Το 3G δίνει σταδιακά τη θέση του στο 5G

0

Το 3G δίκτυο σημαντικός σταθμός της κινητής τηλεφωνίας, καθώς έφερε το internet στα κινητά και τα smartphones, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες, δίνει σταδιακά τη θέση του στο 5G.

H Cosmote ανακοίνωσε χθες ότι 3G δίκτυό της θα καταργηθεί σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μέχρι το τέλος του έτους και το φάσμα που θα απελευθερωθεί, θα αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων 4G και 5G.

Η Vodafone έχει ανακοινώσει ότι η απενεργοποίηση του δικτύου 3G θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2022 και έχει σταματήσει να διαθέτει στα καταστήματά της συσκευές που υποστηρίζουν μόνο δίκτυα 3G.

Η Wind έχει ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία ώστε τέλος του 2021 και εντός του 2022 σταδιακά να προχωρά στην κατάργηση του 3G δικτύου της στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η Cosmote επισημαίνει ότι από η κατάργηση του 3G δικτύου δεν επηρεάζει τις υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων (SMS), οι οποίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά. Οι υπηρεσίες δεδομένων, μετά την κατάργησή του 3G, θα υποστηρίζονται από το 4G, και το 5G, του οποίου η κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021.

H πρόσβαση στο Internet μέσω του δικτύου κινητής Cosmote, θα γίνεται πλέον μόνο από συσκευές που υποστηρίζουν δίκτυο 4G ή 5G με κάρτες τεχνολογίας U-SIM. Οι συνδρομητές της εταιρείας που χρησιμοποιούν υπηρεσίες δεδομένων μέσω συσκευών 3G με κάρτα SIM παλαιάς τεχνολογίας μπορούν να την αντικαταστήσουν δωρεάν σε ένα κατάστημα Cosmote ή Γερμανός. Στα ίδια σημεία, οι συνδρομητές μπορούν επίσης να ελέγξουν εάν η συσκευή τους (smartphone / tablet / USB Stick) υποστηρίζει αποκλειστικά υπηρεσίες 3G και εφόσον το επιθυμούν να την αντικαταστήσουν με ειδική έκπτωση.

Σύμφωνα με τον Executive Director Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Δικτύων Ομίλου ΟΤΕ, Γιώργο Τσώνη «Η σταδιακή κατάργηση του δικτύου 3G σε όλη τη χώρα θα απελευθερώσει το φάσμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε χρήση, θα αυξήσει τη χωρητικότητα του δικτύου και θα μας επιτρέψει να ισχυροποιήσουμε τα δίκτυα Cosmote 4G και 5G. Σήμερα, το 3G, η τεχνολογία που μόλις πριν 20 χρόνια αποτέλεσε επανάσταση και εγκαινίασε την εποχή του Mobile Internet, θεωρείται ήδη ξεπερασμένο. Αυτό καταδεικνύει την ταχύτητα με την οποία οι τεχνολογίες αλλάζουν, καθώς και την ανάγκη για συνεχείς επενδύσεις σε δίκτυα.»

Η πληθυσμιακή κάλυψη του Cosmote 5G σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 90%, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, ενώ οι πόλεις όπου έχει ενεργοποιηθεί το 5G έχουν φθάσει τις 17. Οι μέγιστες ταχύτητες, σε συγκεκριμένες περιοχές, ξεπερνούν το 1Gbps.

Γεγονός είναι ότι κάθε γενιά κινητής τηλεφωνίας άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας τη δομή και το μέγεθος της αγοράς παροχής δικτυακών υποδομών, εξοπλισμού και των υπηρεσιών.

Αρχικά τα δίκτυα 1G εισήγαγαν τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ χρηστών που κινούνται και τα κινητά τηλέφωνα, τα δίκτυα 2G προσέφεραν βελτιωμένη ποιότητα επικοινωνίας και τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων (SMS).

Το 3G οδήγησε στην εποχή της κινητής ευρυζωνικότητας με τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και ανταλλαγής φωτογραφιών και το 4G την ανταλλαγή εικόνας υψηλής ευκρίνειας και video. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέλιξης είχαμε την εισαγωγή όλο και πιο εξελιγμένων κινητών τηλεφώνων (των smartphones).

Οι τεχνολογικές δυνατότητες των δικτύων 5G αναμένεται να φέρουν ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στις παρεχόμενες υπηρεσίες, στα επιχειρηματικά μοντέλα, στο είδος των παραληπτών των εφαρμογών και στη δομή της αγοράς. Οι τελικοί χρήστες δεν θα είναι μόνο άνθρωποι αλλά και εκατοντάδες δισεκατομμύρια αισθητήρων και μηχανών, με αποτέλεσμα τη μετεξέλιξη του διαδικτύου σε διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things – IoT).

Share.

Comments are closed.