Εγκαίνια για την PCN Materials, εταιρεία τεχνοβλαστό του ΙΤΕ

0

Η εταιρία PCN Materials IKE, τεχνοβλαστός του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) που ιδρύθηκε πρόσφατα με χρηματοδότηση από το European Investment Fund μέσω του VC “Big Pi”, πραγματοποίησε τα επίσημα εγκαίνια λειτουργίας της στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑΝ) Ανώπολης στις 25/6/2021, παρουσία εκλεκτών ερευνητών του ΙΤΕ αλλά και πλήθος συνεργατών και φίλων.

Η εταιρία δραστηριοποιείται στην παραγωγή φωτοκαταλυτικών υλικών που χρησιμοποιούνται για επίστρωση με αντιβακτηριδιακή προστασία διαφόρων επιφανειών αλλά και εξαρτημάτων ένδυσης, όπως ιατρικές στολές και προστατευτικές μάσκες προσώπου, ως άμυνα στην διάδοση αερόβιων παθογόνων όπως βακτήρια και ιοί.

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ευχήθηκε στους ιδρυτές της εταιρείας μια επιτυχημένη πορεία, και δήλωσε:

«Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και τα οχτώ Ινστιτούτα του, συμβάλλουν με το υψηλό επίπεδο της έρευνας που διεξάγουν, στην ανάπτυξη καινοτομίας, η οποία αξιοποιείται και με τη δημιουργία δυναμικών νεοφυών επιχειρήσεων. Μια τέτοια καινοτόμος νεοφυής εταιρεία είναι η PCNano Materials, η οποία, μεταξύ άλλων, αναπτύσσει εξελιγμένα φωτοκαταλυτικά υλικά που αποδομούν αέριους ρύπους και καταπολεμούν επικίνδυνα παθογόνα, όπως βακτήρια και ιούς, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις της πανδημίας COVID-19, η εταιρεία δημιούργησε μάσκες προσώπου με ειδική αντιβακτηριδιακή επίστρωση, υψηλής αποτελεσματικότητας κατά παθογόνων. Ενδεικτικό της καινοτόμου δραστηριότητας της εταιρείας είναι ότι πέτυχε να χρηματοδοτηθεί, στα πρώτα βήματά της, από το ταμείο συμμετοχών Big Pi ένα από τα ταμεία στήριξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας του υπερταμείου EquiFund. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της δημιουργίας αλλά και των επιτυχιών της PCNano Materials, η πορεία της οποίας επιβεβαιώνει, για μια ακόμα φορά, το υψηλότατο επίπεδο έρευνας που διεξάγεται στο ΙΤΕ.»

Τα προϊόντα της εταιρίας αποτελούν μια Εθνική πρωτοπορία με στόχο την προστασία της Δημόσιας υγείας και των πολιτών, αξιοποιώντας καινοτομίες για τις οποίες διαθέτει 4 πατέντες στο αντικείμενο της φωτοκαταλυτικής αποδόμησης ρύπων της ατμόσφαιρας και καταπολέμησης παθογόνων. Η αντιβακτηριδιακή δράση έχει πιστοποιηθεί από μελέτες Ιδρυμάτων και φορέων του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού και είναι αποτέλεσμα 10ετούς έρευνας.

Η εταιρία διαθέτει ήδη στην αγορά εκτός από βαμβακερές μάσκες προσώπου με αντιβακτηριδιακή προστασία, υλικά για φίλτρα κλιματιστικών τα οποία έχουν πειραματικά εφαρμοστεί από συνεργάτη της εταιρίας με επιτυχία στην Β’ ΜΕΘ του Γ.Ν Γ. Παπανικολάου Θεσσαλονίκης και σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Εφαρμογή των υλικών της εταιρίας σε διάφορες μήτρες δομικών υλικών όπως υγρές μπογιές αλλά και επίστρωση επιφανειών όπως μέταλλο, γυαλί, ύφασμα και ξύλο δρομολογούν μια ευρείας κλίμακας ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου πληθυσμού, συμβάλλοντας στην κοινή προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής και προστασία ευπαθών ομάδων, με μείωση της κυκλοφορίας αερόβιων παθογόνων κυρίως σε κλειστούς χώρους και χώρους με αυξημένο φορτίο, όπως νοσοκομεία, σχολεία, οίκοι ευγηρίας και άλλες κοινωνικές δομές.

Share.

Comments are closed.