Ιανουάριο η υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της Wind από τη United

0

Η τηλεπικοινωνιακή αγορά εισέρχεται σε νέα περίοδο έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε επίσημα χθες η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Wind από την United Group (μητρική της Nova και εταιρεία του επενδυτικού κεφαλαίου BC Partners LLP).

Η United Group εκτιμά ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022 (πιθανότατα στις αρχές του δεύτερου 10ημέρου) με τη μεταβίβαση σε αυτήν των μετοχών που κατέχει η Crystal Almond Holdings Limited, μητρική εταιρεία της Wind Ελλάς.

Η αξία της συμφωνίας εκτιμάται στα 950 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το τίμημα της εξαγοράς και το χρέος της Wind προς τους σημερινούς της μετόχους, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν θα επιφέρει προβλήματα ανταγωνισμού, διότι, μετά την πράξη, η ενοποιημένη οντότητα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό».

Επιπλέον, η Επιτροπή «δεν διαπίστωσε προβλήματα ανταγωνισμού που να απορρέουν από τους κάθετους δεσμούς προηγούμενου και επόμενου σταδίου μεταξύ των δραστηριοτήτων των εταιρειών, δεδομένου ότι οι τελευταίες δεν έχουν την ικανότητα ή το κίνητρο να εφαρμόσουν πρακτικές αποκλεισμού. Η πράξη εξετάστηκε δυνάμει της κανονικής διαδικασίας ελέγχου των συγκεντρώσεων».

Η τελευταία αναφορά της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στο περιεχόμενο (τηλεόραση) και καταδεικνύει παρέμβαση της Vodafone στην κατεύθυνση να αποσπάσει δέσμευση περί μη αποκλεισμού της από την αγορά περιεχομένου στη χονδρική.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ελλάδα από 4 γίνονται 3, έχοντας όλοι τη δυνατότητα να προσφέρουν το σύνολο των υπηρεσιών, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, σύνδεση στο Internet και τηλεοπτικό περιεχόμενο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που συζητείται τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια στη λογική ότι η ελληνική αγορά με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει δεν «σηκώνει» μεγαλύτερο αριθμό παιχτών.

Η οικονομική κρίση άλλωστε συρρίκνωσε τον τζίρο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων πάνω από το μισό, φθάνοντας το 2017 στα 3,763 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια η πορεία είναι ανοδική, 3,814 δισ. το 2018, 3,961 δισ. 2019, 4,018 δισ. 2020, ενώ για το 2021 η εκτίμηση, με βάση στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες η Deloitte, είναι ότι ο συνολικός τζίρος των τηλεπικοινωνιών θα διαμορφωθεί σε 4,339 δισ. ευρώ.

Η νέα εταιρεία που αναμένεται να διαμορφωθεί σταδιακά εντός του 2022 θα έχει περίπου 1,3 εκατ. μοναδικούς πελάτες στη σταθερή τηλεφωνία (650 χιλ. εκτιμάται ότι έχει η Wind και 654 χιλ. έχει ανακοινώσει στο τέλος του 2020 η Nova) αριθμός που την καθιστά δεύτερη σε συνδρομητές σταθερή τηλεφωνίας, μετά τον ΟΤΕ.

Οι πελάτες κινητής της Wind με συμβόλαιο εκτιμώνται σε περίπου 950.000. Με βάση τα έσοδα η νέα εταιρεία θα είναι τρίτη (ο κύκλος εργασιών της Wind το 2020 ήταν 522 εκατ. και της Nova 276 εκατ. ευρώ) ωστόσο, η μελλοντική της θέση θα εξαρτηθεί από τις επενδύσεις που θα γίνουν σε δίκτυα νέας γενιάς.

Η Nova στο τέλος του 2020 είχε 318.629 συνδρομητές λιανικής και 144.865 χονδρικής στη συνδρομητική της τηλεόραση (περιλαμβάνονται και αυτοί στην Κύπρο, όπως και οι συνδρομητές της Wind με την οποία διατηρούσε εμπορική συνεργασία στο περιεχόμενο) σύνολο 463.494.

Στη σχετική της ανακοίνωση η United Group αναφέρει ότι «πρόκειται να συνενώσει την Wind με την Nova, τον πάροχο σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης που εξαγόρασε τον Νοέμβριο του 2020, δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο πάροχο που θα κατέχει την δεύτερη θέση στις αγορές της σταθερής και της συνδρομητικής τηλεόρασης».

Η Wind στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως «η ένταξη στον κορυφαίο όμιλο τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και η επικείμενη συγχώνευση με τη Nova, σηματοδοτεί μία νέα, συναρπαστική εξέλιξη για την ανάπτυξη της εταιρείας καθώς ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της, δυναμώνει την παρουσία της στην ελληνική αγορά και εμπλουτίζει τις υπηρεσίες που προσφέρει στους Έλληνες καταναλωτές και τις επιχειρήσεις».

Η United Group, με έδρα την Ολλανδία, δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες εξυπηρετώντας περίπου 11 εκατομμύρια πελάτες και απασχολώντας περίπου 13.500 υπαλλήλους. Από τον Μάρτιο του 2019, η United Group ανήκει στην BC Partners, μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες παγκόσμιας κλίμακας.

Share.

Comments are closed.