Παρασκευή, 24 Μαρτίου

Matternet: Πρωτοπορεί και ξεκινά παραδόσεις μέσω drone σε αποστάσεις 5 χλμ

0

Η Matternet ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δοκιμές σε μια διαδρομή BVLOS (beyond-visual-line-of-sight)) πέντε χιλιομέτρων πάνω από την πόλη της Ζυρίχης, στην Ελβετία. Αυτή, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, αποτελεί τη μεγαλύτερη διαδρομή παράδοσης με drone πάνω από μια μεγάλη πόλη στον κόσμο και θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά διαγνωστικών δειγμάτων μεταξύ των νοσοκομείων Triemli και Waid.

«Η διάθεση αυτής της νέας υπηρεσίας αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τη Matternet, αλλά και για το μέλλον τόσο της υγειονομικής περίθαλψης όσο και των υπηρεσιών logistics», δήλωσε ο Ανδρέας Ραπτόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Matternet. «Η μόχλευση της μεγαλύτερης αστικής διαδρομής BVLOS για μεταφορά βιολογικών δειγμάτων, για κατ’ απαίτηση διαγνωστικές δοκιμές, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα νοσοκομεία και τα νοσοκομειακά συστήματα προσεγγίζουν τη φροντίδα των ασθενών».

Χρησιμοποιώντας το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Matternet, η μεταφορά μεταξύ των δύο νοσοκομείων και των εργαστηρίων θα απαιτεί μόλις επτά λεπτά. Επί του παρόντος, τα νοσοκομεία βασίζονται σε μέσα επίγειας μεταφοράς για την παράδοση δειγμάτων στα εργαστήρια. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι μεγάλες παρτίδες αποστέλλονται μέσω αυτοκινήτου ή φορτηγού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις.

Σημειώνεται πως, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, η 5G Ventures είχε ανακοινώσει την επένδυση του Ταμείου Φαιστός στην Matternet (series B financing round). Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πραγματοποίηση της επένδυσης, η Matternet προχώρησε στην ίδρυση στην Ελλάδα θυγατρικής εταιρείας (Matternet Europe), για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη.

Η Matternet χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά και παράδοση αντικειμένων βάρους έως και δύο κιλών εντός αστικών περιοχών και σε ακτίνα έως 20 χλμ. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μία καινοτόμα πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud με δυνατότητα εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που παρέχουν τα δίκτυα 5G για την ασφαλή διαχείριση του στόλου με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών.

Επιπλέον, έχει κατασκευάσει και τους καινοτόμους σταθμούς απογείωσης/προσγείωσης που παράλληλα λειτουργούν ως σημεία φόρτισης των drones. Στους επενδυτές της Matternet, έως τώρα, περιλαμβάνονται η Boeing, μέσω της HorizonX Ventures, η Sony, μέσω του Sony Innovation Fund, η Mercedes-Benz και η Swiss Post.

Μέχρι και σήμερα, τα drones της Matternet έχουν πραγματοποιήσει 20.000 εμπορικές πτήσεις σε οκτώ πόλεις σε ΗΠΑ, Ελβετία, Γερμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. συμβάλλοντας στην ασφαλή διακίνηση και παράδοση ευπαθών αντικειμένων, χωρίς επιβάρυνση της αστικής κυκλοφορίας, με κατεξοχήν βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο (ESG κριτήρια)

Λύσεις της Matternet χρησιμοποιούνται ήδη για τη μεταφορά ευπαθών αντικειμένων μεταξύ μονάδων υγείας στην Ελβετία, ενώ σε ετήσια βάση η εταιρεία υπολογίζεται πως θα εξυπηρετεί 100 προορισμούς στο Άμπου Ντάμπι, πραγματοποιώντας 3 εκατ. παραδόσεις ιατρικών προμηθειών, στις μονάδες υγείας της πόλης. Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στην Αφρική, την Κεντρική Αμερική και την Ασία.

Η Matternet Europe, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, θα στεγαστεί στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab. O «Δημόκριτος» είναι μέλος του δικτύου συνεργατών που έχει αναπτύξει η 5G Ventures για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει το Ταμείο Φαιστός με υποδομές, τεχνολογία, τεχνογνωσία και πρόσβαση σε πόρους Έρευνας & Ανάπτυξης.

Στις ΗΠΑ, η εταιρεία έλαβε πρόσφατα πιστοποίηση από την FAA για το M2 drone, καθιστώντας της την πρώτη που διαθέτει άδεια για να κατασκευάσει και να χρησιμοποιήσει το δικό της εμπορικό drone.

Share.

Comments are closed.