Ο ΟΤΕ σταθερά σε αναπτυξιακή τροχιά – αύξηση μεγεθών στο 1ο τρίμηνο

0

Mε θετικό πρόσημο οι επιδόσεις τριμήνου που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ με τη διοίκηση να διατηρεί τους στόχους της για το 2022 για επενδύσεις 620 εκατ. και ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για φέτος θα ανέλθει σε 500 εκατ. και θα επιμεριστεί ισόποσα σε προτεινόμενο μέρισμα που αντιστοιχεί σε 0,558 ευρώ ανά μετοχή, και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 250 εκατ. περίπου.

Το Α’ τρίμηνο του 2022, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE αυξήθηκαν 4,7% σε 825,3 εκατ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν 4,4%, στα 748,2 εκατ., επωφελούμενα από την ευνοϊκή βάση σύγκρισης, λόγω πανδημίας, καθώς και από τις ισχυρές επιδόσεις σε Κινητή, Τηλεόραση, Ευρυζωνικές υπηρεσίες, και υπηρεσίες ICT (Πληροφορικής και Επικοινωνιών). Στη Ρουμανία, τα έσοδα αυξήθηκαν 1,6% στα 78,4 εκατ., κυρίως λόγω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων οι οποίες δεν αναμένεται να συνεχίσουν στα επόμενα τρίμηνα.

Ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων 171,8 εκατ., υψηλότερα κατά 23,3 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) αυξήθηκε 8% σε 325,3 εκατ., οδηγώντας σε ένα περιθώριο 39,4%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 5,1%, στα 313,6 εκατ., και το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 41,9%, υψηλότερο κατά 30 μονάδες βάσης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε ότι «σε ένα ασταθές περιβάλλον, ιδίως στην Ευρώπη, πετύχαμε ένα ακόμη τρίμηνο ανάπτυξης, που θέτει τις βάσεις για μία επιτυχημένη χρονιά» και επεσήμανε: «Αντιμέτωποι με υψηλότερα κόστη, ιδίως για ενέργεια, και με ένα δυναμικό, ανταγωνιστικό περιβάλλον, θα παραμείνουμε σε εγρήγορση προκειμένου να διατηρήσουμε τις καλές μας επιδόσεις».

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2022 ήταν 615,7 εκατ., μειωμένος κατά 33,5% σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2021. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός αντιστοιχεί σε 0,5 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL).

Στη σταθερή τηλεφωνία οι νέες συνδέσεις συνδρομητών υπηρεσιών οπτικών ινών στο τρίμηνο ανήλθαν σε 59 χιλιάδες. Η διείσδυση στη συνολική συνδρομητική βάση ευρυζωνικών υπηρεσιών αυξήθηκε πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, αγγίζοντας το 53,3%. Το ποσοστό των συνδρομητών που έχουν ταχύτητες 100Mbps και πάνω έχει αυξηθεί σε 28% των συνολικών συνδέσεων οπτικών ινών, από 17% ένα χρόνο πριν.

Η συνδρομητική βάση πελατών FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) του ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 14 χιλιάδες στο τρίμηνο, αγγίζοντας τις 75 χιλιάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με πρόσβαση σε FTTH που είναι πελάτες της υπηρεσίας αυξήθηκε σε 12%, από 8% πέρυσι.

Στην κινητή, τα έσοδα από υπηρεσίες σημείωσαν αύξηση 4,5% και τα έσοδα από ICT κατά 5,9% λόγω της σημαντικής αύξησης 7,2% στα έσοδα από έργα system solutions. Καθώς τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης επιταχύνονται, ο ΟΤΕ αναμένεται να επωφεληθεί το 2022 και τα επόμενα χρόνια από τους πρόσθετους πόρους που διατίθενται για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα.

Ο ΟΤΕ συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυό του 5G και στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη 80% μέχρι το τέλος του 2022. Στις 31 Μαρτίου, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών τηλεόρασης ήταν 637 χιλ. αυξημένος κατά 10,2% σε ετήσια βάση, χάρη στη streaming υπηρεσία της Cosmote TV και το ελκυστικό τηλεοπτικό περιεχόμενο.

Οι αυξημένες γεωπολιτικές προκλήσεις, μαζί με τις παρατεταμένες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά το μακροοικονομικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε χθες η διοίκηση, ο Όμιλος ΟΤΕ θα συνεχίσει να εφαρμόζει συστηματικές προσπάθειες συγκράτησης του κόστους. Επιπλέον, αναμένεται να επωφεληθεί από τις συνεχιζόμενες επενδύσεις του σε προηγμένες υποδομές δικτύων τόσο στη σταθερή όσο και στη κινητή. Η δυναμική ανάπτυξη του FTTH και του 5G επιτρέπει στον ΟΤΕ να προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες της και να υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η τεχνολογική του υπεροχή, σε συνδυασμό με τη σταθερή εστίαση στην εμπειρία του πελάτη, θα επιτρέψει στον ΟΤΕ να ενισχύσει περαιτέρω τα έσοδα και την κερδοφορία του.

Εκτός της εντατικοποίησης των επενδύσεων σε δίκτυο FTTH, ο ΟΤΕ ενισχύει την εμπιστοσύνη των συνδρομητών του αναβαθμίζοντας τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού internet για οικιακούς και εταιρικούς πελάτες όπου είναι τεχνολογικά εφικτό, και προσφέροντας νέα προγράμματα στην κινητή, τα οποία θα ενισχύσουν την αξία των υπηρεσιών προς τον πελάτη.

Ο ΟΤΕ εξετάζει όλες τις στρατηγικές επιλογές που διαθέτει για τη θυγατρική του στη Ρουμανία, Telekom Mobile Romania (TMR) σημείωσε η διοίκηση του Ομίλου κατά την ενημέρωση των αναλυτών χθες με αφορμή τα αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου ο ΟΤΕ συζητά την πώληση της TMR με τίμημα της τάξεως των 200 εκατ.

Η διοίκηση του ΟΤΕ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε επίσης ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά συνεχίζει να είναι όσο έντονος ήταν και πριν την εξαγορά της Wind από την United, ενώ σχετικά με την εθελουσία έξοδο εργαζομένων που βρίσκεται σε εξέλιξη σημείωσε ότι θα κοστίσει περί τα 35 εκατ. ευρώ και θα έχει όφελος περί τα 14 εκατ. ευρώ ετησίως.

Share.

Comments are closed.