Παρασκευή, 24 Μαρτίου

Που θα κατασκευαστούν τα 3 data centers της Microsoft

0

Ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός της Microsoft για τη δημιουργία τριών data centers στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής με την πρόοδο της αδειοδότησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και στις Μελέτες Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) που έχουν αναρτηθεί προς διαβούλευση, το ένα κέντρο δεδομένων (το μεγαλύτερο) του αμερικανικού κολοσσού (σε ακίνητο με κωδική ονομασία ΑΤΗ04) θα κατασκευαστεί στα Σπάτα και τα άλλα δύο (ΑΤΗ02 και ΑΤΗ07) στο Κορωπί, σε απόσταση περίπου 9 -10 χιλ. και όλα μαζί θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους.

Η δυναμικότητα του κέντρου δεδομένων στα Σπάτα θα είναι 19,2 MW, διπλάσια αυτών που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί (9,6 MW).

Η συνολική επένδυση είναι προϋπολογισμού 976,168 εκατ. για 10 χρόνια. Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα κείμενα για την αδειοδότηση των έργων που θα εκτελεστούν, τα 746,548 εκατ. αφορούν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς γης, της κατασκευής των κτηρίων και της προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ τα 229,620 εκατ. τις λειτουργικές δαπάνες για το προσωπικό, το κόστος για τη συντήρηση των κτηρίων και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Το επενδυτικό σχέδιο της Microsoft «Επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα» έχει ενταχθεί στο καθεστώς Στρατηγικών επενδύσεων και θα δημιουργήσει περίπου 100 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Αναλυτικότερα, το ακίνητο ΑΤΗ04, ιδιοκτησία της αμερικανικής εταιρείας, βρίσκεται στον Δήμο Σπάτων στην ευρύτερη περιοχή του «Επιχειρηματικού Πάρκου Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι» και αποτελείται από δύο επιμέρους οικόπεδα συνολικής επιφάνειας περίπου 84.538 τ.μ.

Το ακίνητο ΑΤΗ02, συνολικής επιφάνειας 102.039, βρίσκεται στο Δήμο Κρωπίας και συγκεκριμένα στη θέση «Μπουρμπουτσάνα», 7 χιλ. δυτικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ως ιδιοκτήτες σήμερα φέρονται πολλοί ιδιώτες.

Ωστόσο η Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A. – όπως είναι η ονομασία της τοπικής εταιρείας που έχει ιδρύσει στην Ελλάδα ο αμερικάνικος κολοσσός – με δήλωσή της έχει συμφωνήσει την υπέρ εκείνης μετάσταση της κυριότητας (είτε με συμβόλαιο είτε με προσύμφωνο με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%).

Το τρίτο ακίνητο στο Κορωπί, ΑΤΗ07, έχει εμβαδόν 65.780 τ.μ., βρίσκεται επίσης στη θέση «Μπουρμπουτσάνα», 6 χιλ. δυτικά του αεροδρομίου και είναι ιδιοκτησία της Microsoft.

Share.

Comments are closed.