Προσφορές από 7 για τους έξυπνους μετρητές της ΔΕΗ προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ

0

Μεταξύ 7 εταιρειών θα επιλέξει ο ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) προμηθευτή για τους έξυπνους μετρητές που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους για τη μέτρηση του ρεύματος. Πρόκειται για διαγωνισμό προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, η πρώτη προκήρυξη του οποίου έλαβε χώρα πριν οκτώ χρόνια.

Οι προσφορές των εταιρειών αποσφραγίστηκαν χθες και ξεκίνησε η πρώτη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή ο έλεγχος των δικαιολογητικών από την Επιτροπή Διεξαγωγής. Στη συνέχεια κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα γνωστοποιηθεί στους συμμετέχοντες που θα έχουν προεπιλεγεί το αναλυτικό τεύχος και θα γίνει η σχετική διαπραγμάτευση.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους για τον εκσυγχρονισμό της ενεργειακής αγοράς με τεράστια οφέλη για τον καταναλωτή και το περιβάλλον.

Με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ο διαχειριστής θα έχει καλύτερη εποπτεία του δικτύου, θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος για την καταμέτρηση, την αποκοπή και την επανασύνδεση, αφού η ανάγνωση των μετρήσεων, η αποκοπή και επανασύνδεση θα γίνονται εξ αποστάσεως, ενώ θα καταργηθούν οι έναντι λογαριασμοί.

Αναλυτικά οι 7 εταιρείες που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι:

  1. Η ITRON, με έδρα τις ΗΠΑ και πελατολόγιο που περιλαμβάνει 8.000 Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας διεθνώς, θεωρείται κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα των μετρητικών συστημάτων. Διαθέτει εργοστάσιο στην Ευρώπη και μεγάλα έργα αναφοράς σε Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Υπέβαλε φάκελο με την θυγατρική της ITRON SPAIN.
  2. Η Landis+Gyr, με έδρα την Ελβετία, από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έξυπνων μετρητών παγκοσμίως. Έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ολλανδία και στις Σκανδιναβικές χώρες ενώ διαθέτει μονάδα παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα.
  3. Η Elster, η οποία αποτελεί πλέον εταιρεία του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell. Ο προαναφερόμενος όμιλος εισήλθε στον κλάδο των μετρήσεων το 2016 μέσω της εξαγοράς της Elster. Η Elster έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρουμανία και υπέβαλε φάκελο με τη θυγατρική της στη Ρουμανία, Elster Rometrics.
  4. Η PROTASIS, ελληνική εταιρεία που εκπροσωπεί τη γαλλική Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis στη Γαλλία με αντίστοιχα έργα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λιθουανία. Η παραγωγή της βρίσκεται στην Ευρώπη.
  5. Η Iskraemeco, κατασκευαστής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συναφών προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών επικοινωνιών με έδρα τη Σλοβενία. Με πάνω από 100 εκατομμύρια μετρητές εγκατεστημένους σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική. Η Iskraemeco διαθέτει γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη.
  6. Η Gridspertise, η οποία ιδρύθηκε το 2021 από τον ιταλικό όμιλο Enel προκειμένου να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία έξυπνων δικτύων του ομίλου. Η εταιρεία συγκεντρώνει τη τεχνογνωσία του ομίλου Enel στα έργα ψηφιοποίησης σε όλο τον κόσμο, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσοτέρων από 44 εκατ. έξυπνων μετρητών σε οκτώ χώρες.
  7. Η Intrasoft International, η οποία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής υψηλής ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία εστιάζει στρατηγικά στην ενέργεια και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών μεταξύ άλλων και για συστήματα έξυπνων μετρητών. Υπενθυμίζεται ότι από το 2021 η Intrasoft International, είναι μέλος του Ομίλου πληροφορικής Netcompany, με έδρα στη Δανία.
Share.

Comments are closed.