Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στην αγορά του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού

0

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η παγκόσμια αγορά του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παρουσίασε αύξηση που έφτασε στο 3%, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με την άνοδο της τάξεως του 7% που σημειώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Dell’Oro Group, για ολόκληρο το 2022, αναμένεται ότι η αγορά θα αυξηθεί κατά περίπου 4%, καθώς τα τμήματα που έχουν ακόμη περιθώριο ανάπτυξης –ιδιαίτερα ο εξοπλισμός ευρυζωνικής πρόσβασης αλλά και το 5G– θα συνεχίσουν να αντισταθμίζουν την υποτονικότητα σε άλλους τομείς.

Ζητήματα όπως οι ελλείψεις εξαρτημάτων, η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων, η έξοδος προμηθευτών από τη ρωσική αγορά, η αβεβαιότητα στην αγορά του 5G και η βραδύτερη δραστηριότητα στην Ιαπωνία και την Ινδία, συνδυαστικά, περιόρισαν τις ευκαιρίες ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο.

Εν τω μεταξύ, οι περιορισμοί της προσφοράς και ο αυξανόμενος πληθωρισμός δεν είχαν αρνητική επίδραση στο μέγεθος των παραγγελιών που κάνουν οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων στους προμηθευτές τους, σύμφωνα με τον Jeff Heynen, αντιπρόεδρο ευρυζωνικής πρόσβασης και οικιακής δικτύωσης στην Dell’Oro.

Σε περιφερειακή βάση, η συνολική αγορά ήταν ισχυρότερη στη Βόρεια Αμερική, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν με διψήφιο ρυθμό στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και στην Κίνα, η οποία παρουσίασε υψηλή μονοψήφια αύξηση. Η Ευρώπη, μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια ανόδου, σημείωσε πτώση, με την πτωτική πορεία να υποβοηθάται από τις αποχωρήσεις εταιρειών όπως η Nokia και η Ericsson από τη Ρωσία.

Παράλληλα, δεν υπήρξε μεγάλη κινητικότητα στα μερίδια αγοράς παγκοσμίως μεταξύ των επτά κορυφαίων προμηθευτών, μεταξύ του 2021 και του πρώτου εξαμήνου του 2022. Η Huawei διατήρησε την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά, με τη Nokia να βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την Ericsson, καθώς οι εταιρείες συνέχισαν τη μάχη για τη δεύτερη θέση. Ακολούθησαν κατά σειρά η ZTE, η Cisco, η Samsung και η Ciena.

Share.

Comments are closed.