Ιράν: Ο Elon Musk ενεργοποιεί το Starlink, εν μέσω διακοπών στην πρόσβαση

0

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, έλαβε το πράσινο φως από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να ενεργοποιήσει τη δορυφορική διαδικτυακή υπηρεσία Starlink, με στόχο να βοηθήσει τους Ιρανούς που διαμαρτύρονται για τον θάνατο της 22χρονης, Μαχσά Αμινί – ο θάνατος της οποίας έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο Ιράν αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλο περιεχόμενο είναι αυστηρά περιορισμένη στο Ιράν και το Σάββατο αναφέρθηκαν σημαντικές διακοπές στην πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα, με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να μπλοκάρει την πρόσβαση, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς offline.

Το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε την Παρασκευή οδηγίες για την επέκταση των υπηρεσιών Διαδικτύου που είναι διαθέσιμες στους Ιρανούς, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις στη χώρα.

Σε σχέση με την ενημερωμένη οδηγία, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «όποιος πληροί τα κριτήρια που περιγράφονται σε αυτή τη γενική άδεια μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές του χωρίς να ζητήσει πρόσθετες άδειες».

Ο Musk είπε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία του θέλει να παράσχει τη δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία Starlink -που είναι ήηδ προσβάσιμη στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία- σε Ιρανούς και πως θα ζητήσει εξαίρεση από τις κυρώσεις.

Share.

Comments are closed.