Παγκοσμίως 17η η Ελλάδα στην κινητή ευρυζωνικότητα και 98η στη σταθερή

0

Ικανοποιητικές επιδόσεις σημειώνει η Ελλάδα στην ευρυζωνικότητα μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, σε αντίθεση με αυτές των δικτύων σταθερής.

Βάσει του ανεξάρτητου φορέα μετρήσεων Speedext Global Index της Ookla η χώρα μας καταλαμβάνει την 17η θέση παγκοσμίως στις μέσες ταχύτητες σύνδεσης στο internet μέσω της κινητής τηλεφωνίας, σκαρφαλώνοντας φέτος 11 θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Με μέση επίδοση 82,5 Mbps στο Download, 16,8 Mbps στο Upload και 25 ms καθυστέρηση (latency) η Ελλάδα διαθέτει ικανοποιητική ποιότητα στις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω των δικτύων κινητής, ξεπερνώντας χώρες όπως οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το δίκτυό της συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 καλύτερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) οι ταχύτητες αυτές θα βελτιώνονται συνεχώς με την επέκταση της κάλυψης των δικτύων 5G και την προετοιμασία που γίνεται για να υποδεχθούμε την τουριστική κίνηση.

«Η χώρα μας κατατάσσεται στα καλύτερα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα παγκοσμίως με σημαντική βελτίωση στην ποιότητα. Ακόμα και σε μία απαιτητική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε με την πανδημία, οι Έλληνες μπορούν να είναι σίγουροι για την ταχύτητα και την αξιοπιστία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, την εξαιρετική ποιότητα συνδέσεων, την εκτεταμένη κάλυψη και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας. Ο κλάδος αναπτύσσει δίκτυα που γίνονται η κινητήριος δύναμη του οικονομικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμό της Ελλάδας, δίκτυα που μπορούν να απογειώσουν την ψηφιακή εμπειρία πολιτών, επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης», σημείωσε επίσης με αφορμή τα αποτελέσματα των μετρήσεων για την κινητή ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ Γιώργος Στεφανόπουλος.

Ωστόσο, δεν πάμε καλά στις ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω των σταθερών δικτύων. Η Ελλάδα σύμφωνα επίσης με τις μετρήσεις της Ookla κατατάσσεται στην 98η θέση όσο αφορά τη σταθερή τηλεφωνία, η επίδοσή της έχει χειροτερεύσει μάλιστα κατά μια θέση, με τις μέσες ταχύτητες στα 36,73 Mbps στο Download, 7,69 Mbps στο Upload και με 30 ms καθυστέρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Γ. Ζαγορίτης, αναφέρει πως από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, η Ανεξάρτητη Αρχή έχει γίνει αποδέκτης μεγάλου αριθμού εγγράφων αναφορών και τηλεφωνικών παραπόνων σχετικά με πλημμελή παροχή υπηρεσιών πρόσβασης και ιδίως για χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο από σταθερές συνδέσεις.

Όπως σημειώνει «μεγάλος αριθμός παραπόνων αφορά σε συνδέσεις ADSL 24 (πρόσβαση με ταχύτητες έως 24 Mbps), όπου η πραγματική ταχύτητα πρόσβασης (download) είναι πολύ χαμηλότερη της ονομαστικής, της τάξης των 5-6 Mbpsή και 1-4 Mbps σε κάποιες περιπτώσεις. Οι εν λόγω ταχύτητες προ πανδημίας μπορεί να ήταν επαρκείς για την πρόσβαση σε βασικές ψηφιακές υπηρεσίες, ωστόσο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που έχουν ανακύψει υπό τις συνθήκες της πανδημίας».

Καλύτερες της Ελλάδας και στα δύο δίκτυα είναι οι επιδόσεις της Κύπρου. Στην κινητή καταλαμβάνει την 10η θέση (βελτίωση κατά 4 θέσεις) με μέση ταχύτητα στα 106,24 Mbps στο Download, 20,61 Mbps στο Upload και 20 ms καθυστέρηση και στη σταθερή, την 77η (έπεσε δύο θέσεις) με 50,46 Mbps στο Download, 17,91 Mbps στο Upload και 19 ms καθυστέρηση.

Share.

Comments are closed.