Παρασκευή, 24 Μαρτίου

Κλάδος του 2Africa το υποθαλάσσιο καλώδιο που επενδύει η Grid Telecom με την Telecom Egypt

0

Ένας από τους κλάδους του καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών, υπό την ονομασία 2Africa, το μεγαλύτερο που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή, αποτελεί η επένδυση που εκκινεί από την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, σε συνεργασία με την Telecom Egypt, κορυφαίο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Αιγύπτου, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης προχθές στο Κάιρο.

Το 2Africa, συνολικού μήκους 45.000 χλμ., κάνει τον γύρο ολόκληρης της Αφρικής, περνά από χώρες της Ασίας όπως το Ιράν και η Ινδία και τις ενώνει με Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Ιδιοκτήτες του είναι οι China Mobile, MTN, Meta (Facebook), Orange, Saudi Telecom, Telecom Egypt, Vodafone και WIOCC.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της τηλεπικοινωνιακής αγοράς κάθε χιλιόμετρο υποθαλάσσιου καλωδίου, στοιχίζει περίπου 50 χιλ. ευρώ. Βάσει αυτής της εκτίμησης το 2Africa αποτελεί συνολική επένδυση 2,250 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα ο κλάδος του καλωδίου στον οποίο επενδύει η Grid θα προσαιγιαλωθεί στο Τυμπάκι της Κρήτης, με τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας) να σχεδιάζει σειρά από συμπληρωματικές επενδύσεις όπως η σύνδεση με οπτικές ίνες της νοτίου – βορείου Κρήτης και με το data center που κατασκευάζει η Digital Realty στο Ηράκλειο.

Η προβλεπόμενη ελληνικού ενδιαφέροντος διακλάδωση του 2Africa θα συνδέσει ειδικότερα την Κρήτη ανατολικά με το Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο και δυτικά με τη Γένοβα στην Ιταλία και τη Μασσαλία στη Γαλλία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Grid Telecom, τηλεπικοινωνιακό «όχημα» του ΑΔΜΗΕ, αποκτά σημαντική καλωδιακή χωρητικότητα προς την Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Γαλλία, εξασφαλίζοντας πρόσβαση μέσω του νέου καλωδίου σε γειτονικές χώρες.

Η σχετική σύμβαση υπεγράφη προχθές στο Κάιρο από τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Telecom Egypt Adel Hamed και τον διευθυντή της Grid, Γιώργο Ψυρρή, παρουσία του υπουργού Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Αιγύπτου, Δρ. Amr Talaat.

Να σημειωθεί ότι εκτός από το 2 Africa στην Ελλάδα το 2024 θα προσαιγιαλωθούν, μεταξύ άλλων, τα υποθαλάσσια καλώδια: Blue (4.696 χλμ) στα Χανιά ιδιοκτησία των Google, Omantel και Telecom Italia Sparkle (περνά από Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία και Ισραήλ), India Europe Xpress (IEX) (9.775 χλμ) ιδιοκτησία της Reliance Jio και άλλων που δεν έχουν αποκαλυφθεί, που ενώνει Ινδία, Αίγυπτο, Ελλάδα (Τυμπάκι Κρήτης) και Ιταλία και το Medusa Submarine Cable System (8.760 χλμ) ιδιοκτησία της AFRIX Telecom, ενώνοντας Αλγερία, Αίγυπτο, Γαλλία, Ελλάδα (Τυμπάκι) Ιταλία, Μαρόκο, Πορτογαλία και Ισπανία.

Share.

Comments are closed.