίαση. Αν και η εταιρεία θα διατηρήσει «ένα από τα ισχυρότερα χαρτοφυλάκια διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ, ως μέρος της στρατηγικής μας για καινοτομία, η εστίαση σημαίνει ότι ακολουθούμε μια πιο επιλεκτική προσέγγιση. Στρέφουμε περισσότερο το ταλέντο και τους πόρους μας προς την επίτευξη προόδου υψηλής ποιότητας και υψηλού αντίκτυπου στους τομείς του υβριδικού νέφους, των δεδομένων και του AI, του αυτοματισμού, της ασφάλειας, των ημιαγωγών και των κβαντικών υπολογιστών.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αποτελούν ένα μόνο μέτρο σύγκρισης της πραγματικής ικανότητας μιας εταιρείας για καινοτομία. Η IBM θα συνεχίσει να κατοχυρώνει διπλώματα ευρεσιτεχνίας για νέες τεχνολογίες, αλλά οι πατέντες από μόνες τους αποτελούν σήμερα ένα ελλιπές βαρόμετρο».

Καταλήγει σημειώνοντας πως «θα πρέπει να λάβετε υπόψη τον πραγματικό αντίκτυπο μιας τεχνολογίας – όχι μόνο πόσα διπλώματα ευρεσιτεχνίας εκδόθηκαν κατά την ανάπτυξη της».

Share.

Comments are closed.