Διαβούλευση της ΕΕΤΤ για την Καθολική Υπηρεσία στη σταθερή ευρυζωνικότητα

0

Έως 18 Ιουνίου θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τον προσδιορισμό του περιεχομένου παροχής ευρυζωνικής πρόσβασης στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας (ΚΥ).

Στην πρόταση της ΕΕΤΤ ως υπηρεσία επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω σταθερής τηλεφωνίας ορίζεται η υπηρεσία με ονομαστική ταχύτητα τουλάχιστον 10 Mbps και εγγυημένη 4 Mbps.

Η πρόταση της ΕΕΤΤ εναρμονίζεται με τις διατάξεις του Νόμου 4727/2020, ο οποίος προβλέπει ότι όλοι οι καταναλωτές στη ελληνική επικράτεια έχουν πρόσβαση, σε προσιτή τιμή, σε διατιθέμενη υπηρεσία επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Η Διαβούλευση επικεντρώνεται στην ανάλυση των διαθέσιμων υποδομών και τον προσδιορισμό των περιοχών, όπου η παροχή λειτουργικής ευρυζωνικής πρόσβασης προϋποθέτει ενεργοποίηση της ΚΥ, στην εκτίμηση του κόστους για την αναβάθμιση υποδομών για την παροχή ΚΥ, στην κάλυψη εύλογων αιτημάτων για την παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω της ΚΥ και στο να καταστεί προσιτή η ευρυζωνική πρόσβαση που παρέχεται μέσω της ΚΥ.

Επισημαίνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της Διαβούλευσης, η ΕΕΤΤ θα υποβάλλει σχετική εισήγηση στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εξειδίκευση του περιεχομένου της Καθολικής Υπηρεσίας, τον ορισμό της υπηρεσίας επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν τα σχετικά αιτήματα, ώστε να θεωρούνται εύλογα και να ικανοποιούνται από τον πάροχο Καθολικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ το 80% των νοικοκυριών με ευρυζωνική πρόσβαση λαμβάνει ταχύτητα άνω των 10 Mbps και το 97% άνω των 4 Mbps.

Όπως σημειώνει επίσης η Επιτροπή το κόστος για την απαιτούμενη αναβάθμιση υπαίθριων καμπινών στην περίπτωση που ως επαρκές εύρος ζώνης οριστεί εύρος ζώνης ίσο με 4 Μbps υπολογίζεται μεταξύ 26,5 – 44 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο κόστος θα αυξηθεί κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ αν οριστεί η ταχύτητα των 10 Mbps ως επαρκές εύρος ζώνης.

Share.

Comments are closed.