Παρασκευή, 24 Μαρτίου

Η Βουλή ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης του εμπορικού spyware

0

Η Βουλή της Ελλάδας ενέκρινε την Παρασκευή νομοθεσία για την απαγόρευση του εμπορικού spyware και τη μεταρρύθμιση των κανόνων σε σχέση με τις νόμιμες παρακολουθήσεις, μετά από ισχυρισμούς ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι είχαν στοχοποιηθεί από λογισμικό παρακολούθησης.

Η ψηφοφορία 156-142 ακολούθησε διήμερη συζήτηση, κατά την οποία βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συγκαλύψει την παράνομη παρακολούθηση. Ζήτησαν να επισπευσθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών  – που αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από το επόμενο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, η χρήση, πώληση ή διανομή spyware στην Ελλάδα θα επιφέρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών. Προγραμματίστηκαν, επίσης, πρόσθετες διασφαλίσεις για τις νόμιμες παρακολουθήσεις καθώς και για την πρόσληψη του διευθυντή και των αναπληρωτών διευθυντών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ή NIS.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι υπηρεσίες της δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το spyware – μια θέση που οι πολιτικοί αντίπαλοι της έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει.

Την ίδια στιγμή, εισαγγελέας διεξάγει έρευνα για τους ισχυρισμούς παρακολούθησης, ενώ η χρήση -υποτιθέμενη ή μη- spyware στην Ελλάδα και σε πολλά άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί επίσης αντικείμενο έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Φωτογραφία από Andreas Trepte υπό Creative Commons

Share.

Comments are closed.