Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

Ολογραφικές επικοινωνίες: Ένα βήμα πιο κοντά οι τηλεφωνικές κλήσεις στο metaverse

0

Οι ευρωπαϊκοί πάροχοι Telefonica, Deutsche Telekom, Orange και Vodafone ανακοίνωσαν πως προχώρησαν σε συνεργασία με την deep tech εταιρεία Matsuko για να πραγματοποιήσουν πιλοτική δοκιμή σε σχέση με τεχνολογία ολογραφικών κλήσεων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το proof of concept αξιοποίησε τα πλεονεκτήματα του 5G (υψηλή ταχύτητα, μεγάλο εύρος ζώνης και χαμηλή καθυστέρηση) για να ξεπεράσει ορισμένες από τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη δημιουργία ρεαλιστικών τρισδιάστατων εικόνων, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σειρά πιθανών περιπτώσεων χρήσης.

Οι εταίροι τόνισαν ότι αναπτύσσουν και μια πλατφόρμα που θα συνδυάζει τον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο κάνοντας χρήση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και των καμερών που εντοπίζονται στα smartphone, δημιουργώντας βίντεο δύο διαστάσεων που στη συνέχεια θα γίνεται render σε τρισδιάστατα ολογράμματα στο cloud και θα μεταδίδεται στους θεατές σε ένα περιβάλλον AR/VR/MR.

Οι συνεργαζόμενες εταιρείες πρόσθεσαν πως ζητήματα του παρελθόντος που σχετίζονταν με το δίκτυο και που εμπόδιζαν την ομαλή και φυσική κίνηση των ολογραμμάτων, έχουν επιλυθεί, με αποτέλεσμα έναν άνευ προηγουμένου ρεαλισμό όταν προβάλλονται σε smartphone ή άλλη φορητή συσκευή και χωρίς την ανάγκη για χρήση ειδικών headset.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνεργασίας, οι εταιρείες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη βελτίωση της τεχνολογίας, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα της υπηρεσίας. Επί του παρόντος, εξετάζουν τη δυνατότητα ανάπτυξης παραγωγών που θα μοιάζουν με εκπομπές, δημιουργώντας τη δυνατότητα προβολής ολόκληρων εκδηλώσεων ή παρουσιάσεων εικονικά, με «εκπληκτικό ρεαλισμό». Σε άλλες μελλοντικές εφαρμογές, εντοπίζεται ακόμη και η «πρόσωπο με πρόσωπο» επικοινωνία.

Ο Alex Froment-Curtil, Chief Commercial Officer της Vodafone, δήλωσε: «Το metaverse φέρνει μια νέα διάσταση στο μέλλον της συνδεσιμότητας, με συναρπαστικές νέες εμπειρίες για την επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένεια ή ακόμα και για τις επιχειρήσεις. Αυτό το proof of concept μεταφέρει τις ολογραφικές επικοινωνίες από την επιστημονική φαντασία στα smartphones».

Ο Daniel Hernández, Αντιπρόεδρος Devices & Consumer IoT της Telefónica, σχολίασε πως «είμαστε βέβαιοι ότι στο εγγύς μέλλον θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους πελάτες μας έναν νέο τρόπο επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας αυτή τη νέα ολογραφική τεχνολογία για να παρέχουμε μια καθηλωτική “virtually there” εμπειρία. Η συνεργασία μας με τη MATSUKO θα βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της καινοτομίας και θα διασφαλίσει ότι θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τον πάροχο που θα επιλέξετε».

Η Karine Dussert-Sarthe, Executive Vice President, Marketing and Design, Orange Innovation, τόνισε πως «χάρη σε αυτή τη μοναδική συνεργασία μεταξύ πολλών παρόχων, προετοιμάζουμε την υποδομή μας για να παρέχουμε ανοιχτές, διαλειτουργικές και εύχρηστες υπηρεσίες ολογραφικής επικοινωνίας. Ένα πρώτο αλλά ουσιαστικό βήμα προς το μετασύμπαν, έναν κόσμο στον οποίο η Orange θα υποστηρίζει τους πελάτες της με νέες εμπειρίες και δυνατότητες αλληλεπίδρασης».

Ο Sven von Aschwege, XR Topic Lead Global Devices Partnerships της Deutsche Telekom, τόνισε πως «βρισκόμαστε σε μια συναρπαστική φάση όπου αναδύονται νέες τεχνολογίες και μαζί με αυτές νέες δυνατότητες. Το να κάνω τηλεφωνήματα σαν να στέκεται μπροστά μου το άτομο με το οποίο μιλάω είναι ένα όνειρο που πλησιάζει πλέον στην πραγματικότητα. Δοκιμάζουμε αυτές τις ολογραφικές κλήσεις μαζί με άλλες εταιρείες κινητών επικοινωνιών. Άλλωστε, έχουν νόημα μόνο αν λειτουργούν για όλους και όχι μόνο με τους πελάτες μιας εταιρείας».

Share.

Comments are closed.