Ψηφιακός μετασχηματισμός για βιώσιμες πόλεις

0

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένας τρόπος σκέψης, δράσης και οργάνωσης, που ναι μεν αξιοποιεί τεχνολογίες, αλλά αφορά κάτι σημαντικότερο από αυτές. Αφορά την ψηφιοποιημένη καταγραφή της ανθρώπινης δραστηριότητας με σκοπό την βελτιστοποίησή της» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κωνσταντίνος Μασσέλος μιλώντας χθες 1ο Συνέδριο «Green Deal Greece 2021» που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Ο κ. Μασσέλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ψηφιακού μετασχηματισμού ενός «ταπεινού» κάδου απορριμμάτων, σε έναν «έξυπνο» κάδο, που θα παρέχει ικανή πληροφορία προκειμένου το δρομολόγιο της αποκομιδής να περιλαμβάνει μόνο πλήρης ή σχεδόν πλήρης κάδους, αλλά θα βοηθά και στη σωστή τοποθέτηση των κάδων στην πόλη – που θα γίνεται με κριτήρια πληρότητας και εποχικότητας -, κάνοντας αποδοτικότερη την διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων.

«Το ζητούμενο δηλαδή δεν είναι το αν το 5G είναι ενεργειακά αποδοτικότερο του 4G εξαιτίας της πιο αποτελεσματικής χρήσης φάσματος που επιτυγχάνει, αλλά αν προβλέπει επιτυχώς τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό» ενός κάδου απορριμμάτων», εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ.

Στο ίδιο πάνελ με θέμα «η ψηφιοποίηση καταλύτης για βιώσιμες πόλεις» ο Θάνος Φαλάγγας, Enterprise & BusinessMarketing & CRM Director του OTE Group ανέφερε ότι εφαρμογές όπως ο «έξυπνος φωτισμός» στις πόλεις μπορεί να επιφέρει μείωση του κόστους της ενέργειας έως και 70%, ενώ ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Partner της εταιρείας Διαδικασία Αριστόδημος Θωμόπουλος, ανέλυσε γιατί δεν πρέπει να ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία εξηγώντας πως χρειάζεται παράλληλα με την ψηφιοποίηση να απλοποιηθούν οι διαδικασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Wind, Γιώργος Τσαπρούνης επεσήμανε την ανάγκη για επιτάχυνση των έργων συνδεσιμότητας σημειώνοντας το ρόλο που έχει να διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να διαβεί το χάσμα που τη χωρίζει σε σχέση με άλλες χώρες ως προς τις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους καθώς και ότι στην επόμενη τετραετία με τα έργα που θα εκτελεστούν θα μιλάμε για μία άλλη χώρα.

Όπως τόνισε ο υπουργός «το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας. Έχει κάθε δυνατότητα να μας επιτρέψει να αλλάξουμε όχι μόνο ποσοτικά, αλλά ποιοτικά. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί».

Share.

Comments are closed.