Η επιδότηση της ζήτησης για συνδέσεις οπτικής ίνας στο μικροσκόπιο της ΕΕ

0

Επικαλούμενη το δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (διεύθυνση Ανταγωνισμού – DG Comp) δεν δίνει το πράσινο φως στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να συνεχίσει την επιδότηση της ζήτησης για τις συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FttH).

Τα στελέχη του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ΕΕ προκειμένου να πετύχουν παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά και την υλοποίηση του έργου της επιδότησης της δομημένης καλωδίωσης σε κτήρια (για να είναι σε θέση να συνδεθούν με οπτική ίνα) που έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η επιδότηση της ζήτησης αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες πολιτικής της χώρας για την αύξηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που συνδέονται στο internet με υπερ υψηλές ταχύτητες. Μια πιθανή κατάργησή της εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τη διείσδυση του FttH στην Ελλάδα, η οποία είναι χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 95% των συνδέσεων FttH σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση της δράσης Super Fast Broadband (SFBB) η οποία επιδοτεί με 360 ευρώ κάθε σύνδεση (τέλη εγκατάστασης και μηνιαία τέλη για δύο χρόνια).

Το SFBB ξεκίνησε το 2018 έχοντας συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και με χρονική διάρκεια δύο χρόνια. Έκτοτε έλαβε παρατάσεις με την τελευταία να είναι έως τον Μάριο του 2022. Τα πρώτα χρόνια της δράσης υπήρξε πολύ μικρό ενδιαφέρον, κάτι που αποδίδεται και στη χαμηλή διαθεσιμότητα των γραμμών FttH.

Το 2018 αξιοποίησαν τη δράση μόλις 200 συνδρομητές, το 2019 περίπου 3.500, το 2020 περίπου 18.000 και το 2021, 64.000. Με άλλα λόγια έχουν αξιοποιηθεί μόνον τα 31 εκατ. από τα 50 εκατ. ευρώ (συνολικά έχουν επωφεληθεί περίπου 86 χιλ. συνδρομητές).

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ζητήσει την επέκταση του SFBB με επιπλέον ποσό 50 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να πετυχαίνει, ενώ προς διαπραγμάτευση βρίσκεται η παράταση της υφιστάμενης δράσης για 6 μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Την ίδια στιγμή υπό συζήτηση με την ΕΕ βρίσκεται και η δράση της επιδότησης της δομημένης καλωδίωσης σε κτήρια, για να διευκολύνεται η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε σπίτι (Fiber Readiness) ώστε να της δοθεί το πράσινο φως χωρίς να εμπίπτει στην κατηγορία των κρατικών ενισχύσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρμόδιο υπουργείο προσανατολίζεται στη λογική η επιδότηση να μην κατευθύνεται προς τους παρόχους, αλλά σε ανεξάρτητες επιχειρήσεις που θα αναλαμβάνουν την κατασκευή της δομημένης καλωδίωσης.

Η δράση Fiber Readiness είναι συνολικού προϋπολογισμού 162,8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ, 131,3 εκατ. χωρίς) και έχει συμπεριληφθεί στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βάσει της μέχρι τώρα περιγραφής της θα χρηματοδοτηθεί η δομημένη καλωδίωση 120 χιλ. κτηρίων.

Share.

Comments are closed.