Παρασκευή, 24 Μαρτίου

Χρονιά της Πληροφορικής το 2023 σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας

0

Η πληροφορική μαζί με τον τομέα των υποδομών θα πρωταγωνιστήσουν στο επιχειρείν το 2023, σύμφωνα με ανάλυση της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, υπό τον τίτλο «Τάσεις του Επιχειρείν» που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Βασικό μήνυμα της ανάλυσης αποτελεί η ισχυρή δυναμική των επιχειρηματικών πωλήσεων κατά την τρέχουσα χρονιά, αποτελώντας έτσι καίριο στήριγμα της ελληνικής οικονομίας, ενώ ακόμα και στο δύσκολο περιβάλλον της επόμενης χρονιάς ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας εκτιμάται ότι θα καταφέρει να σταθεί όρθιος.

Αναλυτικότερα, εστιάζοντας στο 3ο τρίμηνο του 2022, σημαντική επιτάχυνση σημείωσαν οι πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα, με αύξηση 31% έναντι του 3 ου τριμήνου 2019 (από +23% κατά το 1 ο εξάμηνο), εν μέρει στηριζόμενες από τις επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι κατασκευές σημείωσαν την υψηλότερη αύξηση όγκου δραστηριότητας (27% υψηλότερα του 2019), με δυναμική πορεία κυρίως στα κτίρια, ενώ πιο αδύναμες επιδόσεις σημειώνονται στον κλάδο εμπορίου.

Στη βιομηχανία θετικά ξεχωρίζουν τομείς υψηλής τεχνολογίας, ενώ στις υπηρεσίες ξεχωρίζει η ποιοτική αναβάθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία επιβεβαιώνεται από την ισχυρή πορεία των συμβουλευτικών υπηρεσιών, του R&D και της πληροφορικής.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας για το 2023 εκτιμάται περαιτέρω αύξηση του όγκου πωλήσεων της τάξης του 3%, ενώ οι κατασκευές και η πληροφορική αναμένεται να ξεχωρίσουν θετικά, επιτυγχάνοντας διψήφιο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης, καθώς επιταχύνεται η υλοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων εν μέρει συνδεδεμένων με τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Share.

Comments are closed.