Προχωρά η μερική απορρύθμιση του ΟΤΕ για τις συνδέσεις FTTH

0

H Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θα προχωρήσει στη μερική απορρύθμιση του ΟΤΕ για το FTTH (σύνδεση οπτική ίνας στα σπίτια) έπειτα από το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά την αντίδραση των Vodafone και Nova.

Ο ΟΤΕ δεν θα έχει υποχρέωση να ζητά την έκκριση της ΕΕΤΤ για τα πακέτα του με την υπηρεσία FTTH πριν κυκλοφορήσουν. Αφαιρείται δηλαδή η υποχρέωση ex ante ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους για το FTTH.

Η ΕΕΤΤ έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση εκτιμώντας ότι η πίεση που θα ασκηθεί σε επίπεδο λιανικής θα ωθήσει τους παρόχους που αναζητούν πρόσβαση να αναπτύξουν δίκτυο FTTH για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τον ΟΤΕ με καλύτερους όρους, ενώ ο ΟΤΕ θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία σε επίπεδο λιανικής και αυτό θα τονώσει τη ζήτηση για υπηρεσίες FTTH από τους καταναλωτές.

Μάλιστα, το αρχικό κείμενο ανάλυσης των αγορών (1. χονδρικής παροχής τοπικής πρόσβασης σε σταθερή θέση και 2. χονδρικής παροχής κεντρικής πρόσβασης σε σταθερή θέση για προϊόντα μαζικής κατανάλωσης) της ΕΕΤΤ κατέληγε στην πλήρη απορρύθμιση του FTTH, περιλαμβάνοντας και την κατάργηση της υποχρέωσης κοστοστρέφειας του ΟΤΕ (δηλαδή της υποχρέωσης να παρέχει τις χονδρικές υπηρεσίες FTTH σε τιμές που προκύπτουν από το κοστολογικό μοντέλο Bottom- Up LRIC της ΕΕΤΤ).

Στο τελικό κείμενο που εστάλη στην ΕΕ και εγκρίθηκε, όπως γνωστοποιήθηκε χθες στην ΕΕΤΤ, είχε αφαιρεθεί η κατάργηση της κοστοστρέφειας στην χονδρική. Από την εξέλιξη αυτή ικανοποιημένος είναι προφανώς μόνον ο ΟΤΕ.

Vodafone και Nova υπογραμμίζουν ότι ακόμα και με την μερική απορρύθμιση ο ΟΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει τους ανταγωνιστές του στην αγορά λιανικής. Θα είναι ο μόνος που θα έχει τη δυνατότητα να δίνει μειωμένες τιμές καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιεί το κέρδος του στην αγορά χονδρικής για να χρηματοδοτήσει μειωμένες τιμές στην αγορά λιανικής. Συμπληρώνουν ότι ο ΟΤΕ έχει το 85% της κερδοφορίας του κλάδου, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να επιδιώξει χαμηλότερα περιθώρια κέρδους στο FTTH για παρατεταμένο χρονικό διάστημα εκτοπίζοντας τους ανταγωνιστές του.

Σύμφωνα επίσης με τις Vodafone και Nova δεν υπάρχει αποτελεσματικός ανταγωνισμός στις υποδομές στην Ελλάδα. Αν και όλες οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έχουν ανακοινώσει σχέδια για ανάπτυξη δικτύων FTTH, αυτές οι επενδύσεις δεν θα υλοποιηθούν πριν από το τέλος του 2027 και την ίδια στιγμή τα μερίδια αγοράς του ΟΤΕ σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής είναι επίμονα υψηλά παρά την ύπαρξη ρύθμισης.

Ο ΟΤΕ από την πλευρά του σημειώνει ότι τα δίκτυα FTTH είναι μια καινούργια τεχνολογία που ξεκινάει από το μηδέν και κανείς δεν έχει «ιστορικό προβάδισμα». Η αγορά είναι ανοιχτή και όποιος θέλει μπορεί να επενδύσει. Θα πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, αυτή η νέα αγορά που βρίσκεται στο ξεκίνημά της να είναι ελεύθερη να αναπτυχθεί μέχρι τουλάχιστον να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα χρηστών.

Η απόφαση της ΕΕΤΤ για απορρύθμιση, εκτός απρόοπτου, θα εφαρμοστεί άμεσα και αναμένεται με ενδιαφέρον αν τελικά θα φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ή θα επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από τις εταιρείες, εκτός φυσικά του ΟΤΕ.

Share.

Comments are closed.