Νέες επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών

0

Την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος υπό την ονομασία ΙONIAN ανακοίνωσαν η IslaLink, ανεξάρτητη πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών, που ανήκει στη Fiera Infrastructure και η Elettra, θυγατρική κατά 100% της Orange ανακοίνωσαν.

Θα συνδέσει την Crotone της Ιταλίας με την Πρέβεζα στην Ελλάδα. Η υποβρύχια υποδομή θα συμπληρωθεί από δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που θα συνδέουν το σύστημα με τις πόλεις του Μιλάνου και της Ρώμης στην Ιταλία, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα.

Το νέο αυτό δίκτυο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση θα υποστηρίξει υπερ-ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και την ανάπτυξη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακών κόμβων για υπηρεσίες cloud, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών.

Η Fiera Infrastructure είναι ένας παγκόσμιος επενδυτής σε υποδομές με παρουσία στο Τορόντο, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 31 Μαρτίου 2021.

Με έδρα τη Μαδρίτη στην Ισπανία η IslaLink είναι ένας ανεξάρτητος και ουδέτερος πάροχος υποδομών οπτικών ινών, ειδικευμένος σε υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών και συναφείς δραστηριότητες. Η Elettra Tlc SpA είναι μια ιταλική εταιρεία με έδρα τη Ρώμη, ανήκει στον Όμιλο Orange και εξειδικεύεται σε θαλάσσια έργα που σχετίζονται με οπτικά υποβρύχια καλωδιακά συστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δημιουργοί του IONIAN βρίσκονται σε επαφή με ελληνικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες προκειμένου να καταλήξουν με ποιες από αυτές θα συνεργαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι τη δυνατότητα χρηματοδότησης υποβρύχιων καλωδίων έχει συμπεριλάβει στο Ταμείο Ανάκαμψης το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με ένα αρχικό ποσό 89 εκατ. ευρώ, για τη διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά και με την Κύπρο.

Ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκεται διαβούλευση για την κατασκευή ενός νέου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που θα ενώνει την Ελλάδα, με την Κύπρο. Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, του υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας διερευνούν ειδικότερα τις προθέσεις του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να βρεθεί ο καταλληλότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την υλοποίηση του εν λόγω καλωδίου.

Πρόσφατα επίσης δημοσίευμα ξένης ιστοσελίδας σχετικής με τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ανέφερε ότι η ινδική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, Reliance Jio Infocomm (Jio), σχεδιάζει την κατασκευή δύο νέων διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων. Με βάση το χάρτη που δημοσιεύεται φαίνεται ότι η Κρήτη έχει περιληφθεί στις περιοχές που θα περάσουν τα καλώδια αυτά.

Share.

Comments are closed.