Με υπερωρίες στην ΕΕΤΤ η επίσπευση της αδειοδότησης του 5G

0

Την επέκταση της δυνατότητας απασχόλησης του προσωπικού της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κατά το στάδιο ελέγχου και διεκπεραίωσης των αιτημάτων αδειοδότησης κεραιών 5G, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας, προβλέπει ρύθμιση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17 Ιουλίου.

Ειδικότερα στο άρθρο 43 του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης» αναφέρεται ότι για τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των αιτημάτων αδειοδότησης κατασκευών κεραιών και την ανάπτυξη του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Κατασκευών Κεραιών (ΣΗΛΥΑ) μπορούν να απασχολούνται στελέχη της ΕΕΤΤ, ιδίως, εφόσον απασχολούνται σε σχετικό αντικείμενο ή διαθέτουν σχετική εμπειρία, εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας και εκτός του χρόνου που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση.

Η αποζημίωση ανά ώρα, έλεγχο ή παραδοτέο έργο θα καθορίζεται με απόφαση της ΕΕΤΤ. Οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν αποκλειστικά τον προϋπολογισμό της Επιτροπής κατά τις κείμενες διατάξεις και δεν προκαλούν επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, η προτεινόμενη διάταξη αφορά κατασκευές κεραιών που θα απαιτηθεί να εγκατασταθούν ή να αναβαθμιστούν κατά την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς αξιοποιώντας το ραδιοφάσμα που εκχωρήθηκε κατά τον διαγωνισμό για τη χορήγηση ραδιοφάσματος 5G που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς και στις κατασκευές κεραιών της ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής που εγκαθίστανται ή αναβαθμίζονται στο πλαίσιο των νέων χαρτών συχνοτήτων που προέκυψαν λόγω της διάθεσης του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην αιτιολογική του νομοσχεδίου η αδειοδότηση κατασκευών κεραιών αποτελεί κομβική αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ, η οποία σχετίζεται με τη διασφάλιση της ασφάλειας των επενδύσεων και την εν γένει ανάπτυξη των ασύρματων δικτύων κινητών επικοινωνιών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των εθνικών στόχων ευρυζωνικότητας και συμβάλλουν, έτσι, πολύπλευρα στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Η κατά το δυνατόν ταχύτερη αδειοδότηση των ανωτέρω κατασκευών κεραιών αποτελεί επιτακτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη και έγκαιρη εγκατάσταση των αναγκαίων υποδομών για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς, καθώς και για την αδιάλειπτη και ομαλή μετάβαση των δικτύων τηλεοπτικής ψηφιακής ευρυεκπομπής στις συχνότητες που καθορίστηκαν με τη διάθεση του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ.

Επίσης με το άρθρο 45 του ίδιου νόμου διασαφηνίζεται η υπαγωγή των κατασκευών κεραιών κινητής τηλεφωνίας στις κατασκευές που επιτρέπονται να τοποθετηθούν πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και έξω από το ιδεατό στερεό του κτιρίου.

Share.

Comments are closed.