Αύξηση εσόδων και συνδρομητών για τη Vodafone Ελλάδος

0

Η αύξηση των τουριστών φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με πέρσι έφερε ενίσχυση των εσόδων της Vodafone Ελλάδος. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Όμιλο για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού της έτους (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2021) βελτίωση είχε στον αριθμό των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας ενώ σημειώθηκε «έκρηξη» στη χρήση data.

Αναλυτικότερα, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία στην Ελλάδα πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 468 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2020, 452 εκατ.). Τα έσοδα από υπηρεσίες σημείωσαν αντίστοιχη άνοδο (4%) και διαμορφώθηκαν σε 436 εκατ. ευρώ, έναντι 421 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα προσαρμοσμένα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκαν σε 132 εκατ. ευρώ, έναντι 138 εκατ. ευρώ πέρσι το αντίστοιχο διάστημα.

Στην κινητή τηλεφωνία οι συνδρομητές στο τέλος της εξεταζόμενης περιόδου ήταν 4.178 εκατ. Η Vodafone Ελλάδος πρόσθεσε 107.000 συνδρομητές (εκ των οποίων 82.000 στην καρτοκινητή και 25.000 με συμβόλαια). Το ποσοστό των συνδρομητών συμβολαίου είναι περίπου 40%. Οι ευρυζωνικοί πελάτες σταθερής τηλεφωνίας παρέμειναν στο ίδιο περίπου επίπεδο με πέρυσι (962.000).

Η χρήση data αυξήθηκε κατά 72% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και προσέγγισε το «κατώφλι» των 100.000 ΤΒ (96.758 ΤΒ), που αποτελεί ιστορική επίδοση (πέρυσι 56.164 ΤΒ).

Το Μέσο Έσοδο ανά Συνδρομητή (ARPU) στην κινητή παρέμεινε σταθερό στα 10,7 ευρώ (18,2 στα συμβόλαια και 5,7 στα καρτοκινητά).

Στην ανακοίνωση του Ομίλου Vodafone σημειώνεται ότι η αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες στην Ελλάδα συνδέεται με την αύξηση του τουρισμού και κατά συνέπεια της περιαγωγής, ενώ η αύξηση της συνδρομητικής βάσης στην κινητή αποδίδεται στην άρση των μέτρων περιορισμού λόγω πανδημίας.

Επίσης γίνεται αναφορά στο στόχο του Ομίλου να τοποθετηθεί στρατηγικά με το Vodafone Business και στην Ελλάδα προκειμένου να διεκδικήσει και αξιοποιήσει έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στην ψηφιοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τις επενδύσεις στην ψηφιακή υγεία, τις «έξυπνες» πόλεις, τις ψηφιακές πρωτοβουλίες για μία πιο πράσινη Ευρώπη κτλ.

Ο Όμιλος Vodafone στο μεταξύ παρουσίασε αυξημένα έσοδα 5% στα 22,5 δις. ευρώ (έναντι 21,4 δις. ευρώ) η οποία αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες στην Ευρώπη και την Αφρική και στην ανάκαμψη των πωλήσεων τηλεφώνων μετά την άρση των περιορισμών λόγω COVID-19.

Το προσαρμοσμένο EBITDAaL αυξήθηκε κατά 6,5% στα 7,6 δισ. ευρώ (έναντι 7 δισ. ευρώ) και το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDAaL ήταν 0,7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από έτος σε έτος στο 33,6%. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 21,9% στα 2,6 δισ. ευρώ (έναντι 3,4 δισ. ευρώ).

Share.

Comments are closed.