Παρελθόν ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

0

Ματαίωση του διαγωνισμού για το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ) προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ με σκοπό την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ως αιτιολογία στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται η απόφαση για τον διπλασιασμό της χρονικής ισχύος των διαβατηρίων (από 5 σε 10 χρόνια) η οποία, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, μείωσε την αξία του διαγωνισμού κατά τουλάχιστον 56,544 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η ματαίωση του εν λόγω διαγωνισμού συζητιέται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς, μεταξύ άλλων, οι ενστάσεις από τους συμμετέχοντες στο πλαίσιο της διαδικασίας, έδειχναν να μην έχουν τέλος, όπως και η εκδίκασή τους.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού είχαν προκριθεί τρεις κοινοπραξίες, οι Thales Dis France – Unisystems, Veridos Ματσούκης – ΟΤΕ – ByteINCM και Zetes Industries – Zetes – Space Hellas –ANY. Εκτός είχαν μείνει οι Idemia – Neurosoft και In Continu Et Services – Inform Λύκος.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζει «πλήρως αιτιολογημένη» την απόφαση ματαίωσης του διαγωνισμού και χωρίς υποχρέωση καταβολής αμοιβής ή αποζημίωσης στους συμμετέχοντες, όπως ρητά προβλέπεται σε σχετικό όρο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, γεγονός για το οποίο ομοφώνως γνωμοδότησε καταφατικά και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Στην ανακοίνωσή του επίσης αναφέρει ότι προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διασφάλιση όχι μόνο της πλήρους και εμπρόθεσμης ικανοποίησης των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας, αλλά και της απόκτησης υψηλών προδιαγραφών εγγράφων ασφαλείας που εκδίδει στο εξής, πλήρως συμβατών με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς.

Share.

Comments are closed.