Πονοκεφαλιάζει τους κατασκευαστές smartphone το ινδικό GPS

0

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ινδία πιέζει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να κάνουν τα smartphone που παράγουν συμβατά με το εγχώριο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, κάτι που θα πρέπει να γίνει εντός των επόμενων μηνών. Αυτό ανησυχεί κατασκευαστές όπως η Samsung, η Xiaomi και η Apple, οι οποίοι φοβούνται για αυξημένα κόστη και διακοπές, καθώς απαιτούνται αλλαγές στο hardware.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μετά την απόφαση του Ινδού Πρωθυπουργού, Narendra Modi, να επεκτείνει ολοένα και περισσότερο τη χρήση του περιφερειακού δορυφορικού συστήματος πλοήγησης, που φέρει την ονομασία NavIC. Η ινδική κυβέρνηση θέλει να μειώσει την εξάρτηση από ξένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του ευρέως χρησιμοποιούμενου GPS, υποστηρίζοντας ότι το NavIC παρέχει πιο ακριβή πλοήγηση και ότι η χρήση του θα ωφελήσει την τοπική οικονομία.

Αν και βρίσκεται σε λειτουργία από το 2018, η απορρόφηση του NavIC είναι ελάχιστη, ενώ παραμένει υποχρεωτικό στα δημόσια οχήματα. Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Reuters, η ινδική κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της τοπικής βιομηχανίας θέλουν να διευρύνουν τη χρήση του και να ωθήσουν φέτος τους κολοσσούς της αγοράς να πραγματοποιήσουν αλλαγές στο hardware για να υποστηρίξουν το NavIC, στις συσκευές που θα πουλήσουν από τον Ιανουάριο του 2023.

Σε ιδιωτικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, εκπρόσωποι της Apple, της Xiaomi, της Samsung και άλλων «απώθησαν» το σχέδιο, επικαλούμενοι ανησυχίες ότι η συμβατότητα με το NavIC θα οδηγήσει σε υψηλότερα κόστη γύρω από την έρευνα και την παραγωγή. Άλλωστε, οι σχετικές αλλαγές θα απαιτήσουν και περισσότερες εγκρίσεις.

Οι εταιρείες της αγοράς των smartphone ζήτησαν χρόνο μέχρι το 2025 για να εφαρμόσουν τις αλλαγές και η τελική απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο. Τα πρακτικά αναφέρουν ότι η ινδική διαστημική υπηρεσία θα παράσχει τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή του NavIC σε νέα smartphone, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και άλλη μια συνάντηση.

Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας έχει υποστηρίξει ότι συστήματα όπως το GPS και το ρωσικό GLONASS λειτουργούν από τις αμυντικές υπηρεσίες των χωρών τους, καθιστώντας δυνατή τη διακοπή της πολιτικής υπηρεσίας. Το NavIC, σύμφωνα με την ίδια, είναι υπό τον έλεγχο της ινδικής κυβέρνησης, η οποία θέλει να το κάνει παγκόσμιο, όπως το GPS.

Share.

Comments are closed.