Η Ρωσία σχεδιάζει «μαζικές κυβερνοεπιθέσεις» σε κρίσιμες υποδομές, λέει η Ουκρανία

0

Η ουκρανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει «μαζικές κυβερνοεπιθέσεις», βάζοντας στο στόχαστρο δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και στα εδάφη των συμμάχων της.

«Με τις κυβερνοεπιθέσεις, ο εχθρός θα προσπαθήσει να αυξήσει την επίδραση των πυραυλικών επιθέσεων στις εγκαταστάσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας», προειδοποίησε η σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι πεπεισμένες ότι αυτό θα επιβραδύνει τις δραστηριότητες των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων.

Η αναφορά, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, αναφερόταν σε δύο κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποίησε η ρωσική κυβέρνηση -η πρώτη το 2015 και η δεύτερη ένα χρόνο αργότερα- οι οποίες άφησαν σκόπιμα τους Ουκρανούς χωρίς ρεύμα κατά τη διάρκεια ενός από τους πιο κρύους μήνες του έτους. Οι επιθέσεις θεωρήθηκαν «proof-of-concept» και ένα είδος δοκιμής για τη διακοπή της παροχής ρεύματος στην Ουκρανία.

«Η εμπειρία των κυβερνοεπιθέσεων στα ενεργειακά συστήματα της Ουκρανίας το 2015 και το 2016 θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων», όπως δήλωσε τη Δευτέρα η ουκρανική κυβέρνηση. «Το Κρεμλίνο σκοπεύει επίσης να αυξήσει την ένταση των επιθέσεων DDoS στις κρίσιμες υποδομές των στενότερων συμμάχων της Ουκρανίας, κυρίως της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής», πρόσθεσε.

Share.

Comments are closed.