Όταν το PC προσπέρασε τον Reagan και την Thatcher και έγινε «πρόσωπο» της χρονιάς

0

Σήμερα, σε μια εποχή που οι υπολογιστές βρίσκονται παντού και που ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί τις εξελίξεις, η ύπαρξη ενός PC σε ένα σπίτι δεν αποτελεί κάτι αναπάντεχο. Για την ακρίβεια, στις μέρες είναι πιο πιθανό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, παρά το αντίθετο. Πίσω στο 1982, όμως, τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά.

Είναι η χρονιά που, μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα, στις 26 Δεκεμβρίου, το περιοδικό Time δημοσιεύει την επιλογή του για το πρόσωπο της χρονιάς – που κοσμεί και το εξώφυλλο εκείνου του τεύχους. Η ιδιομορφία για εκείνο το έτος, είναι πως το Time δεν επιλέγει ένα πρόσωπο, αλλά μια… μηχανή. Χαρακτηρίζει, έτσι, τον προσωπικό υπολογιστή ως «Machine of the Year».

Ήταν η πρώτη φορά από το 1927, όταν και ξεκίνησε αυτή η «βράβευση», που οι συντάκτες του γνωστού περιοδικού επέλεγαν ένα μη φυσικό πρόσωπο ως «νικητή». Η δεύτερη θα έρθει το 1988, όταν θα αναδείξουν τον πλανήτη Γη. Σημειώνεται πως μια χρονιά πριν από τον προσωπικό υπολογιστή, ως πρόσωπο της χρονιάς είχε αναδειχθεί ο Πολωνός Lech Wałęsa, πρόεδρος της χώρας από το 1990 ως το 1995. Μια χρονιά μετά, η διάκριση δόθηκε στον Αμερικανό Ronald Reagan και τον Σοβιετικό Yuri Andropov.

Περιγράφοντας τον προσωπικό υπολογιστή ως τη «μεγαλύτερη επιρροή για το καλό και το κακό», το άρθρο με τίτλο «The Computer Moves In» αναγνώριζε ότι οι δυνατότητες του PC μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν σχεδόν επ’ αόριστον, μέσω της σύνδεσης του σε ένα δίκτυο άλλων υπολογιστών, για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων ή αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το άρθρο ανέφερε ότι το 80% των Αμερικανών ανέμενε ότι «στο αρκετά εγγύς μέλλον, οι οικιακοί υπολογιστές θα είναι τόσο συνηθισμένοι όσο οι τηλεοράσεις ή τα πλυντήρια πιάτων». Η ιστορία τους δικαίωσε.

«Προσπερνώντας» άλλους υποψηφίους, όπως ο Reagan και η Thatcher, το Time έγραφε: «Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, που η πιο σημαντική δύναμη στις ειδήσεις ενός έτους δεν είναι ένα άτομο αλλά μια διαδικασία και μια ευρεία αναγνώριση από μια ολόκληρη κοινωνία ότι αυτή η διαδικασία αλλάζει την πορεία όλων των άλλων διαδικασιών. Γι’ αυτό, αφού στάθμισε την άμπωτη και τη ροή των γεγονότων σε όλο τον κόσμο, το Time αποφάσισε ότι το 1982 είναι η χρονιά του υπολογιστή».

Τα στοιχεία ενίσχυαν την άποψη τους. Οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών είχαν φτάσει τις 724.000 το 1980. Ο αριθμός θα διπλασιαζόταν, τόσο το 1981 όσο και το 1982.

Share.

Comments are closed.