Ακρόαση στην ΕΕΤΤ για την αναβάθμιση των ταχυτήτων

0

Τις απόψεις τους αναφορικά με την αντιπαράθεση για την αναβάθμιση των ταχυτήτων σύνδεσης στο internet θα εκθέσουν την Παρασκευή στη Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ΟΤΕ και Vodafone στο πλαίσιο ακρόασης.

Οι δύο πλευρές κλήθηκαν από την Επιτροπή χθες, κατόπιν αιτήματος λήψης ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσει ο ΟΤΕ την δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων στους πελάτες του, που κατέθεσε με δεύτερη επιστολή της η Vodafone στις 17 Μαρτίου (είχε προηγηθεί ακόμα μια τον περασμένο Δεκέμβριο).

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη σταδιακή αναβάθμιση ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού Internet, για οικιακούς και εταιρικούς συνδρομητές του σε περιοχές χωρίς οπτική ίνα στο τελικό σημείο και όπου είναι τεχνολογικά εφικτό, στο τέλος του 2021. Τον Μάρτιο ξεκίνησε να υλοποιεί την απόφασή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΤΕ θα συνεχίσει τις αναβαθμίσεις με βάση τον σχεδιασμό του κάνοντας χρήση των τιμολογιακών πακέτων που του έχει ήδη εγκρίνει η ΕΕΤΤ.

Όπως έχουμε γράψει ήδη στο InfoCom, η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ τη Δευτέρα, ενόψει τη ακρόασης της Παρασκευής, ανέβαλε τη συζήτηση για νέα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ που σχετίζονται με την δωρεάν αύξηση των ταχυτήτων.

Ταυτόχρονα πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση του ΟΤΕ με τους Vodafone και Wind – Nova για έκπτωση στις τιμές χονδρικής, ώστε να προχωρήσουν και αυτοί σε μαζικές αναβαθμίσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΤΕ τους παρέχει έκπτωση στο τέλος μετάβασης από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες (33 ευρώ ανά σύνδεση) αλλά δεν συζητά τη μείωση του μηναίου τέλους που επίσης ζητούν οι πάροχοι.

Από την πλευρά του ΟΤΕ επισημαίνεται ότι οι απαιτήσεις των παρόχων δεν έχουν καμία βάση, ενώ οι πάροχοι αναφέρουν ότι η αγορά αιφνιδιάστηκε και «αναγκάζεται» να ακολουθήσει με ένα μεγάλο κόστος που δεν έχει υπολογίσει (βάσει εκτιμήσεων συνολικά περίπου 90 εκατ. ευρώ).

Επί της ουσίας του θέματος δεν υφίσταται αντιπαράθεση καθώς δεν υπάρχει κανείς που να μην παραδέχεται ότι η αναβάθμιση των ταχυτήτων ωφελεί τους καταναλωτές και βοηθά συνολικά την εικόνα της Ελλάδας.

Share.

Comments are closed.