Διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Wind από την BC Partners

0

Ξανά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο εξαγοράς της Wind από την BC Partners η οποία μέσω της United Group έχει στη κατοχή της τη Nova (πρώην Forthnet).

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών (μέτοχοι Wind και BC Partners) καθώς και διαδικασία δέουσας επιμέλειας (due diligence).

Η κίνηση αυτή δεν ξαφνιάζει την τηλεπικοινωνιακή αγορά. Θεωρείται ως συνέχεια της εξαγοράς της Nova πριν ένα χρόνο από την United Group.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα (15.6.21) η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, Victoriya Boklag, κατά την επίσημη ανακοίνωση της μετονομασίας της Forthnet σε Nova και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είχε δηλώσει: «Ναι ενδιαφερόμαστε για τη Wind, είναι ένα λογικό βήμα για εμάς η απόκτησή της ώστε να παγιώσουμε τη θέση μας στην Ελλάδα και να γίνουμε ολοκληρωμένος πάροχος».

Η BC Partners είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Wind, στο τέλος του 2019, στο πλαίσιο διαδικασίας που είχαν ξεκινήσει οι μέτοχοί της, Golden Tree Asset Management (GTAM) και Cyrus Capital Partners (ελέγχουν το 95% της Crystal Almond Holdings Limited μητρική της Wind).

Τότε δεν υπήρξε συμφωνία στην αποτίμηση της Wind και η διαδικασία έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα. Προηγουμένως οι μέτοχοι της Wind έλαβαν μέρισμα 225 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος πούλησαν τις σταθμούς βάσης της εταιρείας στη Vantage Towers με ένα συνολικό όφελος, όπως ανακοινώθηκε, 400 εκατ. ευρώ.

Ο Νίκος Σταθόπουλος γνωρίζει τη Wind από το 2004, όταν με την APAX Partners, εξαγόρασε την ΤΙM Hellas (σήμερα Wind Ελλάς) που αργότερα πουλήθηκε στον Αιγύπτιο επιχειρηματία Σαουίρις και από αυτόν πέρασε στους σημερινούς μετόχους της.

Η ΒC Partners με περίπου 121 επενδύσεις σε 18 χώρες, συνολικής αξίας 159 δις. ευρώ εξαγόρασε την United Group το 2019 από την KKR, έναντι περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Η United με έδρα το Άμστερνταμ δραστηριοποιείται σε άλλες 8 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτός της Ελλάδας, έχοντας εξαγοράσει μεταξύ άλλων την Tele2 στην Κροατία και την Vivacom στη Βουλγαρία.

Στη Nova η United έχει επενδύσει περίπου 150 εκατ. ευρώ για την απόκτηση και αναδιάρθρωσή της ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει περί τα 50 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Η Wind το 2020 είχε συνολικά έσοδα από υπηρεσίες, 508,6 εκατ. ευρώ και EBITDAal (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 135,9 εκατ. ευρώ. Έχει αποκτήσει φάσμα για την ανάπτυξη δικτύου 5G, ενώ πρόσφατα εισήλθε και στα έργα πληροφορικής συμμετέχοντας σε σχετικούς διαγωνισμούς.

Share.

Comments are closed.